headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


De War NIEUWSBRIEF september 2019

Cultuurfabriek
Tijdens Koppelting 2019 werd het idee gelanceerd voor een op te richten Cultuurfabriek. De CultuurFabriek zou een locatie kunnen zijn, maar vooral een open samenwerkingsverband. Een plek waar creatieve geesten elkaar kunnen vinden en kunnen samenwerken. De CultuurFabriek richt zich, om klein te beginnen, eerst vooral op de podiumkunsten en de vormen die daaruit uitvloeien, zoals cinema en muziek opnames. Er kunnen verschillende ingrediënten zijn. Om te beginnen natuurlijk voorstellingen in het Spullenlab van De WAR. Daarnaast kunnen er cursussen worden geven in allerlei relevante vaardigheden, zoals theatertechniek, filmmontage, tekstschrijven, props maken etc. In navolging op Vers!, waar theatermakers elkaar hun product in een vroeg stadium laten zien, kan er een maandelijkse ontmoetingsavond komen voor uitwisseling ideeën en vertonen projecten. En zoals we bij De WAR graag onze ruimtes delen, zouden we ook apparatuur en spullen kunnen delen met een pool van andere makers. Kortom, er is heel veel wat we zelf kunnen doen om het de makers in Amersfoort wat makkelijker te maken. Daarvan wordt Amersfoort in onze ogen een mooiere stad. We zullen in deze nieuwsbrief af en toe aandacht besteden aan de Cultuurfabriek.
Basiscursus wetenschap

Universiteit Amersfoort organiseert weer een basiscursus wetenschap. In zes middagen wordt de cursist bekendgemaakt met de beginselen van wetenschap. Gerenommeerde docenten waaronder Andre Kluckhuhn en Johan Braeckman zullen elk een eigen middag vormgeven. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn kritisch denken, de geschiedenis van de wetenschap, de wetenschappelijke methode, het zoeken, verzamelen, bewaren en analyseren van gegevens, statistische methoden en kennisdelen.
De cursus vindt plaats op de vrijdagmiddagen van 1 november tot en met 6 december. Kosten voor de hele cursus zijn €250. Voor deelnemers aan Meet je Stad is de cursus gratis. Opgeven en informatie bij info@universiteitamersfoort.nl.
 

Serendiep
Serendiep komt deze week naar Amersfoort! Na een half jaar varen liggen het schip nu eerst een paar weken in de Insteekhaven, en vanaf 1 oktober aan de Geldersestraat. Daar zal het een podium zijn voor Kaalstaart, het Festival voor betakunst en nieuwe ambachten. Op 29 september is het Knopjesmuseum open. Dit is dus je kans om het museum eindelijk eens in Amersfoort te zien! Ook tijdens Kaalstaart is het museum open, voor precieze tijden kun je kijken op www.serendiep.nl. Op 21 en 22 september is er een onderhoudsweekeinde op het schip, dus als je zin hebt in een dagje of twee klussen, lekker samen eten en veel gezelligheid, neem dan even contact op met info@serendiep.nl.
 

Festival Kaalstaart
Festival Kaalstaart is verplaatst van de Insteekhaven naar De WAR. Het vindt plaats in het weekend van 4 t/m 6 oktober. Er loopt een crowdfunding op Voor de Kunst. Die is nodig om nog meer kwaliteit naar het festival te halen. Wil je dat Festival Kaalstaart doorgaat met goede kunst gratis toegankelijk maken? Steun dan de crowdfunding op www.voordekunst.nl en kies een mooi cadeau! Voor €75 mag je al aanschuiven bij het diner en de rondleiding met de kunstenaars. Of je kiest voor een prachtig Kaalstaart T-shirt. Of is dat prachtige festival op zich al jouw bijdrage waard? Help mee om Kaalstaart weer tot een groot succes te maken!
Heb je zin en tijd om mee te helpen bij het festival? Kaalstaart kan ook hulp gebruiken voor 1 of meer dagdelen bij o.a. Publieksbegeleiding en Barbezetting. Doe je liever iets achter de schermen? Dan kan je wellicht een taart bakken, zodat de vitrine met lekkers wordt gevuld. Meer weten? Laat van je horen via info@kaalstaart.nl of neem contact op met Guus via 06 290 34 245.
En Toen... @ One Way Ticket to Mars

De Spullenmannen zijn gevraagd om een werk te maken voor de tentoonstelling One Way Ticket to Mars, die op 20 september wordt geopend in Kunsthal KAdE. Er wordt nu hard gewerkt aan de uitwerking ervan. Bezoekers ervaren in een koloniesimulator de eenzaamheid en afstand die doen verlangen naar onze eigen, prachtige planeet. De expositie is nog te zien tot 12 januari 2020.
Repaircafe in september en november

Vanaf dit seizoen verplaatst het Repaircafé naar de middag. Het is geopend van 13.00 tot 17.00 op de 2e zaterdag van de oneven maanden. De formule blijft hetzelfde. De werkplaats van de Spullenmannen staat open voor iedereen die iets wil repareren maar daar thuis niet de materialen, het gereedschap of de kennis voor heeft. Intussen is er koffie en thee.
In de tussenliggende maanden komt voortaan het Open Source Café. Hier kun je terecht met vragen over open soft- en hardware. Wil je Linux eens proberen maar weet je niet waar te beginnen? Zoek je een ethisch alternatief voor je favoriete app? Wil je uitvinden hoe het gesteld is met je privacy wanneer je je smartphone of laptop gebruikt? Kom er achter tijdens het Open Source Café.
Tijd van 13.00 tot 17.00 uur
Plaats op wisselende locaties, zie www.dewar.nl/nl/repaircafe
Op 12 oktober is het Open Source Café te vinden op de duurzame markt op het Lieve Vrouwekerkhof. Op 9 november is het Repaircafé voor de verandering in de bieb op het Eemplein, zowel beneden in de bieb als buiten voor de ingang.
 

Verhuizen?
De WAR is nog steeds bezig met de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de vestiging aan de Heiligenbergerweg. Het plan is nog steeds om daar zo snel mogelijk naartoe te verhuizen. Maar het proces is stroperig en langzaam. Dat komt omdat de regels waarmee de gemeente moet werken niet bedoeld zijn voor flexibiliteit, maar juist om het gebruik van een gebouw van tevoren vast te leggen. En een broedplaats is per definitie een plek die ruimte biedt aan projecten die op het moment van aanvragen nog niet bestaan, door mensen die De WAR op dit moment nog niet kennen en hun idee nog moeten krijgen. Ruimtes moeten dus een wisselende functie kunnen hebben.
Het blijkt bijzonder lastig om een middenweg te vinden tussen zo weinig mogelijk veranderen aan het pand met als risico dat een hoop activiteiten er niet mogen plaatsvinden, en op alles zijn voorbereid met als risico dat er een kostbare verbouwing nodig is voor activiteiten die misschien nooit zullen plaatsvinden. De organische groei die De WAR afgelopen 15 jaar tot een succes maakte past niet in de procedures.
Nu proberen we zo goed mogelijk in kaart te brengen wat er bij aanvang in welke ruimte gaat gebeuren, van hoelaat tot hoelaat, en hoeveel geluid het maakt, wetende dat deze informatie gedurende het toekenningsproces al achterhaald zal zijn en een volgende procedure moet worden gestart.
Hoe dan ook is het plan om dit najaar een omgevingsvergunning aan te vragen, met de hoop dat we deze winter kunnen verhuizen. We houden jullie op de hoogte!

Wat is De WAR?
De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab Amersfoort, Studium Generale Amersfoort en Universiteit Amersfoort. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.

Eerste Stadsbron Debat in de Bieb, donderdag 19-9, 19.00-20.30 uur

Je kunt de brug op! Hoe fijn is dat?
Stadsdebat over de nieuwe fietsvoetbrug over het spoor tussen Dierenpark en Bernhardkazerne.

De Stadsbron, internetkrant voor Amersfoort organiseert op donderdagavond 19 september a.s. in de Keizaal van Bibliotheek Eemland (Eemplein) een paneldiscussie over den nieuw aan te leggen Fietsvoetbrug over het spoor tussen Dierenpark en Bernhardkazerne. Aanleiding is het artikel van René van der  Velden dat op 30 augustus is gepubliceerd  in de Stadsbron. Binnen enkele dagen tijd was het al enkele honderden malen gelezen en ook werd het er door lezers op het artikel gereageerd.
Gespreksleider is Harmen Zijp. Arjeh Kalmann zal aan het begin toelichten waarom deze discussie door de Stadsbron wordt georganiseerd. Aan het slot zal hij een korte samenvatting geven. Harmen Zijp en Arjeh Kalmann maken beiden deel uit van de redactie van de Stadsbron. Aangezien de meningen over het ontwerp en de functionaliteit van de brug verdeeld zijn zal het panel breed zijn samengesteld. Politici , een vertegenwoordiger van de SGLA en (ervarings)deskundigen zijn uitgenodigd, maar ook het publiek wordt in de gelegenheid gesteld om een woordje in te brengen.
 

NGV computergenealogiemiddag 21-09-2019 in De Brug

Wij nodigen u uit voor de volgende bijeenkomst:
Zaterdag 21 september 2019, van 14.00 tot 16.00 uur
Genealogisch café en computermiddag
Kerkelijk Centrum De Brug, Schuilenburgerweg 2, 3816 TB  Amersfoort
Zaal 8, de zaal is open vanaf 13.30 uur

Wij zullen diverse genealogen vragen die ervaring hebben met PRO-GEN, GensDataPro, Aldfaer, Ha­za­Data en andere programma s een tafel te bemensen zodat zij u kunnen helpen met vragen over één van deze programma s.

Heeft u algemene vragen over genealogie, loopt u vast met uw onderzoek, u wilt wat meer weten over hoe en waar te zoeken of u wilt gewoon even lekker bijkletsen over uw hobby dan bent u uiteraard ook van harte welkom in ons genealogisch café.

De toegang is gratis en iedereen is welkom, wel of geen lid van de NGV. Graag tot ziens op zater­dag­middag 21 september. Het is een inloopmiddag, u hoeft dus niet beslist om 14.00 uur aanwezig te zijn. U kunt komen tussen 14.00 en 16.00 uur op een tijd die u schikt.

Let op: deze computermiddag was eerder gepland op 14 september, maar is verschoven naar 21 sep­tember. Reden op zaterdag 14 september is er een PRO-GEN-bijeenkomst in Nijkerk.
Iedereen is van harte welkom. Dus ook niet-leden en aspirant-leden. Er wordt geen entree ge­he­ven.

ASC Nieuwland en Jumbo Den Blanken brengen binnenkort een voetbalplaatjesalbum uit.

Alle spelers van de voetbalclub uit Amersfoort-Noord gaan hiertoe binnenkort op de foto. Het verzamelalbum gaat meer dan honderd pagina s bevatten. Er zijn meer dan 700 verschillende voetbalplaatjes te sparen.
,,We zijn trots op dit prachtige initiatief en heel blij met de geweldige samenwerking met onze hoofdsponsor’’, zegt ASC Nieuwland-voorzitter Remco Reiding. ,,We zijn blij dat Jumbo Den Blanken de positieve dynamiek binnen de club herkent en waardeert.’’
Ook Joost den Blanken, eigenaar van de Jumbo in Nieuwland, is enthousiast over het project. ,,De prettige en positieve sfeer bij ASC Nieuwland heeft onze samenwerking verder versterkt en een voetbalplaatjesactie als deze is daar een mooie uiting van.’’
De plaatjes zijn later dit jaar te sparen in de Jumbo-vestiging in Nieuwland. Iedereen die dat wil krijgt de stickers bij zijn boodschappen. ,,We zijn ervan overtuigd dat deze actie niet alleen leidt tot meer binding binnen de club maar ook tussen club en wijk’’, aldus Reiding.

Donna Blue kondigt headline tour door Spanje aan

Vintage pop band gaat voor het eerst internationaal touren met band

Vintage pop duo Donna Blue gaat op hun eerste internationale tour met volledige band aankomende december. Ze kondigen vandaag een tour door Spanje aan, welke bestaat uit 8 headline clubshows. Tickets voor de tour zijn nu beschikbaar via www.bluedonnablue.com.
Donna Blue bracht twee 7 inch EP s uit op Snowstar Records, beiden bestaande uit drie singles. Eerste single Sunset Blvd werd gedraaid door Elton John in zijn Rocket Hour radio show op Apple Music, en kreeg sindsdien erg veel aandacht. Maar ook laatste release Arlene s viel op bij de internationale pers, met Engels blog Clash Magazine die het onweerstaanbare songwriting noemde.
Donna Blue s show op showcase festival Eurosonic Noorderslag dit jaar stond aan het begin van de interesse vanuit Spanje. Met alle internationale waardering die de band krijgt, lijkt het nu het perfecte moment om op een eerste internationale tour te gaan met band, waar de band in 2018 als duo door Amerika tourde. De band kijkt ernaar uit om Spanje te bezoeken en er te spelen We hebben super veel zin om door Spanje te cruisen, onze muziek voor een nieuw publiek te spelen, leuke mensen te ontmoeten en lekker veel tapas te eten. Vamanos
Haal je tickets voor de tour nu op www.bluedonnablue.com. Luister naar hun muziek op Spotify, Apple Music en Deezer. Beide 7 inches zijn te bestellen in de Snowstar Records webshop.

Zaterdag 28 september in Flint

Voetballegende Willem van Hanegem, een van de beste en meest markante voetballers die Nederland heeft voortgebracht, komt op zaterdag 28 september naar Flint om een theatercollege te geven. Het belooft een exclusieve en bijzondere avond te worden waar het publiek wordt meegenomen op avontuurlijke reis door zijn voetballeven.

Inspiratieavond Duurzame dingen doen met je buurt

Als je met een aantal buren zonnepanelen aanschaft, hoef je zelf minder uit te zoeken. Als je met een paar buren de spouwmuur laat na-isoleren, ben je goedkoper uit. Als iedereen in de straat een groen dak op de schuur plaatst, kun je elkaar helpen. Als je met de buren een auto deelt, wordt elektrisch rijden betaalbaar.
Als je van het aardgas af wilt, kun je ook met wijkgenoten op zoek naar een
alternatief.
Duurzame dingen doen met je buurt is leuk en levert meer op!
Een aantal buurten in Amersfoort doet al duurzame dingen. Wil jij duurzame dingen doen met je buurt? Ben je op zoek naar inspiratie, tips en trics?
Kom donderdag avond 10 oktober om 19.30 uur naar de inspiratieavond van Duurzaam Amersfoort-Zuid.
Bewoners van de Verhoevenstraat en het Soesterkwartier delen hun ervaringen. Je doet ideeën op.
Je krijgt hulp bij jouw initiatief.
Locatie One-Planet, Stationsplein 16, Amersfoort
donderdag 10 oktober om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Iedereen is welkom, deelname is gratis

Meld je aub even aan via
duurzaamamersfoortzuid@gmail.com
Kijk ook op duurzaamamersfoortzuid.nl

Podium Beaufort Historische bestrating en de laatste loodjes met Denise Jannah en Atzko Kohashi

Voordat het nieuwe seizoen losbarst werken de leuke stratenmakers keihard om de monumentale bestrating rondom het pand te herstellen. Hun handen jeuken om komende week de oude steentjes bij de achteringang mooi te leggen; monnikenwerk!. Ook wordt binnenkort de aanbouw bij de picknicktuin gebouwd. Extra energie kregen we van een boezemvriend die ons een concert van de Ladies of Jazz Denise Jannah en Atzko Kohashi schonk. De entree-opbrengst is voor de laatste loodjes van de verbouwing van het Beauforthuis.
De Japanse pianiste Atzko Kohashi en de Surinaams-Utrechtse zangeres Denise Jannah zijn twee topmusici die volkomen opgaan in hun muziek. Kom genieten van de intense en pure chemie, waarmee deze twee gelauwerde Ladies of Jazz zowel elkaar als hun publiek naar grote hoogten voeren.
wo 9 okt 2019, 20.15

Gregorian Voices Van de Middeleeuwen tot nu
Het achtkoppige mannenkoor uit het Bulgarije olv Georgi Pandurova brengt gregoriaanse gezangen, orthodoxe gezangen en madrigalen. De solisten studeerden allen in Sofia aan de National Academy of Musci.
Het tweede deel van het concert bestaat uit klassieke popmuziek met nieuwe arrangementen in Gregoriaanse stijl, met songs van o.a. Bob Dylan, Leonard Cohen en Simon and Garfunkel.
donderdag 10 okt. 20.15 Oosterkerk

Stichting Sovjet Ereveld organiseert rondleiding op zondag 22 september

De Stichting Sovjet Ereveld organiseert op zondag 22 september om 11.30 uur een rondleiding over het Sovjet Ereveld naast begraafplaats Rusthof (Dodeweg 31 te Leusden). Hier liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven.

De rondleiding wordt verzorgd door onderzoeker/journalist Remco Reiding, die honderden soldaten identificeerde en van meer dan tweehonderd de nabestaanden traceerde. Dankzij die inspanningen heeft het Sovjet Ereveld (voorheen Russisch Ereveld genoemd) de laatste jaren meer bekendheid gekregen.

Reiding vertelt hoe de oorlogsslachtoffers hier terecht zijn gekomen, wat ze hebben meegemaakt, hoe de opsporing van nabestaanden is verlopen en hoe de impact van de oorlog op de families is geweest. Ook staat hij stil bij een aantal bijzondere grafstenen. Er wordt als afsluiting een bezoek gebracht aan de Nederlandse en geallieerde graven op Rusthof.

De rondleiding duurt ruim een uur en kost 5 euro per persoon. Voor donateurs en voor Vrienden van het vfonds is de rondleiding gratis. Aanmelden is noodzakelijk via info@russisch-ereveld.nl.

Najaar met top-pianisten in Beauforthuis

22 sep, Jan-Willem Rozenboom - Schubert
Schubert was op een gegeven zo arm dat hij zich geen piano kon veroorloven. Toch heeft hij schitterende pianowerken gemaakt, die Rozenboom komt spelen. Zoals o.a. de Wandererfantasie.

13 okt, Jeroen van Vliet met Mete Erker
Jeroen van Vliet begon ooit met een klassieke piano-opleiding, maar zocht naar meer vrijheid in het spel. Er is een mooie serie portretten, Jazzhelden, waarin Jeroen als meest lyrische pianist van het land natuurlijk niet ontbreekt.

1 dec, Martin Oei en Klara Wurtz
Na het Concertgebouw eerder dit jaar ze het Beauforthuis aan met pianomuziek door de eeuwen heen van Mozarts Sonate voor twee piano s tot Milhauds Scaramouche. Oei trad vaker bij ons op onder de vleugels van Daniel Wayenberg.