headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Schaapscheerdersfeest op Stadsboerderij De Vosheuvel

Afbeeldingsresultaat voor schapen scherenOp 2 mei organiseert Stadsboerderij de Vosheuvel in Amersfoort een schaapscheerdersfeest. Op deze gezellige en sfeervolle dag is er van alles te doen voor u en voor uw kinderen. Onze schapen worden geschoren en de hoefjes worden weer netjes geknipt en geveild. Een ervaren scheerster zal vertellen over het hoe en waarom van het scheren en laat het publiek uitgebreid zien hoe dit in zijn werk gaat. Op de achtergrond zal er gezellige live muziek te horen zijn. Verder kunt u volop genieten van al het jonge leven op onze Stadsboerderij.

Voor de kinderen zijn er meerdere leuke activiteiten te doen. Ze kunnen o.a. met wol knutselen en buiten kan een ritje worden gemaakt met de ponykar. Op het erf zal informatie te vinden zijn over wol en wat u ermee kunt doen. De entree voor deze speciale dag is  € 2,50 per persoon, eenmaal binnen zijn bijna alle kinderactiviteiten gratis. Wanneer: woensdag 2 mei van 11.00-16.00 uur. Waar: Stichting Stadsboerderij De Vosheuvel, Heiligenbergerweg 187, Amersfoort.

Kleedjesmarkt en bereikbaarheid binnenstad op Koningsdag

Afbeeldingsresultaat voor kleedjesmarkt koningsdagOp donderdag 26 en vrijdag 27 april worden veel activiteiten georganiseerd. Er worden veel bezoekers verwacht. Daarom is een aantal maatregelen genomen in en rond de Amersfoortse binnenstad. Om de binnenstad goed bereikbaar te houden voor de hulpdiensten zijn de volgende maatregelen genomen: De auto van alle bezoekers mag de binnenstad NIET in. Deze afsluiting geldt op 27 april van 7:00 tot 17:00 uur. Parkeren kan aan de rand van de stad. Bij de in- en uitrijroutes staan verkeersregelaars. Hun aanwijzingen zijn bepalend.

De fietsenstallingen en parkeergarages in de binnenstad zijn gewoon bereikbaar en open volgens reguliere openingstijden. De fietsenstalling op de hoek Langestraat/Muurhuizen is in de nacht van 26 op 27 april open tot 02.00 uur. Op diverse plekken zijn extra fietsenstallingen ingericht.

Op Koningsdag op vrijdag 27 april kunnen ouders/kinderen weer hun spulletjes verkopen tijdens de traditionele kleedjesmarkt in de Amersfoortse binnenstad. Kinderen mogen hun spullen verkopen in de Utrechtsestraat, Arnhemsestraat, Langestraat, Hellestraat, Krommestraat, de Kamp, een stukje van de Stadsring, het Jorisplein en Amicitia. 

De kleedjesmarkt begint om 07.00 uur en duurt tot uiterlijk 17.00 uur. Na afloop van de kleedjesmarkt moeten de kinderen en/of hun ouders niet verkochte spulletjes en eventueel afval meteen mee te nemen.

Repair cafe ook in Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor repair cafeIn Dorpshuis de Neng in Hoogland draait het allemaal om repareren. Vrijwillige reparateurs zitten klaar om je gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Als er nieuwe onderdelen nodig zijn worden wel in rekening gebracht. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Wat gaat er zoal kapot? Een koffiezet apparaat, broodrooster, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, maakt kans op een geslaagde reparatie. In de Amersfoortse wijk Vathorst en Soesterkwartier is ook een Repair cafe.

Door repareren te promoten, wil Dorpshuis de Neng helpen de afvalberg te verkleinen. In Nederland gooien we veel weg, ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En natuurlijk leidt repareren ook tot geld en kostbare grondstoffen besparing. Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk en makkelijk is. Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam.

Dorpshuis de Neng, Engweg 2 in Hoogland organiseert elke 2e zaterdag van de maand een Repair Café. Dus op zaterdag 12 mei. Tussen 10.00 en 13.00 staan vrijwilligers klaar om je te helpen. Meer informatie op de website: www.Repaircafe.nl

Het Openluchttheater in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor openluchttheaterIn het voorjaar en de zomer is het genieten voor kinderen en ouders bij het Openluchttheater in Amersfoort. Er zijn een aantal voorstellingen voor de kleintjes én voor de wat oudere kinderen, vanaf 6 jaar. Kaarten zijn in de voorverkoop online verkrijgbaar en daarnaast, indien nog beschikbaar, op de dag zelf bij het theater. Met een kaartje voor de voorstellingen kan gratis gezwommen worden in ernaast gelegen Bosbad.

De kindervoorstellingen voor de kleintjes zijn iedere tweede zondag van de maand. Zondag 13 mei wordt het seizoen afgetrapt door Hakim, een theaterartiest en mimespeler die bij het grote en kleine publiek bekend is door zijn rol in Sesamstraat.

Iedere vierde zondagochtend van de maand staat een voorstelling voor de wat oudere kinderen op de planken. Op zondag 27 mei komt Cowboy Billie Boem naar het Openluchttheater. Deze cowboy bracht al vele vrolijke kinderliedjes uit, die nog erg veel gezongen worden. Kijk voor het volledige programma op: www.openluchttheateramersfoort.nl. Adres: Openluchttheater (naast het Bosbad), Barchman Wuytierslaan 232, Amersfoort.

Imkervereniging Eemkwartier organiseert een kennismakingscursus

Afbeeldingsresultaat voor imkerImkeren is helemaal hip. Veel mensen hebben belangstelling voor de bijen en het imkeren. Ze willen daar meer over te weten komen zonder zich meteen praktisch met het bijenhouden bezig te gaan houden. Imkers krijgen dan ook regelmatig veel vragen over hun hobby en daar heeft onze vereniging een mooi antwoord op, namelijk een: kennismakingscursus.

Het doel van de cursus is dus niet om een volleerd imker te worden. Wij willen graag een antwoord geven op vragen van partners, kinderen, familieleden, buren etc. Vooral ook jonge mensen met belangstelling zijn van harte uitgenodigd. Marius Woensdregt, docent bijenhouden, is bereid om aan belangstellenden te vertellen over bijen en het bijenhouden. Na afloop geen diploma maar is de deelnemer wel veel informatie rijker.

De bijeenkomsten zijn op donderdagavond 17 en 31 mei van 20.00 uur tot 22.00 uur in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, Amersfoort. Deelnamekosten zijn voor deze twee avonden zijn € 15,00 p.p. Aanmelden kan via e-mail: m.lesger64@gmail.com met vermelding van naam en adres en telefoonnummer en kennismakingscursus.

Cabaret Kiki Schippers: Waar?

Afbeeldingsresultaat voor kiki schippersWaar is Kiki naar op zoek? Het allermooiste lied, de treffendste metafoor, het grappigste verhaal, of gewoon de waarheid? Wat is er eigenlijk zeker aan deze avond? En waarom zou je überhaupt stelling nemen en jezelf vastleggen? Waar positioneer je jezelf? Kiki zweeft een beetje boven het maaiveld. En dat willen we graag zo houden.

Eigenwijs, ontwapenend, kwetsbaar en fel: met haar liedjes verovert Kiki Schippers (foto) ieder publiek. Maar Kiki wil altijd meer. Waar houdt het op? Ze won overtuigend de Publieks- en de Persoonlijkheidsprijs bij Cameretten en is winnares van de Annie M.G. Schmidtprijs 2017 voor het beste theaterlied van het seizoen. Recentie: NRC zag een intrigerend talent, verrassend en veelzijdig, dat weet te verrassen met onverwachte wendingen. In haar vlijmscherpe wekelijkse actuele bijdrages in de media is ze nietsontziend. Liedjes schrijven en zingen, dát kun je aan Schippers overlaten, aldus de Theaterkrant.

Wanneer te zien: vrijdag 20 april, aanvang  20.00 uur, entree 12.50 euro, try-out voorstelling. Parkeren bij het theater is kosteloos. Meer informatie op de website: www.detuininleusden.nl

Open Atelier Route: "Kunst kan je raken"

Afbeeldingsresultaat voor open atelierroute leusden woudenbergOok dit jaar biedt de Open Atelier Route Leusden en Woudenberg een podium voor groepen uit de samenleving die aandacht verdienen. Leerlingen van Accent praktijkonderwijs krijgen een workshop schilderen. Om even de zinnen op een schilderij te zetten, bij jezelf komen en nieuwe energie op te doen. De schilderijen van de workshops worden tentoongesteld. In totaal zijn er 52 deelnemende beeldende kunstenaars in Leusden en Woudenberg die hun atelier open stellen. Wanneer: zaterdag 21 en zondag 22 april, beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur. Van de 52 deelnemende beeldende kunstenaars zijn er 22 nieuwe deelnemers.

De route start bij de centrale overzichtsexpositie in het Autohuis De Poort Europaweg 2, Woudenberg. Daar liggen tevens de routeboekjes. U kunt zo zelf uw route samenstellen. De ateliers liggen op fietsafstand van elkaar. Op beide dagen is een overzichtsexpositie ingericht met één representatief werk van iedere deelnemende kunstenaar. Men krijgt een indruk van het werk van de kunstenaars en kan een route uitstippelen langs de te bezoeken ateliers of exposities.

De routeboekjes zijn verkrijgbaar bij vele adressen in Leusden, Achterveld en Woudenberg zoals het Cultuurhuis in Woudenberg, de VVV, bibliotheken, MFC Antares in de Tabaksteeg, de Moespot in Achterveld, bij deelnemende kunstenaars. Kijk voor meer informatie op de website: www.atelierrouteleusdenwoudenberg.nl

Pop-up tuinderij met wilde bloemen, bijen en vlinders

Afbeeldingsresultaat voor eemstadboerderijEindelijk lente, tijd voor een feestje in het groen. Stads landbouw initiatief Eemstadboerderij in Vathorst / Hooglanderveen opent 21 april haar poorten voor Amersfoorters die interesse hebben in biologische landbouw en die willen aansluiten bij de landelijke zaaidagen voor de wilde bijen.

De Eemstadboerderij is een pop-up tuinderij op braakliggend terrein in de Amersfoortse wijk Vathorst. Op het land verbouwt Jolke met een legertje vrijwilligers groente en kleinfruit. Ze doet dit zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen met ruimte voor een levende bodem  en wilde bloemen. Dat betekent niet alleen voedsel voor mensen, maar ook voor talloze insecten. Dit jaar gaan we extra bijenvriendelijke bloemen inzaaien. Kom langs en help mee, of neem een zakje zaad mee naar je eigen buurt.

Vier de lente op zaterdag 21 april in Hooglanderveen / Vathorst. Het feest is van 14.00 tot 17.00 uur, met een proeverij van groentegerechten, een insectensafari voor kinderen, het zaaien van wilde bloemen voor bijen en vlinders, een rondleiding door Eemstadboerin Jolke etc. Waar: vlakbij Ikea, rotonde 11, achter citroengarage Emerpark, de Koningsbergerweg. Meer info op de website: www.eemstadboerderij.nl (foto: aardappels)

Controleurs hondenbelasting weer op pad...

Afbeeldingsresultaat voor hondenbelastingDe meeste Amersfoortse hondenbezitters hebben hun hond aangegeven bij de gemeente en betalen daarvoor hondenbelasting. Omdat er toch veel mensen zijn die hun hond niet hebben aan- of afgemeld, is controle nodig. Daarom gaan de hondencontroleurs weer op pad. Iedereen die één of meerdere honden heeft, is verplicht deze aan te melden bij de afdeling Belastingen van de gemeente. In 2018 betaalt u als eigenaar voor het houden van een hond € 86,16 per hond per jaar. Aanmelden kan op www.amersfoort.nl/hondenbelasting.

De controleur belt aan bij de voordeur en stelt vragen over de aanwezigheid van een hond. Zij legitimeren zich met een legitimatiebewijs van het bedrijf Legitiem B.V. uit Velp. Als in het huis een hond aanwezig is die niet op de lijst van de gemeente voorkomt, verzorgt de controleur direct de aanmelding van uw hond. Bent u niet thuis, dan probeert de controleur het later op die dag nog een keer. Treft hij dan ook niemand aan, maar vermoedt hij wel dat er een hond aanwezig is, dan laat hij een flyer achter.

Heeft u geen hond meer of is uw hond overleden? Meld dit dan bij de afdeling Belastingen via bovenstaande website. Dit kan ook per e-mail: belastingen@amersfoort.nl. Eventueel te veel betaalde hondenbelasting krijgt u terug. Bij overlijden is een kopie van de verklaring van de dierenarts of van het crematorium voldoende.

Westelijke rondweg Amersfoort onnodig en duur

Afbeeldingsresultaat voor navigatie autoZes bewonersgroepen vragen de Amersfoortse politiek om een onafhankelijke herberekening van de westelijke rondweg tussen de Stichtse rotonde en de Amsterdamseweg in Amersfoort. De nieuwste bevindingen van de bewonersgroepen laten zien dat de aanleg van de nieuwe rondweg onnodig is. Er is geen probleem met de doorstroming van het verkeer op de huidige rondweg. Ook niet als Amersfoort doorgroeit tot 180.000 inwoners in het jaar 2040.

Dat er veel minder verkeer op de bestaande rondweg rijden, komt volgens de bewoners door de verhuizing van ziekenhuis De Lichtenberg eind 2013v an de Utrechtseweg naar de Maatweg in Amersfoort-Noord. Daarmee is enorm veel wegcapaciteit vrij gekomen. De dagelijkse werkelijkheid op de rondweg valt niet te rijmen met de verkeersmodellen van de gemeente, stellen de bewonersgroepen. Bij de files in Amersfoort, die elke dag worden weergegeven door TomTom, ontbreekt de westelijke rondweg steevast. Verkeerskundig bureau XTNT constateert invoerfouten in het Verkeersmodel 2011 voor de Westelijke Ontsluiting. Fundamentele vragen heeft ook prof. dr. G. P. van Wee, hoogleraar mobiliteit en transport aan de Technische Universiteit Delft. Na een eerste scan ziet hij geen onderbouwing van het nut en de noodzaak voor een nieuwe rondweg.

De zes bewonersgroepen vragen de politiek nu om een pas op de plaats te maken met de westelijke rondweg. Gezien de nieuwste inzichten verzoeken zij om een herberekening van nut en noodzaak van de rondweg én een herberekening van de financiële gevolgen voor Amersfoort. Het budgetvan 67,1 miljoen euro voor de aanleg van de nieuwe westelijke rondweg is immers al weer vier jaar oud, terwijl de bouwkosten de afgelopen jaren niet alleen fors zijn gestegen, maar nog steeds snel verder stijgen. De bevindingen zijn gepresenteerd aan gemeenteraadsfracties.
 

St. Pieters en Bloklands jubileert

Afbeeldingsresultaat voor st pieters en blokland gasthuisMoet je voorstellen, nog voor de componist Bach en Willem van Oranje er waren, bestond het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort al (foto). We bestaan dit jaar 625 jaar en dat feit gaan we vieren. De Bisschop van Utrecht keurde in 1391 de stichtingsoorkonde goed. Hij liet de oorkonde op 3 april 1393 uitvaardigen. De juridische erkenning van het Nieuwe Gasthuis en zijn vicarie dateert van een dag eerder, namelijk 2 april 1393.

Wij zijn een zelfstandige stichting gebleven met in de geschiedenis slechts één keer een fusie. In 1804 gingen het St. Pieters Gasthuis en het Bloklands Gasthuis samen verder als St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Er was veel armoede en ziekte in Amersfoort in die tijd. We zijn een van de oudste vier gasthuizen, maar wat ons uniek maakt is dat we nog vrijwel alle originele documenten hebben, aldus Bob Pluijter, bestuurder van de stichting.

Bijzonder is dat een aantal van die documenten op 19 april te zien zijn in de Regentenkamer van het Gasthuis. Medewerkers, bewoners, familie en vrienden zijn uitgenodigd om langs te komen voor zes eeuwen documenten op een unieke tentoonstelling. Er is een speciaal jubileumbier gebrouwen door De Drie Ringen, genaamd Nenninck. Ook verschijnt er een hernieuwde uitgave van het boek: Zes eeuwen zorg voor ouderen. Het eerste exemplaar wordt op 20 april gepresenteerd en is voor € 18,50 te koop bij de Mannenzaal en op beide locaties van het St. Pieters en Bloklands (bron: Amersfoort Nu).

Laat je verrassen op Koningsdag in De Nieuwe Stad

Afbeeldingsresultaat voor koningsdag de nieuwe stadOp Koningsdag, vrijdag 27 april, is er van alles te doen in De Nieuwe Stad in Amersfoort. De Nieuwe Stad kleurt oranje op Koningsdag, voor en door jong & oud. Het is een plek waar je verrast wordt door leuke hebbedingetjes en speelgoed op de kleedjes & kraampjes-markt, waar je spelletjes kan spelen en waar je met vrienden, familie of gezin relaxed kan proosten op de Koning. Reserveer nu gratis je kleedje of huur en kraampje zodat je verzekerd bent van een plek.

Tijdens Koningsdag in De Nieuwe Stad zijn er optredens van verschillende Amersfoortse artiesten, kleedjes & kraampjes waar volwassenen en kinderen voor een habbekrats leuke hebbedingen kunnen kopen en er is vermaak voor iedereen. Van een levensgrote 4 op een rij, XL Cactus, Jenga XL, Reuzenspiraal en Knock the Blox tot een biertuin voor volwassenen. Ook de lokale restaurants op het terrein zoals Het Lokaal, Hoog Vuur hebben hun deuren geopend voor heerlijke hapjes en drankjes.

Koningsdag 27 april in De Nieuwe Stad begint om 10.00 uur en duurt tot 20:00 uur, het terrein is gratis toegankelijk voor iedereen. Kijk voor meer informatie op: www.koningsdagdenieuwestad.nl Deze Koningsdag wordt mede mogelijk gemaakt door de Amersfoortse Oranje Vereniging. De vereniging heeft als doel om op en rond Koningsdag activiteiten te organiseren voor jong & oud in het stadshart van Amersfoort waarbij het vieren van deze dag met elkaar centraal staat.

Opening Amerena Amersfoort vrijdag 20 april

Afbeeldingsresultaat voor amerena amersfoortHet gloednieuwe sportcomplex Amerena (foto) aan De Velduil opent 16 april de deuren. Dat wordt feestelijk gevierd tijdens een openingsweekend op 20, 21 en 22 april met leuke activiteiten voor iedereen. Voor de meeste onderdelen moet je je opgeven. Alle onderdelen zijn gratis en je kunt je nu inschrijven via de website: www.amerena.nl. Eind april begint de Amersfoortse Zwem4daagse. Ook daarvoor kun je je alvast opgeven.

Amerena krijgt topfaciliteiten zoals een hoge duiktoren voor het schoonspringen en een olympisch bad. Lekker zwemmen in één van de zwembaden kan natuurlijk ook. De fraaie sporthal is geschikt voor topsport en biedt alle ruimte voor wedstrijden en trainingen. In de comfortabele horeca is het goed toeven. Daarnaast krijgt Amerena een gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk met moderne faciliteiten. Kortom, het beste van het beste om iedereen lekker in beweging te krijgen. Het zwembad Liendert en sporthal Schuilenburg zullen als gevolg van de opening van sportcomplex Amerena hun deuren sluiten.

Natuuracademie: Minicursus Vleermuizen

Afbeeldingsresultaat voor vleermuizenOp 25 april organiseert de Natuuracademie een minicursus Vleermuizen. Vraag je de gemiddelde Nederlander eens om een aantal vogel soorten te noemen, dan krijg je er zo een handje vol. Vraag je echter hoeveel vleermuis soorten er zijn, volgt meestal het antwoord, "Zijn daar meerdere van dan?"    Nou en of... Hoeveel soorten dan, en zijn die te onderscheiden?

Vleermuizen zijn nachtdieren en dat maakt ze extra lastig om te herkennen, maar niet onmogelijk. Hoe kun je vleermuizen herkennen in het donker? En hoe zit het verder eigenlijk met de vleermuis? Wat eten ze, waar verblijven ze en hoe ziet een vleermuisjaar er uit? Als we vleermuizen willen waarnemen, hoe en waar kun je dat dan het beste doen? Vleermuizen zijn bijzondere een soort in het lijstje zoogdieren die Nederland rijk is. Bovendien zijn ze uiterst nuttig en erg kwetsbaar.  Tijdens de mini-cursus vleermuizen duiken we in een theoretisch gedeelte in het mysterie van de vleermuis. Aansluitend zullen we, bij goed weer, naar buiten gaan om vleermuizen te spotten rondom het Groene Huis.

Wanneer; woensdag 25 april van 19.30 – 21.30 uur theorie en aansluitend excursie. Waar: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, Amersfoort. Aanmelden per e-mail: cnme@amersfoort.nl. De kosten € 15,- incl. koffie, thee en een hand-out (leden KNNV en IVN Afd. Amersfoort krijgen € 5,- korting). De Natuuracademie is een samenwerking van Landgoed Schothorst en de regionale afdelingen van KNNV en IVN in Amersfoort e.o.

Entreeheffing Henschotermeer definitief

Afbeeldingsresultaat voor henschotermeerZwemmen of zonnebaden bij het Henschotermeer gaat dit seizoen bijna 3 euro per persoon per dag kosten. Wie met de auto komt betaalt 7 euro voor een dagkaart. Met de entreeheffing komt een einde aan de gratis recreatie in en rond het Henschotermeer. Een petitie door politieke partijen in de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug en getekend door bijna 8000 sympathisanten heeft niet gebaat.

Nu het terrein niet langer door het recreatieschap beheert wordt maar door een commerciële partij gaat er veel veranderen. Het aantal ingangen wordt beperkt van 13 naar slechts twee. Een omheining van ruim een meter hoog met prikkeldraad moet voorkomen dat bezoekers illegaal het terrein opkomen. Het hekwerk zorgt voor vragen bij omwonenden. Vooral omdat er op die plekken flink wat bomen worden gekapt. 

Recreatie is al sinds 1969 de hoofdbestemming van het Henschotermeer is. En die bestemming gaat de nieuwe exploitant uitbreiden. Er komt een klim- en klauterbos, een educatief wandelpand en een kinderboerderij. Voorzieningen die buiten het recreatieseizoen van oktober tot april vrij toegankelijk zijn. Wie iets te eten of drinken wil kopen kan terecht bij de foodtrucks. Voor de regelmatige bezoeker zijn er goedkopere tarieven. Een driedagenkaart kost 6 euro p.p. en een strippenkaart van vijf losse dagen naar keuze kost 12 euro p.p.

Mondriaanhuis geeft schilderworkshops voor volwassenen

Afbeeldingsresultaat voor mondriaan victory boogie woogieWie meer wil weten over de schilderkunst van Piet Mondriaan en ook graag zelf aan de slag gaat kan terecht in het Mondriaanhuis Amersfoort. Er zijn schilderworkshops speciaal voor volwassenen. Daarbij staat Mondriaans ontwikkeling centraal in achtereenvolgens zijn Parijse en New Yorkse periode. De workshops zijn prima afzonderlijk te bezoeken. Telkens staat immers een andere periode uit Mondriaans oeuvre centraal. Want hoewel de kunstenaar wereldberoemd werd door zijn abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken, ging daar van alles aan vooraf.

Wie meedoet aan de workshops krijgt, o.l.v. een ervaren workshopdocent, uitleg over hoe Mondriaan dacht en werkte. Vervolgens neem je zelf plaats achter een schildersezel, want de beste manier om Mondriaan te doorgronden is door het zelf te proberen. Met acrylverf en penseel maak je een eigen creatie in het museumatelier. Het uiteindelijke resultaat zal hoe dan ook een persoonlijk kunstwerk zijn.

Wanneer: Vrijdag 20 april: thema Parijs. Vrijdag 4 mei: thema New York. Waar: Mondriaanhuis, Kortegracht 11, Amersfoort. Tijd: 11.00-13.00 uur. Deelname: € 10,- per workshop (excl. entree museum, incl. materialen en koffie/thee). Reserveren is noodzakelijk en kan via: educatie@mondriaanhuis.nl

Slimme verkeerslichten in Soest en Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor slimme verkeerslichtenDe eerste vier slimme verkeerslichten in de regio Utrecht zijn geplaatst in Soest. Slimme verkeerslichten kunnen onderling communiceren en zijn in staat om aankomend verkeer te herkennen en prioriteit te geven. Dit moet de verkeersveiligheid doorstroming, bereikbaarheid en leefbaarheid verbeteren. In de regio Utrecht worden dit jaar meer dan honderd verkeerslichten omgebouwd tot slimme verkeerslichten.

Slimme verkeerslichten op kruispunten kunnen onderling communiceren en aankomende verkeersstromen herkennen. Wegbeheerders kunnen door deze techniek prioriteit geven aan bepaalde verkeersstromen, zoals hulpdiensten, vrachtverkeer, fietsers of het openbaar vervoer. Hierdoor krijgen bepaalde verkeersstromen voorrang boven andere en beperken we stop- en startbewegingen, wat niet alleen de doorstroming verbetert, maar vooral ook goed is voor het milieu.

In Amersfoort worden in 2018 op twintig plekken slimme verkeerslichten geplaatst, waardoor de gemeente beter kan sturen op het prioriteren van bepaalde verkeersstromen op een kruispunt. Er komt een proef op de Amsterdamseweg gericht op betere doorstroming voor fietsers, op de Stadsring richt de proef zich op het openbaar vervoer en op de Ringweg Koppel en Ringweg Kruiskamp op een betere doorstroming van het autoverkeer.

PostNL haalt veel brievenbussen weg uit de gemeente Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor postNL brievenbusBij het bepalen van de locaties, waar brievenbussen verdwijnen, is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet voorschrijft. Daarnaast hebben lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO etc. de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen op de plannen in de gemeente. Gezamenlijk is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan.

In de gemeente Amersfoort blijven 58 brievenbussen staan, er verdwijnen 43 brievenbussen en komen er 4 nieuwe brievenbussen bij. De aanpassingen zijn eind april gerealiseerd. Als een brievenbus vervalt, wordt dit drie weken van tevoren op de betreffende brievenbus zelf aangegeven. Bewoners rondom de brievenbus ontvangen een brief met informatie over de veranderingen. Informatie is ook te vinden op www.postnl.nl/brievenbus

Hulp bij belastingaangifte 2017 nodig?

Afbeeldingsresultaat voor aangifte 2017Heeft u moeite met het invullen van de belastingaangifte? Indebuurt033 biedt inwoners van Amersfoort hulp bij het invullen van de belastingaangifte 2017. Deze hulp is speciaal bedoeld voor inwoners van Amersfoort die geen lid zijn van een vakbond, niet terecht kunnen bij de Belastingdienst en een inkomen hebben dat niet hoger is dan €30.400,- bruto per jaar.

U kunt voor hulp bij de belastingaangifte tot en met 26 april 2018 op afspraak terecht bij één van de vier informatiewinkels van Indebuurt033. Kom voor het maken van een afspraak langs bij de informatiewinkel in uw wijk. De locaties en openingstijden van de informatiewinkels vindt u op de website: www.indebuurt033.nl Ook met andere vragen kunt u terecht bij de informatiewinkels, bijv. over geld, recht, vrijwilligerswerk of mantelzorg.

Jumbo-klant betaald bij het ene filiaal meer dan bij het andere...

Afbeeldingsresultaat voor supermarkt afrekenenSupermarkten laten hun prijzen afhangen van de concurrenten in de buurt. Daarom zijn er relatief dure Jumbo en Hoogvliet winkels én goedkopere vestigingen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond vergeleek 7000 prijzen van allerlei boodschappen. Daarbij waren 150 producten van A-merken en 120 van huismerken. Goedkope en dure Jumbo vestigingen zijn soms relatief dicht bij elkaar te vinden.

De verdeling tussen goedkopere en duurdere Hoogvliet supermarkten is ongeveer 50/50. Bij Jumbo vraagt 14 procent van de filialen lage prijzen, 32 procent van de winkels zit op een gemiddeld niveau en 54 procent heeft hogere prijzen. Friesland, Groningen en Limburg hebben vooral dure Jumbo winkels. Richting Utrecht en de Randstad wordt de Jumbo wat goedkoper. Op de site www.Consumentenbond.nl staat een overzicht van dure én goedkope Jumbo- en Hoogvliet supermarkten van heel Nederland.

Ook online zijn er verschillen bij Hoogvliet of Jumbo. Het prijspeil hangt dan af van de locatie waar de bestelling moet worden bezorgd of waar de boodschappen worden opgehaald. Bij Plus Supermarkten zijn ook onderlinge verschillen tussen de winkels, maar die zijn minder groot dan bij Jumbo en Hoogvliet (bron: AD).

Bereikbaarheid met de auto kan beter in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor anwb logoANWB-leden uit Amersfoort vinden dat de bereikbaarheid per auto in die stad beter kan. Er zijn vooral klachten over het Eemplein, de stadsring en de rondweg van de wijk Vathorst. Van de ANWB-leden is 60% positief over het onderhoud van het groen in die stad, terwijl dat gemiddeld 50% is van alle onderzochte steden. De fietsveiligheid wordt goed gewaardeerd (70%). Dat neemt niet weg dat 27% zich niet veilig voelt op de fiets.

In de overgang naar duurzame mobiliteit geeft 22% van de ANWB-leden in Amersfoort aan binnen nu en vijf jaar de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. In die afweging is volgens 56% het aantal mogelijkheden om een elektrische auto op te laden van grote betekenis. Deze bevindingen zijn in lijn met de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB eind 2017 heeft gepresenteerd.

Elektrisch rijden draagt bij aan schonere lucht en daar hechten leden van de ANWB grote waarde aan, ook in Amersfoort. Van de Amersfoortse leden heeft 71% er begrip voor als Amersfoort een milieuzone zou instellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd vindt 83% het wel belangrijk dat alle gemeenten dezelfde regeling hanteren. De wens om te komen tot uniforme landelijke regels rond milieuzones is ook opgenomen in het regeerakkoord. De resultaten van het onderzoek in Amersfoort zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek onder ANWB-leden in 28 gemeenten.

Expositie Buitengewoon Stijlvol in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor special arts amersfoortSpecial Arts richt zich op kunst en handicap. De stichting bevordert dat alle mensen met een handicap aan kunst kunnen doen en dat ze hun talenten daarvoor kunnen ontwikkelen. Binnen het expositieprogramma rondom 100 jaar De Stijl in Nederland is de expositie Buitengewoon Stijlvol te zien in Amersfoort. 

Uit bijna 250 inzendingen hebben medewerkers van Kunsthal KAdE, het Mondriaan Huis Amersfoort, Centraal Museum Utrecht  ruim 80 kunstwerken geselecteerd. Deze kunstwerken van buitengewone kunstenaars worden geëxposeerd in de galerie van Special Arts en in de etalages van bedrijven aan de Zonnehof in Amersfoort. Parallel aan de Special Arts expositie loopt in het aangrenzende Rietveldpaviljoen een tentoonstelling die de stijl van Rietveld toont in de context van de jaren vijftig. 

De Expositie Buitengewoon stijlvol is te zien op het adres: Zonnehof 4a, Amersfoort. Wanneer elke werkdag  t/m 22 april van 09.00 - 17.00 uur. Meer informatie op de website: www.specialarts.nl

Oranje Fonds reikt Buurtcadeau uit in Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor ska hooglandHet Oranje Fonds verrast Ska Kinderopvang met een Oranje Fonds Buurtcadeau t.w.v. €3.000. In buurten waar de Straatprijs van de Nationale Postcode Loterij valt, verblijdt het Oranje Fonds een organisatie met het Buurtcadeau. Zo hebben ook alle omwonenden langdurig profijt van de straatprijs.

In Hoogland zijn ze erg blij met het Buurtcadeau. "Van het geld van het Oranje Fonds gaan wij een moestuin aanleggen bij de ingang van bso Villa Zeezicht en peuterwerkplaats het Zandkasteel. Dit schoolplein is onlangs met behulp van ouders en wijkbewoners omgebouwd in een groen speelplein waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Het plan om een moestuin aan te leggen past dan ook heel goed in de visie van Ska Kinderopvang en van basisschool de Bieshaar," aldus Saskia van Zitteren, regiomanager van SKA kinderopvang.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 31 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds. Meer informatie over het Oranje Fonds op www.oranjefonds.nl.

Kamp Amersfoort vindt bureau kampcommandant terug

Afbeeldingsresultaat voor kamp amersfoortKamp Amersfoort heeft het bureau van kampcommandant Karl Peter Berg teruggevonden. Het bureau is te zien in het bezoekerscentrum van het voormalige concentratiekamp. Het bureau werd na de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Nadien bleef het in bezit van defensie. Verschillende legercommandanten hebben aan het bureau gewerkt. Het ging telkens met de eenheid mee, zelfs naar Duitsland.

Vrijwilligers van Kamp Amersfoort kwamen het bureau op het spoor en wisten het veilig te stellen. Nu staat het op de plek waar het tijdens de oorlog stond: in de ruimte die dienst deed als kantoor van de commandant. Rond het bureau is een kleine expositie ingericht over commandant Karl Peter Berg.

In Kamp Amersfoort werden tijdens de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de honger en de terreur die er heersten, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen. Op de plek van het kamp is een bezoekerscentrum opgericht. Waar: Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, Leusden. Website: www.kampamersfoort.nl

Geluidsoverlast: Mag het volume wat zachter?

Afbeeldingsresultaat voor geluidsoverlastDe gemeente Amersfoort is gestart met een proef om het geluidsniveau op het plein: Lieve Vrouwekerkhof te meten via geluidssensoren. De sensoren geven het aantal gemeten decibel door aan de toezichthouders via een app. Bij overschrijding van de geluidsnorm, bijvoorbeeld bij evenementen, ontvangen toezichthouders een bericht zodat zij direct actie kunnen ondernemen. De gemeente gaat een jaar lang ervaring opdoen met het werken met geluidssensoren. Tijdens deze periode wordt ook gekeken in hoeverre de meetgegevens beschikbaar worden gesteld aan anderen, zoals evenementen.

De Amersfoortse wethouder Willem Jan Stegeman: “Het meten van het geluidsniveau gebeurt nu handmatig. Dat is arbeidsintensief en onze handhavers kunnen niet overal bij zijn. Het werken met geluidssensoren is een proef. We gaan een jaar lang kijken hoe het functioneert. Die manier van werken past binnen het SmartCity-concept van Amersfoort. Door het gebruik van slimme technologie en data willen we als gemeente maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Zoals geluidshinder. We willen ook inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en onze eigen organisatie ondersteunen. In de loop van de proefperiode kijken we of we de gegevens van de geluidsmetingen kunnen delen met anderen“.

Belt een "Microsoft" medewerker? Hang direct op!

Afbeeldingsresultaat voor microsoft belt mijU wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Bijvoorbeeld een security-expert. In het gesprek wil deze crimineel u doen geloven dat er problemen met de software van Microsoft op uw computer zijn ontdekt. De medewerker dringt aan op snelle maatregelen om het bestaande probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen op uw computer nodig. De beller is bereid om tegen betaling de nep-problemen te verhelpen.

Hier is sprake van oplichting of phishing. De beller is op uw geld uit en wil u ertoe verleiden om tegen betaling onveilige software op uw pc te installeren. Hiermee krijgt de crimineel toegang tot uw pc en uw bestanden. Daarnaast wordt bijna altijd het bedrag dat u voor de telefonische hulp moet betalen tijdens het betaalproces (ongemerkt) verhoogd. Hier komt u vaak pas later achter wanneer u onraad ruikt of uw bankafschrift onder ogen krijgt. Het vermoeden bestaat dat deze vorm van cybercrime vaak wordt uitgevoerd vanuit callcenters in India. Slachtoffers horen tijdens hun gesprek vaak meerdere stemmen op de achtergrond alsof men wordt gebeld vanuit een callcenter. De bellers spreken vaak (gebroken) Engels met een Indiaas dialect.

Microsoft zal u NOOIT bellen met informatie omtrent de veiligheid van uw computer en of de wel/niet verlooptijd van uw Microsoft-licentie. Microsoft zal ook NOOIT naar uw beveiligingsinstellingen en/of wachtwoorden vragen. Verbreek daarom direct de verbinding. De oplichter is afhankelijk van de toegang tot uw pc. Als u niet inlogt en niets installeert, kan hij niets doen. Kijk op www.Politie.nl

Woonlasten stijgen erg hard in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor ozb woningenDe woonlasten voor huiseigenaren in Amersfoort stijgen harder dan in het rest van het land. Gemiddeld betalen de woningbezitters 3,4% meer dan vorig jaar. In 2018 betalen Amersfoorters gemiddeld 722,79 euro per huishouden. Alleen in Apeldoorn stijgen de woonlasten nog harder. Daar betalen huizenbezitters 4,7% meer aan woonlasten ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het COELO.

Het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, bekeek voor de 38 grootste gemeenten de tarieven die huurders dit jaar aan afval- en rioolheffing moeten betalen. Voor eigenwoningbezitters zette COELO naast de eerdergenoemde heffingen ook de ozb-tarieven op een rij. Deze heffingen vormen samen de totale jaarlijkse woonlasten. Het landelijk gemiddelde van die lasten ligt op 677 euro.

De Amersfoortse eigen woning bezitters behoort daarmee tot de middenmoot van alle gemeenten in Nederland. Wanneer gekeken wordt naar de grootte van de stijging van de woonlasten ten opzichte van een jaar eerder, staat Amersfoort ineens bijna bovenaan (Bron: AD).

Budgetcursus bij Geldloket Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor geldGrip op uw geld houden, én meer weten over geldzaken? Geldloket Amersfoort geeft in het voorjaar gratis budgetcursussen aan inwoners van Amersfoort en Leusden. In vier avonden worden de volgende onderwerpen behandeld: Hoe houd ik mijn administratie op orde? Inkomsten en uitgaven. Budget op orde houden. Het maken van een financiële jaarplanning. Verzekeren, sparen en lenen.

Aan het eind van de budgetcursus hebben deelnemers een maand- en jaarbegroting, waarmee zij inzicht hebben in hun geldzaken. Ook weten zij hoe ze kunnen omgaan met wisselende inkomsten en uitgaven, en hoe ze geld kunnen besparen. De budgetcursus vindt plaats telkens op donderdagavond van 19.30-21.30 uur. Waar in Amersfoort: Wordt nog bekend gemaakt aan de deelnemers.

Meer weten of direct aanmelden? Neem contact op met het Geldloket Amersfoort, via 033-8009970 of via e-mail info@geldloketamersfoort.nl of kijk op website: www.geldloket.nl/agenda/budgetcursus. Het aantal deelname plaatsen is beperkt. De cursus zelf is kosteloos.

Tentoonstelling De Stijl - Rietveld verlengd wegens succes

Afbeeldingsresultaat voor perskamer stoel rietveldDe tentoonstelling De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort, de eerste Kunsthal van Nederland, wordt wegens succes verlengd. Grote aantallen bezoekers van binnen en buiten Europa bezochten de tentoonstelling al en toonden hun enthousiasme voor het relatief onbekende Rietveldpaviljoen, het enige nog in originele staat verkerende van de drie tentoonstellingspaviljoens die architect en meubelmaker Gerrit Rietveld in de jaren vijftig bouwde. De tentoonstelling geeft hernieuwd betekenis aan het iconische Rietveldpaviljoen en legt daarbij de focus op de tijdgeest van de turbulente, naoorlogse jaren vijftig.

Vanuit architectuur en interieur wordt de burger opgevoed in smaak, volgens de principes van het zogeheten Goed Wonen, waarbij Rietveld betrokken is. De tentoonstelling legt de relatie tussen het Amersfoortse Rietveldpaviljoen en zijn andere tentoonstellingspaviljoens uit de jaren vijftig, in Venetië en Sonsbeek. Ook andere ontwerpen van Rietveld uit de jaren vijftig staan centraal, zoals de Amersfoortse stoel, de Mondial en een remake van een vliegtuiginterieur van de Lockheed Electra. Een van de pronkstukken is een authentiek deel van de perskamer van Unesco in Parijs, die Rietveld in 1958 ontwierp (foto).

Te zien t/m zondag 22 april. Waar: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort. Open: dinsdag t/m zondag van 11:00-17:00 uur (maandag gesloten). Toegang: € 8,- Met Museumkaart: € 6,- Meer informatie: https://fasade.nl

Ik heb een vraag aan de gemeente Amersfoort...

Afbeeldingsresultaat voor een vraag aan de gemeenteIedereen heeft wel eens een vraag voor de gemeente. Misschien niet elke dag, maar toch wel paar keer in je leven. Maar waar moet je dan heen met die vraag?

De gemeente Amersfoort is super hip, een vraag stellen kan gewoon via WhatsApp. Even 06 5750 5302 toevoegen aan je contactpersonen en appen maar. Natuurlijk kun je ze ook gewoon opbellen. Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur op telefoonnr: 14033. Gemeente Amersfoort reageert ook altijd snel op Twitter, maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen hier (nog) op zit.

Heb jij wel eens een mailtje gestuurd naar de gemeente Amersfoort? Waarschijnlijk niet, want uit onderzoek blijkt dat de gemeente Amersfoort geen emailadres op de site heeft staan. Wij zijn dus veroordeeld tot het invullen van een contactformulier en dat is kwalijk. Een digitaal formulier verplicht de burger vaak tot het geven van onnodige en soms privacy-gevoelige informatie. Wij denken dat het wel meevalt, aangezien de enige verplichte velden naam en email zijn: twee dingen die je ook prijs zou geven als je een mailtje stuurt. En, ja: je krijgt dus wel mooi binnen twee dagen antwoord (bron: Indebuurt.nl)

Senioren in de regio Utrecht zijn meer gaan bewegen

Afbeeldingsresultaat voor overgewicht seniorenSenioren (65-plussers) in de regio Utrecht hebben minder last van lichamelijke beperkingen en zijn de afgelopen vier jaar meer gaan bewegen. De senioren ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit en sporten meer dan volwassenen in de leeftijdscategorie van 18-65 jaar. Dit blijkt uit de gezamenlijke gezondheidsmonitor 2016 van de GGD, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder deden mee aan het vragenlijstonderzoek, waarvan ruim 38.000 inwoners uit de regio Utrecht.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zelfstandig wonende 65-plussers in Nederland minder last hebben van lichamelijke beperkingen. In 2012 gaf nog 30% van de senioren in Nederland aan last te hebben van minimaal één beperking in horen, zien of mobiliteit. In 2016 is dit percentage afgenomen tot 28%. De senioren in de regio Utrecht scoren nog beter, zo geeft bijna 75% van deze senioren aan helemaal geen beperkingen te ervaren. De 65-plussers in de regio Utrecht ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit, deze is in vergelijking met vier jaar geleden met 15% afgenomen. Vooral vrouwen en senioren in de leeftijdsgroep van 75 tot 80 jaar ervaren minder beperkingen en zijn meer gaan bewegen.

Opmerkelijk is dat het meer bewegen niet heeft gezorgd voor afname in de overgewichtcijfers. Zowel in 2012 als 2016 heeft 56% van de senioren in regio Utrecht overgewicht (foto). Hierbij is het percentage  senioren met ernstig overgewicht zelfs met 2% toegenomen. Blijvende aandacht voor een gezonde leefstijl is dus van belang. Mensen die lichamelijk actief zijn, beoordelen hun gezondheid positiever, roken minder, zijn minder vaak eenzaam en zitten beter in hun vel.

50-plusser winkelt vooral bij bekende webshop

Afbeeldingsresultaat voor thuiswinkelNederlandse 50 plussers shoppen massaal online en zijn zich erg bewust van hun online veiligheid. Meer dan de helft koopt alleen bij webshops die bekend bij ze zijn. Als ze een webshop niet kennen, checken ze of de webshop een keurmerk heeft of gaan ze op zoek naar reviews. Dat blijkt uit onderzoek door Kieskeurig.nl en Thuiswinkel.org onder ruim 1800 consumenten.

Online winkelen is nu ook bij deze generatie helemaal ingeburgerd. Waar slechts 3% zegt online shoppen spannend of eng te vinden, zegt 86% het leuk, ontspannen of makkelijk te vinden. Snel prijzen kunnen vergelijken (66%) en winkelen wanneer het mij uitkomt (58%) worden daarbij als belangrijkste redenen genoemd. Een uitgebreider productaanbod (40%) en goedkoper assortiment (43%) zijn tevens belangrijke argumenten om online te shoppen.

Ongeveer 60% zegt steevast voor een webshop te gaan die hij/zij kent. 15% geeft aan de prijs belangrijker te vinden dan de webshop waarbij het product wordt gekocht. “Natuurlijk letten online shoppers goed op de prijs van een product. Niemand die te veel wil betalen”, zegt Janneke ten Dam, manager content & marketing bij Kieskeurig.nl. “Maar dit onderzoek laat duidelijk zien dat voor met name oudere generaties ook de betrouwbaarheid van een webshop heel belangrijk is. Zo checkt 40% reviews van websites die ze niet kennen.

De 50+ doelgroep is niet scheutig met het delen van persoonsgegevens. Een kwart van hen doet dat alleen bij webshops die hij/zij betrouwbaar acht. De helft vult bovendien enkel de gegevens in die verplicht zijn om de aankoop te kunnen afronden. Ruim 10% geeft aan liever geen persoonsgegevens achter te laten en 60% checkt of een website een ssl-verbinding heeft.