headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Zomermarkten in het centrum van Amersfoort

Het centrum van Amersfoort staat komende maanden in het teken van de zomer!
Op 4 donderdagen in de maanden juli en augustus is er een gezellige zomermarkt in de Langestraat  en Utrechtsestraat.
De markten staan voor nu nog gepland op  1 augustus, 15 augustus en 29 augustus van 11.00 uur tot 21.00 uur.
Op deze gezellige zomermarkt en kom je vele winkeliers tegen die met een kraam voor de winkel hun artikelen verkopen. Vaak met een leuke actie of superdeal, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om tijdens de zomermarkten naar het centrum van Amersfoort te komen!
Ook vind je naast de winkeliers allerlei kooplieden van buiten Amersfoort.
Deze kooplieden zijn een echte aanvulling op hetgeen er reeds aangeboden wordt in het centrum. Wat denkt u van fop-en feestartikelen-, parfum, zilveren sieraden, sambal, kruiden en sauzen.
Natuurlijk vindt u hier nog heel veel meer!
Geen enkele zomermarkt is gelijk. Iedere markt vindt u hier nieuwe producten, natuurlijk aangevuld op de reeds bestaande winkeliers.
Er zijn nog plekjes vrij. Voor inschrijven of info kijk op www.dynamicpromotions.nl

Bloemkunst 2019 – 30.000 bloemen in Kasteel Groeneveld!

Save the date!
Van 14 tot en met 22 september 2019 verandert Kasteel Groeneveld in Baarn in een bloemenparadijs met de vermaarde expositie Bloemkunst 2019. In alle stijlkamers, maar ook buiten op het rondeel en in de tuin presenteren de beste bloemarrangeurs van Nederland unieke florale kunstwerken.

Uniek
Negen dagen lang staat Kasteel Groeneveld in het teken van bloemkunst van internationale allure. Zowel binnen als buiten is er veel te genieten en inspiratie op te doen. Imposante en verfijnde kunstwerken waarin meer dan 30.000 bloemen en planten gebruikt  worden, geven elke stijlkamer een eigen cachet. Zo zal de Van der Waeyenkamer gevuld worden met unieke bladobjecten. Ook buiten op het rondeel en in de tuin zijn verrassende kunstwerken te vinden. En als kers op de taart, groenten, fruit en eetbare bloemen in de historische keuken.

Geur en kleur!
Bloemkunst 2019 staat onder de artistieke leiding van Koos Zuidgeest. Hij wist dit jaar toparrangeurs als Hans Zijlstra, Marlies Schouten, Wendy Speelberg, Ben Clevers, Inge Quint, Tiffany van Lenten, Chris Leichtenberg, Marcel en Christien van der Haar, Miranda ter Voorde, Dini Holtrop, Miranda van Zonsbeek, Stephanie van Erven, Wendy van den Berg, Fred Zuidgeest, Max van de Sluis, Rob Plattel, en Frits Driesen aan zich te binden. Zij hebben hun overvolle mondiale agenda vrijgemaakt voor dit unieke evenement. Aan hen de taak om florale presentaties te maken die nog lang herinnerd zullen worden.

Een enorme diversiteit aan bloemen zal de zalen kleuren en geuren. De bloemen die dit jaar als hoofdbloem verwerkt worden zijn Anthurium, Chrysant, Lisianthus, witte Avalanche roos, Gerbera, Troschrysant Pina Colada, Gloriosa, Amaryllis, Zonnebloem ProCut White Nite, Freesia, Celosia, Nerine, Calla, diverse zomerbloemen en Herfstasters.

Tentoonstelling in tentoonstelling
Tijdens Bloemkunst 2019 zijn diverse tentoonstellingen, waaronder Vier seizoenen impressies (foto s & muziek) en Mirjam Abraas (grafiettekeningen) ingepast in de bloemexpositie.

Voor kinderen van 8 tot 11 jaar is er een speurtocht om alle hoeken en gaten van het kasteel te ontdekken. Dat kan zowel binnen als buiten. Kinderen van 2 tot 6 jaar zijn welkom op de speelzolder van Kasteel Groeneveld. Onder leiding van Ben de Boomwachter is er een leuke zoektocht naar bijzondere bomen in het park (extra kosten: € 2,00 per deelnemer).

Praktisch
Locatie Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, 3744 ML Baarn
Openingstijden van zaterdag 14 t/m zondag 23 september van 11.00-17.00 uur.
Toegangsprijs volwassenen € 12,50, kinderen (t/m 12 jaar) € 7,50. Tot en met 13 september kunt u kaarten met vroegboekkorting bestellen. Ga daarvoor naar www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/utrechtse-heuvelrug/expositie-bloemkunst-op-kasteel-groeneveld

Kijk voor (groeps)voordeelacties op www.kasteelgroeneveld.nl. Elke zaterdag en zondag zijn er om 12.00 en 14.30 uur rondleidingen in Kasteel Groeneveld. Een gids vertelt over de historie en de lopende tentoonstellingen.

CineKantine Maak je op voor de tweede editie van het culinaire filmfestival Cinekantine

Vrijdag 25 t/m zondag 27 oktober in de voormalige Prodentfabriek.

CineKantine is terug, en hoe! Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, wordt op 25, 26 en 27 oktober de industriële Prodentfabriek in Amersfoort weer omgetoverd tot een culinair filmfestival. De Lieve Vrouw, De Prodentfabriek en FLUOR slaan wederom de handen ineen en nodigen Amersfoort uit voor een avond met de beste signature arthouse premièrefilms, culinair eten, livemuziek en dj’s. 

Deze tweede editie pakt CineKantine nog groter uit dan vorig jaar en haalt het festival premièretitels naar Amersfoort! Welke films je als eerste kunt gaan zien, houden we nog even geheim. In ieder geval een arthouse-parel om je vingers bij af te likken; een feest voor het oog en food for thought.

Na afloop van de film gaan we door met de lekkerste muziek van lokale bands en dj’s, en een festival zou geen festival zijn zonder een hapje en een drankje. Vanuit de keuken van de Prodentfabriek worden de lekkerste streetfood gerechten geserveerd. Je waant je in authentieke barretjes en restaurants die je in de sfeervolle straatjes waar ook ter wereld tegenkomt.

VR 25 OKT entree v.a. 17.00 uur | aanvang film 21.00 uur | Afsluiting 01.00 uur
ZA 26 OKT entree v.a. 17.00 uur | aanvang film 21.00 uur | Afsluiting 01.00 uur
ZO 27 OKT entree v.a. 14.00 uur | aanvang film 18.00 uur | Afsluiting 23.00 uur

> Early bird € 15,00
> Ticketprijs online tot 1,5 uur voor aanvang in de voorverkoop € 17,50
> Ticketprijs aan de deur € 18,50

Eten en drinken van de kaart kun je ter plekke met pin en cash betalen.

Locatie
De Prodentfabriek
Oude Fabriekstraat 20
3812 NR Amersfoort

Meer informatie over het culinaire filmfestival, de locatie en het programma is te vinden via www.cinekantine.nl.

Nieuwe exposities in museum Soest. Deze exposities lopen van 26 juli 2019 tot en met 27 oktober 2019

Antoinette Elsinga.
Antoinette is geboren in 1972 en vanaf haar vroege jeugd creatief bezig. Na haar middelbare school naar de MTS mode en kleding gegaan waar ze veel inzicht in ruimte en vorm heeft ontwikkeld.
Na vele omzwervingen in het bedrijfsleven heeft ze in 2012 de stap naar haar eigen Atelier gezet waar ze haar eigen werk maakt. Zij werkt in opdracht maar brengt ook graag haar passie over aan mensen die van haar willen leren te werken met Seleniet.
Door haar fascinatie voor mensen ziet zij in een ruwe staaf seleniet vaak mensen. Niet één staaf seleniet is hetzelfde,  net als ieder mens. Het vormen van een beeld is een ontwikkeling net als het opgroeien van een mens. Seleniet in de ruwe vorm is heel puur. Zij gaat dit met een vijl vormen. Door deze bewerking krijgt de steen een dof uiterlijk maar krijg je de vorm wel heel goed zichtbaar. Als de vorm klopt kun je gaan polijsten. Dit zorgt ervoor dat je de natuurlijke glans weer op het beeld krijgt.
Seleniet is haar passie. Het materiaal kent ze inmiddels door en door. Ze weet de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden waardoor ze de rand van het haalbare probleemloos weet op te zoeken. Het materiaal geeft dan een transparantie die het werk versterkt. Met daarbovenop de glans is het compleet. Juist het materiaal zorgt ervoor dat door lichtinval het werk ieder moment van de dag anders is en zelfs iedere dag anders is.
Vormend  werken is voor haar een eerste levensbehoefte. Ze heeft verschillende werkstijlen, intuïtief maar ook vanaf een ontwerp dat ze doorontwikkelt en daarbij een steen zoekt die de vorm mogelijk maakt. Als Seleniet niet bij de vorm en de uitstraling past werkt ze met serpentijn.
Ze heeft verschillende lijnen ontwikkeld waar duidelijk haar handtekening zichtbaar is. Dit zijn de karakters (mensen), engelen, harten, boeddha’s en vrije vormen. De diversiteit aan vormen breidt zich nog steeds uit door de behoefte om zichzelf verder te ontwikkelen

Ria Huurdeman Beijer
In 1997 wilde Ria haar hobby schilderen graag verder gaan ontwikkelen en schreef ze in op de Volksuniversiteit voor aquarel schilderen. Ze heeft daar drie jaar lang van genoten en ook heel veel geleerd. Later ontdekte ze de acrylverf en besloot daarop over te gaan. Dat gaf meer mogelijkheden tot onderwerpen zoals bloemen, dieren, stadsgezichten en figuratief.

Ook het gebruik van diverse materialen zoals het paletmes geeft haar steeds weer nieuwe inspiratie.
Op de workshop bij kunstenaar Marjon Nap heeft ze ook weer veel geleerd over de techniek van het opbouwen in kleur met name van gezichten. Dat ze nu haar werk kan exposeren in museum Soest vindt ze heel leuk en ze hoopt dat de bezoekers aan het museum  dat ook vinden.

Jan van der Geest
Jan is geboren op een rustig eiland en is groot geworden midden in de natuur. Toen hij voor het eerst een schoolreisje mocht meemaken naar Duitsland  was dat een aanlijding om een fototoestel aan te schaffen. Een kodak click clack (nog wel te zien in museum Soest) herrinnert  hij zich.  Onder begeleiding van zijn oudere broer heeft hij geleerd van hoe te fotograferen.  Later heeft zijn zwager hem met opbouwende kritiek  verder geholpen. Zijn interesse ligt nogal bij gewone dingen die toch niet zo alledaags zijn. Hij  hoopt dat de bezoekers zich terug kunnen vinden in de tentoongestelde foto s. Jan noemt zichzelf alleen maar een hobbyist. Aan de kwaliteit van de foto s is dat beslist niet te zien.  

Suze van der Spoel - Simon
Suze is jaren geleden met een groepje dames uit Maartensdijk in Hoogland begonnen met schilderen bij een docente. Ze heeft het meest geaquarelleerd. Heel fijn om te doen liet ze ons weten.  Eén van haar schilderijen is in pastel krijt (Paradijs vogel uit Nieuw Guinea waar haar man vandaan kwam). Pastelkrijt is ook geweldig om mee te werken aldus Suze. De laatste 5 jaar heeft ze vanwege haar fysieke gesteldheid  geen penseel meer in handen gehad. Op dit moment heeft ze weer meer energie en wil het schilderen weer oppakken. Te beginnen met haar in het verleden gemaakte werk ten toon te stellen in museum in Soest. Voor haar weer een goede start.

Meer risico op legionella na terugkeer van vakantie

Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Veel mensen miskennen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Volgens Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, komen daardoor na de vakantie onnodig veel legionellabesmettingen voor. De installateursvereniging heeft een aantal tips op een rij gezet om besmetting te voorkomen. Dodelijk Volgens Techniek Nederland is de kans op legionellabesmetting het grootst na de vakantieperiode. Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor het water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren hebben een negatief effect op de kwaliteit van leidingwater wat de kans op vermeerdering van de legionellabacterie vergroot. De legionellabacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en forse griep veroorzaken. In een aantal gevallen kan een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop hebben. Jaarlijks zijn er enkele honderden meldingen, maar waarschijnlijk komen er in werkelijkheid veel meer legionellabesmettingen voor. Thuis éérst de douche aan Techniek Nederland raadt terugkerende vakantiegangers aan om bij thuiskomst de douche vier à vijf minuten rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Eric van der Blom, specialist legionellapreventie bij Techniek Nederland Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen. Water is als een pak melk Doorspoelen na de vakantie is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat stoffen die in het water zijn opgelost, zoals metalen uit de drinkwaterleiding, weggespoeld worden. Van der Blom Veel bewoners realiseren zich niet dat water in leidingen beperkt houdbaar is, net als een pak melk. Vakantiebestemming Aandacht voor legionella is niet alleen thuis belangrijk. Ook op vakantiebestemmingen lopen waarschijnlijk ieder jaar tientallen reizigers een besmetting op. Het risico is vooral groot wanneer het appartement of vakantiehuisje langere tijd niet bezet is geweest. Uit voorzorg is ook in dit geval aan te raden alle kranen enkele minuten te laten doorspoelen. Tips om legionellabesmetting te voorkomen • Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang. • Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen. • Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling. • Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft. • Pas de drinkwaterinstallatie nooit zelf aan, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Het is vooral belangrijk om dode leidingen en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg en aanpassing van de drinkwaterinstallatie te voorkomen. • Bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub) regelmatig reinigen en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing. • Techniek Nederland adviseert om ook op de vakantiebesmetting alle kranen enkele minuten te laten doorspoelen.

De War NIEUWSBRIEF juli en augustus 2019

Programma Koppelting 2019

Het programma van Koppelting 2019 begint mooi vorm te krijgen. Er zijn lezingen, workshops, hackatons, demonstraties en heel veel meer, over heel diverse onderwerpen. Inmiddels zijn er ook bijdragen gekomen die gaan over democratische vernieuwing, internetvrijheid, kunst en cultuur en activisme. Je kunt je nog aanmelden op www.koppelting.org.
Serendiep

Serendiep ligt nu bij Broedplaats Bogota in Halfweg, uit te rusten van een intensieve tournee. Daar zullen filmavonden georganiseerd worden in de theaterzaal, op 23 en 30 juli.
Na Halfweg vertrekken we begin augustus naar de waddeneilanden voor de horizontour. We gaan naar Texel, Terschelling, Vlieland en Ameland, met allerlei voorstellingen en natuurlijk het Knopjesmuseum aan boord. Kijk voor het vaarschema op www.serendiep.nl en kom eens kijken als je bij Serendiep in de buurt bent!
Festival Kaalstaart

De inschrijving voor Festival Kaalstaart, in het weekend van 4 t/m 6 oktober is geopend. In de insteekhaven van Amersfoort zullen vijf schepen aanmeren met aan boord de kunstwerken van de deenemers. Omdat alles dit jaar op en om het water plaatsvindt, is er voor het eerst een thema: water. Kunstenaars die nog mee willen doen kunnen zich inschrijven op www.kaalstaart.nl. En voor de rest van de lezers: zet hem vast in je agenda, want het wordt een hel bijzonder festival!

Wat is De WAR?
De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab Amersfoort, Studium Generale Amersfoort en Universiteit Amersfoort. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.

Douaneregels buiten de EU veel gestelde vragen op een rij

Schelpen uit Caraïbisch Nederland, exotisch fruit uit Thailand of waterpijptabak uit Turkije. Enkele voorbeelden van herkenbare aankopen die Nederlandse vakantiegangers mee naar huis willen nemen van bestemmingen buiten de EU. De Nederlandse douane krijgt in de zomermaanden veel vragen over wat je wel of niet mag invoeren in Nederland. De Douane adviseert vakantiegangers voor vertrek de Douane Reizen App te downloaden, die per bestemming aangeeft wat de regels zijn. Voor iedereen die binnenkort zijn koffers pakt, zet de Douane vier veel gestelde vragen op een rij.

Mag ik koraal en schelpen meenemen?
Koraal is beschermd en mag nooit mee. Voor sommige schelpen zoals karkoschelpen geldt een maximum van drie stuks. Maar niet vanuit Caribisch Nederland. Daar geldt een uitvoerverbod voor karkoschelpen.

Hoeveel alcohol en tabaksproducten mag ik meenemen zonder belasting te betalen?
Reizigers mogen 16 liter bier en 4 liter niet mousserende wijn meenemen. Daarnaast is 2 liter likeurwijn of 1 liter sterke drank toegestaan. Wat betreft tabaksproducten mag je 200 sigaretten of 50 sigaren of 100 cigarillo s of 250 gram waterpijptabak meenemen. Bij combinaties gelden aangepaste hoeveelheden.

Mag ik maaltijden meenemen?
Dit hangt sterk af van de maaltijd. Zuivelproducten en vlees mogen nooit mee. Het maakt niet uit of deze rauw, bereid of gedroogd zijn. Ook gelden er regels voor bepaalde soorten vis en kruiden.

Mag ik planten of stekjes meenemen?
Voor planten, zaden en stekjes geldt dat deze alleen mee mogen met een speciaal certificaat, uitgeven op de vakantiebestemming

Kun je iets voor mij meenemen?

Uit een recente peiling in opdracht van de Douane blijkt dat bijna een kwart van de reizigers (23,8%) weleens is gevraagd een souvenir of specifiek product voor iemand anders mee naar Nederland te nemen. Er wordt beduidend minder vaak gevraagd alcohol, sigaretten of tabak mee te nemen (15,8%). Bij twijfels over aankopen tijdens toekomstige vakanties zegt 67,5% van de Nederlanders de regels te gaan checken via de Douane. Dit kan eenvoudig met de Douane Reizen App voor Android en iOS en op Douane.nl. Voor persoonlijk advies deel je een vraag of foto op Facebook of Twitter met #magditmee.

EASTERFIELD EERT NEDERLANDSE BLUES ICOON HARRY MUSKEE

Van Window Of My Eyes tot Another Day, Another Road. Alles komt aan bod in de speciale tribute ‘CUBY door EASTERFIELD’. De Drentse bluesband Easterfield eert de grondlegger van de Nederlandse blues, door op geheel eigen wijze een ode te brengen aan Harry ‘Cuby’ Muskee. Na een succesvolle try-out tijdens het Bogdike Rhythm & Blues Festival 2019 in Veendam, is de show nu te boeken. ‘CUBY door EASTERFIELD’ is een 90 minuten durende show waarin de band iedereen meeneemt naar vervlogen tijden. Namelijk de periode waarin de Nederlandse blues voor het eerst geschreven werd. “Een dijk van een tribute” Basgitarist Kris Tiemens van Easterfield: “Het 50 jarig bestaan van het album ‘Appleknockers Flophouse’ van Cuby + Blizzards is bijzonder. Wij spelen het titelnummer al 8 jaar, ieder optreden. Nadat we meededen aan ‘Ode aan Muskee’ in Grolloo in 2016 was het besluit snel genomen. Deze legendarische Nederlandse blues-icoon verdient een dijk van een tribute door een bluesband met eveneens Drentse roots”. Easterfield Easterfield vindt zijn oorsprong in Barger-Oosterveld in 2011. Na optredens in binnen- en buitenland, een nummer 1 notering in iTunes, een eigen album in 2017 en finalist in de Dutch Blues Challenge 2017, vond de bluesband het tijd voor een nieuw project. ‘CUBY door EASTERFIELD’ is overtuigend, indringend en energiek! De show is vanaf nu te boeken en vanaf 2020 te zien. Voor boekingen en informatie: www.easterfield.nl en info@easterfield.nl

Kasteel Amerongen + Landgoed Zuylestein Deftige Dieren, toen en nu

Bezoek twee parels van Amerongen voor één voordelig tarief

Landgoed Zuylestein en Kasteel Amerongen zijn deze zomer samen te bezichtigen tegen één voordelig tarief. Deze twee prachtige buitenplaatsen zijn al sinds eeuwen met elkaar verbonden en kunt u deze zomer in één arrangement bezoeken. De landgoederen bevinden zich op loopafstand van elkaar in het pittoreske dorp Amerongen. Bekijk in Kasteel Amerongen de tentoonstelling Deftige Dieren en neem deel aan de rondleiding langs de dieren op Landgoed Zuylestein met zijn bosvarkens, schaapskooi, visvijvers en moestuinen.

Data en prijzen
Op zondag 21 juli, 28 juli, 18 augustus en 1 september kunt u beide huizen bezoeken voor één tarief. Volwassenen betalen € 20 p.p. Heeft u een Museumkaart? Dan betaalt u alleen € 12,50 voor Landgoed Zuylestein (normaal € 17,50). Het combiticket is inclusief een kop koffie of thee op Landgoed Zuylestein. Als lunch- of dinergelegenheid raden wij Herberg Den Rooden Leeuw aan. Dit restaurant bevindt zich halverwege de wandelroute naar Landgoed Zuylestein (niet inbegrepen bij het arrangement). Er is een routebeschrijving van Kasteel Amerongen naar Landgoed Zuylestein (1.5 km) beschikbaar.

Programma
Vanaf 12.00 uur
In de ochtend vanaf 12.00 uur bezoekt u Kasteel Amerongen dat geheel in het teken staat van het thema Deftige Dieren. Op deze zondagen kunt u zelf ronddwalen door het kasteel waar gidsen informatie geven in de zalen. U kunt uw eigen aankomsttijd bepalen. Een bezoek aan het kasteel duurt ongeveer 1 uur. Na het kasteelbezoek wandelt u op eigen gelegenheid naar Landgoed Zuylestein. Dit is een mooie wandeling van maar 1,5 km. Er is een routebeschrijving beschikbaar. Gratis parkeren is mogelijk zowel bij Landgoed Zuylestein als bij Kasteel Amerongen.
 
Vanaf 13.00 uur
Lunch bij de Stallerij van herberg Den Rooden Leeuw (niet inbegrepen bij het arrangement). Op zondag kunt u ontspannen lunchen bij de Stallerij met veel lokale producten.

Om 14.30 uur
Start rondleiding op Landgoed Zuylestein van ongeveer 1,5 uur. Ontvangst bij het poortgebouw waar kort de geschiedenis van het landgoed verteld wordt. Zuylestein was in de 17e eeuw het  jachtslot van Frederik Hendrik waar groente, fruit, graan wild, vlees, vis en zuivel werd geproduceerd voor de paleizen in Den Haag.
Deze oorspronkelijke functie is door de familie De Brauwere van Aldenburg Bentinck nieuw leven ingeblazen met een gemengde voedselproductie die het goede uit het verleden combineert met de nieuwste inzichten. Landgoed Zuylestein is geen openluchtmuseum maar staat volledig in het heden. Het sluit aan op de toekomstvisie van het ministerie om circulaire landbouw in 2030 als maatstaf te hebben.
Tijdens de wandeling door de binnentuin, langs de visvijvers, moestuinen en bosvarkens wordt u het verhaal verteld over alle restauraties en toekomstplannen waardoor dit eeuwenoude landgoed toekomstbestendig, duurzaam en functioneel blijft. Na 1,5 uur krijgt u bij de Oranjerie een kop thee of koffie en kunt u landgoedproducten kopen.

De Ridderhofstad Zuylestein kent een indrukwekkend verleden. De vele bewaard gebleven tekeningen van huis en tuin geven ons tot op de dag van vandaag een goed overzicht van de ontwikkelingen die Zuylestein door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. De voormalige ridderhofstad was een plek waar vele belangrijke bestuurders van ons land elkaar troffen. Maar ook een plek om tot rust te komen, om jachtpartijen te organiseren en om te genieten van de bosrijke omgeving. Stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau en later de familie Van Nassau Zuylestein waren voormalige bezitters.Vanaf de 17e eeuw hebben de eigenaren van Kasteel Amerongen, familie Van Reede (later Aldenburg Bentinck) Zuylestein eeuwenlang in bezit gehad. De huidige bewoners en nazaten van deze familie, De Brauwere van Aldenburg Bentinck, werken nu met veel elan aan de toekomst van het landgoed.

Herberg Den Rooden Leeuw
Ruim drie eeuwen geleden is Den Rooden Leeuw gebouwd als herberg en stalhouderij, gelegen op een kruispunt van handelsroutes van Hamburg en Parijs naar Amsterdam. Reizigers overnachtten in de herberg en verversten hun paarden op doorreis in de Stalhouderij. Het goede eten en drinken is altijd gebleven bij dit gerenommeerde restaurant.
Op zondag is De Stallerij een brasserie, waar een kleine kaart wordt geserveerd, zowel voor lunch als diner. Geen restaurant met tafeltjes-voor-vier, maar één lange tafel waaraan alle gasten aanschuiven

Een zomer lang voorleesplezier in de Bibliotheek

Tijdens de zomervakantie wordt iedere week voorgelezen in alle bibliotheekvestigingen van de Bibliotheek Eemland. Elke week een ander voorleesverhaal voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Na afloop wordt er gezongen, gekleurd of geknutseld en is er limonade voor de kinderen en koffie/thee voor de ouders.

Voorlezen is niet alleen gezellig, het is ook belangrijk. Het vergroot de woordenschat van kinderen en helpt ze om de wereld om zich heen te begrijpen. Daarom organiseert de Bibliotheek regelmatig voorleesfeestjes.

Alle voorleesmomenten
Het zomervoorlezen is in alle bibliotheekvestigingen van de Bibliotheek Eemland. De vestigingen hebben hun eigen data en tijdstippen.

•    de Bibliotheek Baarn
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 15.30 uur.

•    de Bibliotheek Bunschoten
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 15.30 uur.

•    de Bibliotheek het Eemhuis
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 15.00 uur.

•    de Bibliotheek Hoogland
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 11.00 uur.

•    de Bibliotheek Leusden
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 15.00 uur.

•    de Bibliotheek Vathorst   
Data: 27 juli, 3, 10, 17, 24 en 31 augustus om 11.30 uur.

•    de Bibliotheek Woudenberg
Data: 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus om 15.00 uur.

MOVIENIGHTS ONDER DE TOREN Drie filmzomeravonden in de openlucht

In augustus kun je weer aanschuiven bij de openluchtbioscoop van De Lieve Vrouw op het leukste plein van Amersfoort. Pak een terrasje of neem je eigen stoel mee naar het Lieve Vrouwekerkhof voor de mooiste films tijdens MovieNights onder de toren.

Programma

DO 1 AUGUSTUS - +/- 21.30 uur: Cold War
Dit rokerige liefdesverhaal in film-noir-stijl speelt tegen de achtergrond van het naoorlogse Europa. Pawlikowski won voor zijn muzikale en oogstrelende film al de prijs voor beste regisseur in Cannes en kon wederom rekenen op diverse Oscarnominaties.

DO 8 AUGUSTUS +/- 21.20 uur: Waterboys
Misdaadboekenschrijver Victor (Leopold Witte) en zijn 20-jarige cello spelende zoon Zack (Tim Linde) worden tegelijkertijd weer single; ze worden om verschillende redenen door hun vrouwen het huis uit gegooid. Tijdens een reis naar Schotland is de confrontatie met elkaar en de onstane situatie thuis onvermijdelijk. Mede dankzij hun liefde voor de muziek van de Schotse band The Waterboys komen ze nader tot elkaar.

DO 15 AUGUSTUS +/- 21.00 uur: Greenbook
Dit hartverwarmende, waargebeurde verhaal van de donkere pianist Don Shirley (Mahershala Ali) die in 1962 met zijn blanke lijfwacht (Viggo Mortensen) door het racistische zuiden van Amerika reist won drie Oscars waaronder de Oscar Beste Film.

> Start tegen zonsondergang
> Gratis entree
> Meegebrachte consumpties niet toegestaan
> Mede mogelijk gemaakt door De Lieve Vrouw, horeca op het plein en VVV

https://lievevrouw.nl/producties/film/aug-2019/movienights-onder-de-toren/
FB-evenement: https://www.facebook.com/events/459851451230516/

Reeën kijken in het Corversbos

Ga in juli of augustus in de avondschemering op pad met de boswachter en ontdek reeën in het Corversbos, vlak bij Hilversum. Deze wandeling is voor volwassenen en duurt ongeveer 1,5 uur.

Veel mensen hebben weleens een ree gezien. Je hoort gekraak in de bosjes, je kijkt en ziet nog net iets bruins in de verte verdwijnen. Reeën komen veel voor in Nederland, maar ze zijn schuw. Onze boswachter weet waar ze zich ophouden en dat vergroot de kans op een ontmoeting met deze prachtige dieren.

Handig om te weten
    Let op deze excursie vertrekt vanaf Corversbos, parkeerplaats Algemene begraafplaats Berestein.
    Trek donkere, niet ritselende kleding en stevige schoenen of laarzen aan.
    Koop van tevoren je tickets online.
    Honden kunnen niet mee.

Waar en Wanneer
Voor wie        Volwassenen
Locatie          Corverbos
Vertrekpunt    Parkeerplaats Algemene begraafplaats Berestein, Beresteinseweg 31,
1243 LC s-Graveland
Voor vragen   T 035 - 656 30 80
Datum en tijd  Vrijdag 26 juli van 20:00 uur tot 21:30 uur
                        Vrijdag 9 augustus van 19:30 uur tot 21:00 uur
                        Zaterdag 17 augustus van 19:30 uur tot 21:00 uur
Prijzen            Leden Natuurmonumenten € 7,00, niet leden € 10,00      
Website          www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek

Zaterdag 27 juli Kofferbakmarkt op het Eemplein

Tweedehands spullen (ver)kopen is hot! En hoe makkelijk is het om dat vanuit je auto te doen... Dat kan op de kofferbakmarkt van het Eemplein op zaterdag Het plein wordt dan omgetoverd tot een grote handelsplaats vol met leuke tweedehands spullen.

Kofferbakmarkten hebben ook in Nederland de laatste jaren een enorme vlucht genomen.
Na het succes van vorig jaar organiseren wij op zaterdag 27 juliweer een kofferbakmarkt. De markt wordt gehouden op van Eemplein Amersfoort 10.00 tot 16.00 uur. De winkels van het Eemplein zijn open. De toegang voor bezoekers is gratis!
Zelf spullen verkopen? Aanmelden kan nog! Wil je je spullen verkopen op de kofferbakmarkt van zaterdag 27 juli op het Eemplein Amersfoort?  Je kunt je nog aanmelden. Aanmelden is verplicht dat kan via de website: www.kofferbakmarktnederland.nl
Over Eemplein Amersfoort
Het Eemplein Amersfoort is hét multifunctionele plein van Amersfoort. Hier komen werken, wonen, winkelen, recreëren, cultuur, educatie en leisure samen. Zo zijn hier de bibliotheek, het culturele centrum het Eemhuis, Pathé bioscoop, de Hogeschool voor de Kunsten en de Hogeschool van
Amersfoort gevestigd en is er een goed en gevarieerd aanbod van horeca voor zowel overdag als ’s avonds.
De volgende ondernemingen zijn hier gevestigd A la Minute, Albert Heijn, De Beren, Blokker, Het Eemhuis, EkoPlaza, Etos, Gall & Gall, Hizi Hair, Kade Café, King of the Ribs, Kunsthal Kade, La Cubanita, Media Markt, Patates, Pathé bioscoop, Primera, Casa, Subway, Oliva, Sushi Today, Tutti
Gelati, Van Haren, Zeeman, Toychamp. Het winkelcentrum is gelegen aan de rand van de Amersfoortse binnenstad achter de Koppelpoort, aan het water de Eem en aan één van de belangrijkste aanrijdroutes en PDV/GDV-locatie van de stad,
de Amsterdamseweg. Door de ligging is de bereikbaarheid met zowel het openbaar vervoer als met de auto zeer goed. Daarnaast is er een directe fiets-/loop verbinding met de binnenstad. Onder het centrum is een parkeergarage gevestigd met bijna 800 parkeerplaatsen.
Kijk voor meer informatie over Eemplein Amersfoort op www.eemplein.nl
facebook/com/EempleinAmersfoort
instagram.com/eempleinamersfoort

GOEDKOPE RIJBEWIJSKEURING SENIOREN IN AMERSFOORT

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 10, 13 en 27 juli, 21 augustus en vervolgens twee keer per maand bij Kruiskamp Onderneemt, Van Galenstraat 30. Informatie en een afspraak maken: Bent u lid van de thuiszorg dan neemt u contact op met Leef3.nu (een activiteit van Beweging 3.0), telefoon: 033-4692323. Bent u geen lid dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl. Tarieven (incl. BTW): 75+ B/E € 50,00, medisch, C/D/E (ook voor code 95) en Taxipas € 70,00. Leden van Leef3.nu en/of CNV/FNV/ouderenbonden krijgen € 10,00 korting op bovenstaande prijzen. Let op: Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken. Voordat u naar de keuring gaat dient er eerst een Gezondheidsverklaring gekocht te worden. De gemeente Amersfoort verstrekt deze niet meer. U kunt het formulier downloaden via internet op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD). U beantwoordt de vragen en stuurt de Gezondheidsverklaring naar het CBR. Het kan een aantal weken duren voordat u de papieren die de arts moet invullen thuisgestuurd krijgt van Het CBR (per post of via de mail). De verwerking en beoordeling door het CBR kan meerdere maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om ruim van tevoren een afspraak te maken voor de keuring. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.

Zomermarkten in het centrum van Amersfoort

Het centrum van Amersfoort staat komende maanden in het teken van de zomer! Op 4 donderdagen in de maanden juli en augustus is er een gezellige zomermarkt in de Langestraat en Utrechtsestraat. De markten staan gepland op 18 juli, 1 augustus, 15 augustus en 29 augustus van 11.00 uur tot 21.00 uur. Op deze gezellige zomermarkten kom je vele winkeliers tegen die met een kraam voor de winkel hun artikelen verkopen. Vaak met een leuke actie of superdeal, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om tijdens de zomermarkten naar het centrum van Amersfoort te komen! Ook vind je naast de winkeliers allerlei kooplieden van buiten Amersfoort. Deze kooplieden zijn een echte aanvulling op hetgeen er reeds aangeboden wordt in het centrum. Op donderdag 18 juli vindt u o.a. stands met mooie woonaccessoires en wanddecoratie, kleding en accessoires uit Ibiza, fop- en feestartikelen, houtsnijwerk uit Indonesië en nog veel meer! Er zijn nog plekjes vrij. Voor inschrijven of info kijk op www.dynamicpromotions.nl. Komt u ook de sfeer proeven op 18 juli?