headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WNC

Bereikbaarheid met de auto kan beter in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor anwb logoANWB-leden uit Amersfoort vinden dat de bereikbaarheid per auto in die stad beter kan. Er zijn vooral klachten over het Eemplein, de stadsring en de rondweg van de wijk Vathorst. Van de ANWB-leden is 60% positief over het onderhoud van het groen in die stad, terwijl dat gemiddeld 50% is van alle onderzochte steden. De fietsveiligheid wordt goed gewaardeerd (70%). Dat neemt niet weg dat 27% zich niet veilig voelt op de fiets.

In de overgang naar duurzame mobiliteit geeft 22% van de ANWB-leden in Amersfoort aan binnen nu en vijf jaar de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. In die afweging is volgens 56% het aantal mogelijkheden om een elektrische auto op te laden van grote betekenis. Deze bevindingen zijn in lijn met de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB eind 2017 heeft gepresenteerd.

Elektrisch rijden draagt bij aan schonere lucht en daar hechten leden van de ANWB grote waarde aan, ook in Amersfoort. Van de Amersfoortse leden heeft 71% er begrip voor als Amersfoort een milieuzone zou instellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd vindt 83% het wel belangrijk dat alle gemeenten dezelfde regeling hanteren. De wens om te komen tot uniforme landelijke regels rond milieuzones is ook opgenomen in het regeerakkoord. De resultaten van het onderzoek in Amersfoort zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek onder ANWB-leden in 28 gemeenten.

Amersfoortse StemWijzer nu beschikbaar

Afbeeldingsresultaat voor stemmen gemeenteraadMag Vathorst worden uitgebreid? Is er meer cameratoezicht nodig? Moet vuurwerk verboden worden voor particulieren? Moeten er meer sociale woningen gebouwd worden? Kunnen de WOZ lasten voor huiseigenaren omlaag? Wat te doen met de vele inbraken in de stad? Deze en nog veel meer stellingen vindt u in de StemWijzer. Hier kunt u uw mening vergelijken met de mening van de Amersfoorste politieke partijen. De StemWijzer is nu actief en kan u helpen om te bepalen op wie u gaat stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart.

In de StemWijzer krijgt u 25 stellingen te zien over actuele Amersfoortse onderwerpen. U vult in hoe u over de stellingen denkt, en vervolgens wordt uw mening vergeleken met die van de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij elke stelling kunt u ook apart zien hoe de deelnemende partijen hierover denken. Ga naar de website: https://amersfoort.stemwijzer.nl

Expositie Buitengewoon Stijlvol in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor special arts amersfoortSpecial Arts richt zich op kunst en handicap. De stichting bevordert dat alle mensen met een handicap aan kunst kunnen doen en dat ze hun talenten daarvoor kunnen ontwikkelen. Binnen het expositieprogramma rondom 100 jaar De Stijl in Nederland is de expositie Buitengewoon Stijlvol te zien in Amersfoort. 

Uit bijna 250 inzendingen hebben medewerkers van Kunsthal KAdE, het Mondriaan Huis Amersfoort, Centraal Museum Utrecht  ruim 80 kunstwerken geselecteerd. Deze kunstwerken van buitengewone kunstenaars worden geëxposeerd in de galerie van Special Arts en in de etalages van bedrijven aan de Zonnehof in Amersfoort. Parallel aan de Special Arts expositie loopt in het aangrenzende Rietveldpaviljoen een tentoonstelling die de stijl van Rietveld toont in de context van de jaren vijftig. 

De Expositie Buitengewoon stijlvol is te zien op het adres: Zonnehof 4a, Amersfoort. Wanneer elke werkdag  t/m 22 april van 09.00 - 17.00 uur. Meer informatie op de website: www.specialarts.nl

Provincie kapt veel bomen vanwege de verkeersveiligheid

Afbeeldingsresultaat voor bomen kappenDe provincie Utrecht is gestart met het kappen van 650 bomen langs de provinciale wegen. Dat is nodig omdat de bomen een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Ze kunnen makkelijk omwaaien of er kunnen grote takken afbreken. De werkzaamheden duren tot medio maart en geven hinder voor het verkeer. De kap van de bomen vindt plaats op werkdagen van 9.00 uur tot 15.30 uur (dus buiten de spits)

Langs de provinciale wegen in Utrecht staan 47.000 bomen die de provincie jaarlijks laten inspecteren door een gespecialiseerd bureau. De inspectie is toegespitst op de kwaliteit en de stabiliteit van de bomen. Als een boom door ouderdom of door aantasting van een schimmel of insect zijn stabiliteit verliest, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan voor weggebruikers. Voor alle te kappen bomen worden in het najaar nieuwe bomen teruggeplaatst. Als het kan op dezelfde plaats, anders op een andere plek in de omgeving.

Waar vinden de werkzaamheden plaats:
N199 deel Bunschoten-Amersfoort        N221 deel Baarn-Amersfoort
N224 deel Zeist-Renswoude                   N225 deel Driebergen-Rhenen
N226 deel Amersfoort-Leersum             N227 deel Cothen-Amersfoort
N229 deel Bunnik-Wijk bij Duurstede    N234 deel Maartensdijk-Soest
N237 deel Utrecht-Amersfoort                 N238 deel Bilthoven-Zeist
N413 deel Soesterberg-Soest                N414 deel Baarn-Bunschoten
N415 deel Elst-Veenendaal                     N417 deel Utrecht-Hilversum

De microfoon is voor jou...

Afbeeldingsresultaat voor microfoonVoor het bekende radio programma: Golfbreker Actueel zijn we op zoek naar een nieuwe presentator m/v en een technicus. Natuurlijk moet je het programma niet alleen redactioneel voorbereiden maar ook presenteren. Een goede samenwerking met de technicus is daarbij belangrijk. Ook senioren zijn hartelijk welkom. Mail je sollicitatiebrief naar: Nieuw@golfbreker.nl met de vermelding presentatie of techniek.

Golfbreker Radio is een vereniging die volledig draait op vrijwilligers. Wij maken regionale radio voor de groep 45+ers. Ongeveer 50 vrijwilligers zetten zich 7 dagen per week in om een 24-uurs programmering te vullen met actualiteiten en entertainment voor iedereen uit Amersfoort, Leusden, Soest, Hoogland en Bunschoten-Spakenburg en omgeving. De Golfbreker  radio is te beluisteren via de Ziggo kabel en via internet over de gehele wereld.

Vikingweekend in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor vikingen amersfoortDe Vikingen komen weer naar het Middeleeuws Erf van Landgoed Schothorst in Amersfoort. De Vikingen tonen het dagelijks leven uit de Vikingtijd, rond 800 na Christus. De middeleeuwen, en dan met name de vroege, staan over het algemeen niet zo goed bekend. Het zouden duistere, middelmatige eeuwen zijn geweest, waarin niet veel gebeurde. Gelukkig weten we inmiddels wel beter. Zo bestonden de Vikingen niet alleen maar uit plunderaars, maar ook uit emigranten en handelaren, die zorgden voor een impuls aan de lokale economieën. Friesland bijvoorbeeld was in de vroege middeleeuwen een zeer welvarend gebied met een bloeiende handel.

Maar hoe leefde men nou in deze periode? Wat at men en wat deed men overdag? Wat is sprangen en naaldbinden? Hoe zag de kleding eruit? Kende men al spelletjes en gereedschap? Je kunt het aankomend weekend allemaal vragen en zien. Wanneer:  zaterdag 24 februari en zondag 25 februari van 12.00-17.00 uur. Waar: Landgoed Schothorst, Schothorsterlaan 21, Amersfoort.
De toegang is gratis. Honden zijn niet toegestaan. Meer info: www.hetgroenehuisamersfoort.nl

De zeepkist en de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor 21 maart gemeenteraadsverkiezingen 2018In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat er een Zeepkist in de Politieke Huiskamer in Het Eemhuis In Amersfoort. De Zeepkist is de plek voor organisaties, belangenbehartigers, instellingen en inwoners van Amersfoort die de nieuwe raad een goed advies willen meegeven. Met de inrichting van de Politieke Huiskamer wil de Bibliotheek Eemland een ontmoetingsplek creëren voor politici en de Amersfoortse bevolking. Elke week staat een thema centraal waarover politici en inwoners van Amersfoort met elkaar in gesprek kunnen gaan. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt twee minuten de tijd om zijn verhaal te doen. De bijdrage wordt gefilmd en zal geplaatst worden op de website www.amersfoortkiest.nl

Er zijn al verschillende onderwerpen besproken. Wat nog volgt is: 17 februari Wonen & ruimtelijke ordening; 24 februari Cultuur & Kunst; 3 maart Educatie & onderwijs; 10 maart Uitzending AmersfoortKiest; 17 maart Zelfredzaamheid & participatie.

Aanmelden voor De Zeepkist kan door een mail te sturen naar info@bibiotheekeemland.nl o.v.v. De Zeepkist, naam, voorkeursdatum en onderwerp. Voor sprekers op De Zeepkist geldt als enige voorwaarde dat zij zich houden aan artikel 1 van de grondwet: geen beledigingen en discriminatie.

Amsterdams Kleinkunst Festival – halve finalisten in Leusden

Afbeeldingsresultaat voor theater de tuin leusdenNa drie intensieve en spannende selectierondes presenteert het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF) de zes halve finalisten van 2018. In Leusden komen drie halve finalisten in Theater De Tuin elk een half uur spelen. Neem plaats op het pluche en ontdek als eerste hét talent van de toekomst! Wie weet treft u vanavond al de winnaar van de AKF Sonneveldprijs 2018.

De nieuwe kleinkunsttalenten gaan van januari tot april met hun zelfgeschreven programma op een landelijke try-out tournee. Daarbij worden ze gecoacht door professionele regisseurs en heatermakers. Vlieguren maken, bijschrijven, schrappen, ontwikkelen en zo nu en dan spreekwoordelijk op je bek gaan. Alles om straks goed voorbereid de Halve Finales in Theater Bellevue te kunnen spelen. Er is ruimte voor cabaret, muziektheater, poëzie en het Nederlandstalige theaterlied. Dat het festival een succesvolle kweekvijver voor kleinkunst- en cabarettalenten kan zijn, is inmiddels wel bewezen. Onder meer Claudia de Breij, Richard Groenendijk, Van der Laan en Woe, Pieter Derks, Louise Korthals, Eva Crutzen en Yentl en de Boer waren finalist tijdens eerdere editie.

In Leusden treden op: Glodi Lugungu met: Een lange weg, Sanneke van der Meulen met: Angstzweet, Selma Visscher met: Wat valt er te winnen? Wanneer:  Vrijdag 23 februari. Tijd: 20:00 uur. Toegang: €10,50 Website: www.detuininleusden.nl

Literaire avond met Jan Terlouw

Afbeeldingsresultaat voor jan terlouwTijdens de Boekenweek met het thema "Natuur" organiseren de Bibliotheek Eemland en de Algemene Boekhandel in Amersfoort, een literaire avond met Jan Terlouw (foto). Terlouw is de auteur van het boekenweekessay "Natuurlijk", dat een ode is aan de natuur en een vurig pleidooi voor de duurzaamheid.

Nog altijd vindt hij Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. Het tijdperk van het Antropoceen is aangebroken: het menselijk handelen heeft een bepalende invloed op de toestand van de aarde. Wat de aarde in 4,5 miljard jaar heeft ontwikkeld, is de afgelopen eeuw in rap tempo verwoest door de mens. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen.

Wanneer: woensdag 14 maart, aanvang 20:00 uur. Waar: Bergkerk, Dr. Abraham Kuyperlaan 2, Amersfoort. Entree € 7,50 p.p. Alleen toegang indien je vooraf een kaartje koopt via de website: www.bibliotheekeemland.nl

Natuuracademie: Minicursus over mos(sen)

Afbeeldingsresultaat voor mosMossen zijn groen en zien eruit als kleine plantjes. Soms is de hele bodem in het bos er mee bedekt Verder vinden we ze op daken met oud riet en vaak zitten bomen er helemaal mee vol. Feitelijk kunnen ze overal op groeien; op steen, beton en tussen de straatstenen. Maar je ziet nooit een bloemetje. Dus een vreemd plantje. En dan te beseffen dat er in Nederland honderden soorten voorkomen. Ongetwijfeld staan er tientallen soorten op en rond uw huis en na de cursus is uw tuin, straat en buurt een stuk interessanter geworden.

Wat heb je aan mossen? Er zijn geen mosgroenten in Nederland maar ze hebben wel nut. Het is materiaal waarin zaden kunnen ontkiemen. Verder maken vogels er nestjes van en je komt het veel tegen in bloemstukken waaronder kerststukjes. Tijdens de cursus wordt uitgelegd wat een mos is, welke soorten er zijn en hoe de voortplanting plaats vindt. Tijdens de theorie les zullen een aantal soorten getoond worden en tijdens de excursie zie je ze in het veld.

De cursus bestaat uit 2 delen. De theorie op woensdagavond 7 maart  van 19.30 tot 21.30 uur in het gebouw van De Groene Belevenis, Hamersveldseweg 107 in Leusden. De excursie is op zaterdag 10 maart van 10.00 tot 12.00 uur. De locatie wordt nog bekend gemaakt. Aanmelden per e-mail: cnme@amersfoort.nl. De kosten bedragen € 15,-, incl. koffie, thee en een hand-out. (foto: Iers mos)

Oranje Fonds reikt Buurtcadeau uit in Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor ska hooglandHet Oranje Fonds verrast Ska Kinderopvang met een Oranje Fonds Buurtcadeau t.w.v. €3.000. In buurten waar de Straatprijs van de Nationale Postcode Loterij valt, verblijdt het Oranje Fonds een organisatie met het Buurtcadeau. Zo hebben ook alle omwonenden langdurig profijt van de straatprijs.

In Hoogland zijn ze erg blij met het Buurtcadeau. "Van het geld van het Oranje Fonds gaan wij een moestuin aanleggen bij de ingang van bso Villa Zeezicht en peuterwerkplaats het Zandkasteel. Dit schoolplein is onlangs met behulp van ouders en wijkbewoners omgebouwd in een groen speelplein waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Het plan om een moestuin aan te leggen past dan ook heel goed in de visie van Ska Kinderopvang en van basisschool de Bieshaar," aldus Saskia van Zitteren, regiomanager van SKA kinderopvang.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 31 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds. Meer informatie over het Oranje Fonds op www.oranjefonds.nl.

Kamp Amersfoort vindt bureau kampcommandant terug

Afbeeldingsresultaat voor kamp amersfoortKamp Amersfoort heeft het bureau van kampcommandant Karl Peter Berg teruggevonden. Het bureau is te zien in het bezoekerscentrum van het voormalige concentratiekamp. Het bureau werd na de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Nadien bleef het in bezit van defensie. Verschillende legercommandanten hebben aan het bureau gewerkt. Het ging telkens met de eenheid mee, zelfs naar Duitsland.

Vrijwilligers van Kamp Amersfoort kwamen het bureau op het spoor en wisten het veilig te stellen. Nu staat het op de plek waar het tijdens de oorlog stond: in de ruimte die dienst deed als kantoor van de commandant. Rond het bureau is een kleine expositie ingericht over commandant Karl Peter Berg.

In Kamp Amersfoort werden tijdens de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de honger en de terreur die er heersten, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen. Op de plek van het kamp is een bezoekerscentrum opgericht. Waar: Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, Leusden. Website: www.kampamersfoort.nl

Lezing over de telescopen van de toekomst

Afbeeldingsresultaat voor govert SchillingWe staan aan het begin van een nieuwe revolutie in de astronomie. De komende jaren worden verschillende reuzentelescopen gebouwd, waarmee sterrenkundigen verder in het heelal kunnen doordringen dan ooit. Bovendien maken deze telescopen het mogelijk om gedetailleerd onderzoek te doen aan aarde-achtige planeten bij andere sterren. 

Op de Chileense Las Campanas sterrenwacht begint dit jaar de bouw van de internationale Giant Magellan Telescope, die uiteindelijk zeven spiegels krijgt, elk met een middellijn van 8,4 meter. Een ander internationaal team kiest dit voorjaar de locatie voor de Thirty Meter Telescope: Mauna Kea op Hawaii, of het Canarische eiland La Palma. De 30 meter grote hoofdspiegel van dit kolossale instrument gaat bestaan uit honderden zeshoekige segmenten.

In de lezing beschrijft wetenschapsjournalist Govert Schilling (foto) de projecten. Speciaal voor de Landelijke Sterrenkijkdagen kunt u op zaterdag 24 februari in Het Groene Huis (park Schothorst)  in Amersfoort terecht voor een lezing over de Telescopen van de Toekomst. Deze lezing wordt u gratis aangeboden door Sterrenwacht Midden-Nederland. Reserveren is nodig en gaat via de site: www.sterrenwacht-mn.nl Aanvang is 19.30 uur.

Geluidsoverlast: Mag het volume wat zachter?

Afbeeldingsresultaat voor geluidsoverlastDe gemeente Amersfoort is gestart met een proef om het geluidsniveau op het plein: Lieve Vrouwekerkhof te meten via geluidssensoren. De sensoren geven het aantal gemeten decibel door aan de toezichthouders via een app. Bij overschrijding van de geluidsnorm, bijvoorbeeld bij evenementen, ontvangen toezichthouders een bericht zodat zij direct actie kunnen ondernemen. De gemeente gaat een jaar lang ervaring opdoen met het werken met geluidssensoren. Tijdens deze periode wordt ook gekeken in hoeverre de meetgegevens beschikbaar worden gesteld aan anderen, zoals evenementen.

De Amersfoortse wethouder Willem Jan Stegeman: “Het meten van het geluidsniveau gebeurt nu handmatig. Dat is arbeidsintensief en onze handhavers kunnen niet overal bij zijn. Het werken met geluidssensoren is een proef. We gaan een jaar lang kijken hoe het functioneert. Die manier van werken past binnen het SmartCity-concept van Amersfoort. Door het gebruik van slimme technologie en data willen we als gemeente maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Zoals geluidshinder. We willen ook inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en onze eigen organisatie ondersteunen. In de loop van de proefperiode kijken we of we de gegevens van de geluidsmetingen kunnen delen met anderen“.

Ingebroken bij openluchttheater in Soest

Afbeeldingsresultaat voor cabrio soestIn de nacht van maandag 29 januari op dinsdag 30 januari zijn er ongenode gasten bij het openluchttheater Cabrio in Soest op bezoek geweest. Er is ingebroken in de kantine, de kleedkamers en het techniek gebouwtje. Alle sloten zijn vernield en verdwenen zijn o.a. onze portofoons, diverse gereedschappen en de nodige bekabeling die voor de nieuwe horeca unit bestemd was.

Ze hebben ruim de tijd genomen om alles te onderzoeken. Het zal de nodige tijd kosten om alles weer te herstellen. Ze moeten wel erge honger hebben gehad want ook de hele voorraad Cup a Soup is meegenomen. Ook een verlengkabel is tussen de connectoren weggezaagd. Mocht je iets hebben gezien bij het  wandelen in het bos, bij het hardlopen of de hond uitlaten of op een andere manier meldt dat dan a.u.b. Bel naar Emil Los, telefoon: 06-51177937 of Geen spoed, wel politie 0900-8844.

Belt een "Microsoft" medewerker? Hang direct op!

Afbeeldingsresultaat voor microsoft belt mijU wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Bijvoorbeeld een security-expert. In het gesprek wil deze crimineel u doen geloven dat er problemen met de software van Microsoft op uw computer zijn ontdekt. De medewerker dringt aan op snelle maatregelen om het bestaande probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen op uw computer nodig. De beller is bereid om tegen betaling de nep-problemen te verhelpen.

Hier is sprake van oplichting of phishing. De beller is op uw geld uit en wil u ertoe verleiden om tegen betaling onveilige software op uw pc te installeren. Hiermee krijgt de crimineel toegang tot uw pc en uw bestanden. Daarnaast wordt bijna altijd het bedrag dat u voor de telefonische hulp moet betalen tijdens het betaalproces (ongemerkt) verhoogd. Hier komt u vaak pas later achter wanneer u onraad ruikt of uw bankafschrift onder ogen krijgt. Het vermoeden bestaat dat deze vorm van cybercrime vaak wordt uitgevoerd vanuit callcenters in India. Slachtoffers horen tijdens hun gesprek vaak meerdere stemmen op de achtergrond alsof men wordt gebeld vanuit een callcenter. De bellers spreken vaak (gebroken) Engels met een Indiaas dialect.

Microsoft zal u NOOIT bellen met informatie omtrent de veiligheid van uw computer en of de wel/niet verlooptijd van uw Microsoft-licentie. Microsoft zal ook NOOIT naar uw beveiligingsinstellingen en/of wachtwoorden vragen. Verbreek daarom direct de verbinding. De oplichter is afhankelijk van de toegang tot uw pc. Als u niet inlogt en niets installeert, kan hij niets doen. Kijk op www.Politie.nl

Woonlasten stijgen erg hard in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor ozb woningenDe woonlasten voor huiseigenaren in Amersfoort stijgen harder dan in het rest van het land. Gemiddeld betalen de woningbezitters 3,4% meer dan vorig jaar. In 2018 betalen Amersfoorters gemiddeld 722,79 euro per huishouden. Alleen in Apeldoorn stijgen de woonlasten nog harder. Daar betalen huizenbezitters 4,7% meer aan woonlasten ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het COELO.

Het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, bekeek voor de 38 grootste gemeenten de tarieven die huurders dit jaar aan afval- en rioolheffing moeten betalen. Voor eigenwoningbezitters zette COELO naast de eerdergenoemde heffingen ook de ozb-tarieven op een rij. Deze heffingen vormen samen de totale jaarlijkse woonlasten. Het landelijk gemiddelde van die lasten ligt op 677 euro.

De Amersfoortse eigen woning bezitters behoort daarmee tot de middenmoot van alle gemeenten in Nederland. Wanneer gekeken wordt naar de grootte van de stijging van de woonlasten ten opzichte van een jaar eerder, staat Amersfoort ineens bijna bovenaan (Bron: AD).

Budgetcursus bij Geldloket Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor geldGrip op uw geld houden, én meer weten over geldzaken? Geldloket Amersfoort geeft in het voorjaar gratis budgetcursussen aan inwoners van Amersfoort en Leusden. In vier avonden worden de volgende onderwerpen behandeld: Hoe houd ik mijn administratie op orde? Inkomsten en uitgaven. Budget op orde houden. Het maken van een financiële jaarplanning. Verzekeren, sparen en lenen.

Aan het eind van de budgetcursus hebben deelnemers een maand- en jaarbegroting, waarmee zij inzicht hebben in hun geldzaken. Ook weten zij hoe ze kunnen omgaan met wisselende inkomsten en uitgaven, en hoe ze geld kunnen besparen. De budgetcursus vindt plaats telkens op donderdagavond van 19.30-21.30 uur. Waar in Amersfoort: Wordt nog bekend gemaakt aan de deelnemers.

Meer weten of direct aanmelden? Neem contact op met het Geldloket Amersfoort, via 033-8009970 of via e-mail info@geldloketamersfoort.nl of kijk op website: www.geldloket.nl/agenda/budgetcursus. Het aantal deelname plaatsen is beperkt. De cursus zelf is kosteloos.

Tentoonstelling De Stijl - Rietveld verlengd wegens succes

Afbeeldingsresultaat voor perskamer stoel rietveldDe tentoonstelling De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort, de eerste Kunsthal van Nederland, wordt wegens succes verlengd. Grote aantallen bezoekers van binnen en buiten Europa bezochten de tentoonstelling al en toonden hun enthousiasme voor het relatief onbekende Rietveldpaviljoen, het enige nog in originele staat verkerende van de drie tentoonstellingspaviljoens die architect en meubelmaker Gerrit Rietveld in de jaren vijftig bouwde. De tentoonstelling geeft hernieuwd betekenis aan het iconische Rietveldpaviljoen en legt daarbij de focus op de tijdgeest van de turbulente, naoorlogse jaren vijftig.

Vanuit architectuur en interieur wordt de burger opgevoed in smaak, volgens de principes van het zogeheten Goed Wonen, waarbij Rietveld betrokken is. De tentoonstelling legt de relatie tussen het Amersfoortse Rietveldpaviljoen en zijn andere tentoonstellingspaviljoens uit de jaren vijftig, in Venetië en Sonsbeek. Ook andere ontwerpen van Rietveld uit de jaren vijftig staan centraal, zoals de Amersfoortse stoel, de Mondial en een remake van een vliegtuiginterieur van de Lockheed Electra. Een van de pronkstukken is een authentiek deel van de perskamer van Unesco in Parijs, die Rietveld in 1958 ontwierp (foto).

Te zien t/m zondag 22 april. Waar: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort. Open: dinsdag t/m zondag van 11:00-17:00 uur (maandag gesloten). Toegang: € 8,- Met Museumkaart: € 6,- Meer informatie: https://fasade.nl

Ik heb een vraag aan de gemeente Amersfoort...

Afbeeldingsresultaat voor een vraag aan de gemeenteIedereen heeft wel eens een vraag voor de gemeente. Misschien niet elke dag, maar toch wel paar keer in je leven. Maar waar moet je dan heen met die vraag?

De gemeente Amersfoort is super hip, een vraag stellen kan gewoon via WhatsApp. Even 06 5750 5302 toevoegen aan je contactpersonen en appen maar. Natuurlijk kun je ze ook gewoon opbellen. Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur op telefoonnr: 14033. Gemeente Amersfoort reageert ook altijd snel op Twitter, maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen hier (nog) op zit.

Heb jij wel eens een mailtje gestuurd naar de gemeente Amersfoort? Waarschijnlijk niet, want uit onderzoek blijkt dat de gemeente Amersfoort geen emailadres op de site heeft staan. Wij zijn dus veroordeeld tot het invullen van een contactformulier en dat is kwalijk. Een digitaal formulier verplicht de burger vaak tot het geven van onnodige en soms privacy-gevoelige informatie. Wij denken dat het wel meevalt, aangezien de enige verplichte velden naam en email zijn: twee dingen die je ook prijs zou geven als je een mailtje stuurt. En, ja: je krijgt dus wel mooi binnen twee dagen antwoord (bron: Indebuurt.nl)

Woninginbrekers gaan door...

Afbeeldingsresultaat voor woning inbraakIn Amersfoort slaan inbrekers de laatste tijd opvallend vaak toe. Volgens de politie gaat het afgelopen week om tien pogingen tot inbraak en in negen andere gevallen is het de criminelen echt gelukt om huizen binnen te komen. De politie surveilleert nu extra in de wijken in Amersfoort waar de inbrekers hebben toegeslagen.

In de wijken Kattenbroek, Schothorst en Kruiskamp zijn de meeste inbraken gepleegd. De politie roept op Facebook op om waakzaam te zijn. Ook hopen agenten dat getuigen zich melden. De inbraken zijn voornamelijk gepleegd in de avonduren. In de meeste gevallen werd een raam of een deur opengebroken met een schroevendraaier of breekijzer. Bel de Politie: Spoed 112. Geen spoed wel een melding: 0900-8844.

Senioren in de regio Utrecht zijn meer gaan bewegen

Afbeeldingsresultaat voor overgewicht seniorenSenioren (65-plussers) in de regio Utrecht hebben minder last van lichamelijke beperkingen en zijn de afgelopen vier jaar meer gaan bewegen. De senioren ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit en sporten meer dan volwassenen in de leeftijdscategorie van 18-65 jaar. Dit blijkt uit de gezamenlijke gezondheidsmonitor 2016 van de GGD, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder deden mee aan het vragenlijstonderzoek, waarvan ruim 38.000 inwoners uit de regio Utrecht.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zelfstandig wonende 65-plussers in Nederland minder last hebben van lichamelijke beperkingen. In 2012 gaf nog 30% van de senioren in Nederland aan last te hebben van minimaal één beperking in horen, zien of mobiliteit. In 2016 is dit percentage afgenomen tot 28%. De senioren in de regio Utrecht scoren nog beter, zo geeft bijna 75% van deze senioren aan helemaal geen beperkingen te ervaren. De 65-plussers in de regio Utrecht ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit, deze is in vergelijking met vier jaar geleden met 15% afgenomen. Vooral vrouwen en senioren in de leeftijdsgroep van 75 tot 80 jaar ervaren minder beperkingen en zijn meer gaan bewegen.

Opmerkelijk is dat het meer bewegen niet heeft gezorgd voor afname in de overgewichtcijfers. Zowel in 2012 als 2016 heeft 56% van de senioren in regio Utrecht overgewicht (foto). Hierbij is het percentage  senioren met ernstig overgewicht zelfs met 2% toegenomen. Blijvende aandacht voor een gezonde leefstijl is dus van belang. Mensen die lichamelijk actief zijn, beoordelen hun gezondheid positiever, roken minder, zijn minder vaak eenzaam en zitten beter in hun vel.

Veertig jaar bij Golfbreker Radio

Afbeeldingsresultaat voor christian klems golfbreker radioChristian Klems (foto), bijna veertig jaar vrijwilliger bij Golfbreker Radio, werd geboren in Amersfoort en streek via Zeven (Duitsland) en Zoetermeer in Nijkerk neer. "Mijn vader was militair en het gezin verhuisde bij iedere overplaatsing met hem mee." Vrijwilligerswerk zit in zijn genen. "Al vanaf de middelbare school".

Toen het gezin naar Zoetermeer verhuisde, klopte Christian aan bij de lokale omroep. Daarna kwam het gezin in Nijkerk terecht. Christian wilde zijn radiowerk voortzetten. "In Nijkerk zat alleen ziekenomroep De Merel. Dat was te klein voor mij. Ik belde naar Golfbreker Radio en kon meteen beginnen als technicus bij een kinderprogramma. In 1982 begon ik met een sportprogramma." En dat doet Christian nog steeds.

Naast zijn volledige baan als elektronicus is hij elke zaterdag bij Golfbreker Radio te vinden. In de ochtend als technicus bij welk programma dan ook. Hij geeft de opleidingen voor nieuwe technici en onderhoudt de apparatuur. Van twee tot zes is hij technicus/redacteur van het sportprogramma Golfbreker Sportief. "Het betreft vooral sport uit de regio, Amersfoort, Leusden, Hoevelaken, Nijkerk, Bunschoten en Soest. De meeste verenigingen hebben een contactpersoon. Zij doen dan de voor- en nabeschouwingen telefonisch live in de uitzending. Vergelijkbaar met: Langs de lijn," legt Christian uit.

In de hoogtijdagen van Golfbreker Radio waren er honderd vrijwilligers. Nu zijn dat er nog vijftig. Met zijn allen hebben we 15.000 luisteraars via de radio. Via internet nog veel meer. "Dat weten we omdat mensen reageren". Een aantal collega bij dé radio werken er nog langer. Eigenlijk zou iedereen vrijwilligerswerk moeten doen. Er zijn nooit vrijwilligers genoeg. Wil jij het team te versterken, mail naar info@golfbreker.nl. (bron: Amersfoort Nu)
 

50-plusser winkelt vooral bij bekende webshop

Afbeeldingsresultaat voor thuiswinkelNederlandse 50 plussers shoppen massaal online en zijn zich erg bewust van hun online veiligheid. Meer dan de helft koopt alleen bij webshops die bekend bij ze zijn. Als ze een webshop niet kennen, checken ze of de webshop een keurmerk heeft of gaan ze op zoek naar reviews. Dat blijkt uit onderzoek door Kieskeurig.nl en Thuiswinkel.org onder ruim 1800 consumenten.

Online winkelen is nu ook bij deze generatie helemaal ingeburgerd. Waar slechts 3% zegt online shoppen spannend of eng te vinden, zegt 86% het leuk, ontspannen of makkelijk te vinden. Snel prijzen kunnen vergelijken (66%) en winkelen wanneer het mij uitkomt (58%) worden daarbij als belangrijkste redenen genoemd. Een uitgebreider productaanbod (40%) en goedkoper assortiment (43%) zijn tevens belangrijke argumenten om online te shoppen.

Ongeveer 60% zegt steevast voor een webshop te gaan die hij/zij kent. 15% geeft aan de prijs belangrijker te vinden dan de webshop waarbij het product wordt gekocht. “Natuurlijk letten online shoppers goed op de prijs van een product. Niemand die te veel wil betalen”, zegt Janneke ten Dam, manager content & marketing bij Kieskeurig.nl. “Maar dit onderzoek laat duidelijk zien dat voor met name oudere generaties ook de betrouwbaarheid van een webshop heel belangrijk is. Zo checkt 40% reviews van websites die ze niet kennen.

De 50+ doelgroep is niet scheutig met het delen van persoonsgegevens. Een kwart van hen doet dat alleen bij webshops die hij/zij betrouwbaar acht. De helft vult bovendien enkel de gegevens in die verplicht zijn om de aankoop te kunnen afronden. Ruim 10% geeft aan liever geen persoonsgegevens achter te laten en 60% checkt of een website een ssl-verbinding heeft.

Als het water stijgt in Spakenburg...

Afbeeldingsresultaat voor waterkering spakenburgHet historische centrum van Spakenburg heeft een primeur. Een nieuwe flexibele waterkering die het achterland tot aan Amersfoort moet beschermen tegen hoogwater. De kering is een kunststof wand van 300 meter lang die normaal in de kade verzonken ligt (foto), maar wel in contact staat met het water in de haven.

Als het waterpeil vanuit het Eemmeer stijgt, bijv. bij een noordwesterstorm, drijft de kering 80 cm omhoog. De dam in Spakenburg ligt rondom de oude botterhaven en de nieuwe haven. Het is de langste zelfsluitende waterkering ter wereld. De 77-jarige kunstenaar en uitvinder Johann van den Noort is de bedenker van de waterkering. Hij ontwierp het systeem in 1995 toen zijn woonplaats Kampen dreigde onder te lopen. Maar het waterschap heeft besloten om de kering aan te zetten door een hendel om te draaien. Zo kunnen medewerkers van het waterschap er eerst voor zorgen enkele geparkeerde auto worden verwijderd..

Als het waterschap de hendel heeft omgedraaid, werkt het systeem als volgt: op het moment dat het waterpeil in de haven toeneemt, komt de damwand in de metalen bak omhoog. Dat gebeurt omdat er dan water in verschillende buizen onder de kade loopt. De buizen raken vol en het water duwt de damwand automatisch omhoog. De druk is zo hoog dat de damwand met geen mogelijkheid naar beneden te duwen is. Pas als het waterpeil in de haven afneemt, loop het water vanzelf weer uit de buizen en gaat de damwand naar beneden. De wand komt vanzelf op straatniveau.