headerphoto

Nieuws

Elk uur heeft Golfbreker Radio het nieuws van Novum.


Herdenkingsconcert door concertorkest Wilskracht

Afbeeldingsresultaat voor xaveriuskerk amersfoort Het Regionaal Concertorkest Wilskracht brengt in het herdenkingsconcert een ambitieus en buitengewoon passend programma ten gehore. Het concert vindt plaats op 4 mei in de St. Franciscus Xaveriuskerk (foto).

Het concert staat in het teken van herdenken. Muzikaal wordt stilgestaan bij en wordt gerefereerd aan de Tweede Wereldoorlog met Esther uit Soldaat van Oranje, Anne Frank, de inval in Normandië  en Schindlers List. Daarnaast wordt het verband gelegd tussen de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen van nu: de uitzending van militairen naar conflictgebieden, veteranen van toen en nu en de kwetsbaarheid van het kind in oorlogsgebied. Dit wordt verbeeld in de muziek van The Mission Begins, Where Eagles Dare en De Speeltuin.mHet concert sluit af met het muzikaal gedicht Les Preludes van Franz Liszt.

Ieder jaar organiseert de gemeente Amersfoort in samenwerking met de Scholen in de Kunst een herdenkingsconcert op 4 mei, in aanwezigheid van burgemeester Lucas Bolsius,  aansluitend op de stille tocht vanaf Kamp Amersfoort. Wanneer: donderdag 4 mei. Waar: St. Franciscus Xaveriuskerk, het Zand  29, Amersfoort. Aanvang: 21.00 uur. Toegang gratis.

Stampij in de Onze Lieve Vrouwetoren

Afbeeldingsresultaat voor lange jan amersfoortOnder de titel Stampij in de toren organiseert stichting Levende Historie twee keer per maand een speciale torenbeklimming in het hartje van Amersfoort. Elke 2e en 4e zaterdag om 12.30 uur laten de spelers van de stichting de tijd van het jaar 1560 herleven, in combinatie met een beklimming van de Onze Lieve Vrouwetoren (foto), verzorgd door VVV Amersfoort.

Levende Historie is de stichting die de geschiedenis van Amersfoort levend wil houden door met toneelspel de werkelijkheid van toen zo dicht mogelijk te benaderen.

Wanneer: zaterdag 13 mei en zaterdag 27 mei. Waar: Onze Lieve Vrouwe toren in de binnenstad van Amersfoort. Deelname: Volwassenen €8,00. Kinderen t/m 12 jaar €5,00. Kaartjes verkrijgbaar bij de VVV Amersfoort t.o.v. de toren.

Volgend jaar wonen in "De Amersfoortse"

Afbeeldingsresultaat voor de amersfoortse verzekeringenVolgend jaar wonen in "De Amersfoortse" aan de Stadsring (foto). De verbouwing is gestart in het gebouw waar tot eind 2015 de verzekeringsmaatschappij zat. In het voorjaar van 2018 komen ongeveer 250 woningen in de verhuur in het gebouw. Livingstone Tree is de nieuwe initiatiefnemer en gaat van deze gewilde plek vlakbij het centrum en het station een nieuwe woonlocatie maken met appartementen waar veel vraag naar is. Het is de bedoeling dat de totale transformatie van het hoofdgebouw, het bijgebouw aan de spoorkant en de nieuwe binnentuin die wordt aangelegd, volgend jaar klaar is.

In de onderste verdiepingen komen vooral 1-persoons studio van tussen de 25 en 43m2. Deze zelfstandige woningen worden vanaf begin 2018 aangeboden via Woningnet. Daarboven komen startersappartementen van 44 tot maximaal 100m2 met één of meerdere slaapkamers en soms een dakterras. Bij het gebouw is voldoende parkeerruimte beschikbaar voor alle toekomstige bewoners.

Livingstone Tree wil dat het toekomstbestendige woningen worden. Op het gehele dak van het gebouw liggen straks zonnepanelen en de nieuwe woningen hebben geen aardgas meer. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat de woningen in de winter duurzaam worden verwarmd en in de zomer juist gekoeld. En de nieuwe bewoners gaan met schone energie elektrisch koken.

Wethouder Fleur Imming (Wonen) is blij dat het leegstaande gebouw nu zo snel mogelijk beschikbaar komt voor woningzoekenden. "De ontwikkeling van het gebouw is goed nieuws voor de stad en voor starters op de woningmarkt die in Amersfoort willen wonen. Voor eenpersoonshuishouden komen er straks via Woningnet meer dan 100 studio bij op een van de mooiste plekken in de stad. En dat is hard nodig, want de wachttijden voor sociale woningen zijn nog erg lang en ook starters staan te popelen om iets te huren in Amersfoort."

Meander Medisch Centrum ook in Bunschoten

Afbeeldingsresultaat voor meander medisch centrumHet Meander Medisch Centrum is van start gegaan in het nieuwe Gezondheidscentrum Scala Medica in Bunschoten-Spakenburg. In dit centrum, op de hoek Bachlaan - Bikkersweg - Chopinstraat, kunnen patiënten terecht voor bloedonderzoek, een standaard röntgenfoto en een echo.

In Scala Medica komen naast alle huisartsen o.a. verloskundigen, fysiotherapeuten, logopedisten, een podotherapeut, een oefentherapeut, de GGD en een apotheek. Het gebouw is op 31 maart opgeleverd. De officiële opening is naar verwachting na de zomervakantie.

Patiënten kunnen voor bloedafname en afgifte materialen voor het laboratorium terecht zonder afspraak van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 12:00 uur. Voor het maken van een standaard röntgenfoto of echo is wel een afspraak nodig. Dit kan bij de balie van Meander Medisch Centrum in Scala Medica of via telefoonnummer 033-8508700. Voor deze onderzoeken kunnen patiënten terecht op werkdagen van 8:00 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 16:15 uur. Het adres is Chopinstraat 2D, Bunschoten / Spakenburg. Parkeren is gratis.

Garden Jazz Quintet speelt in Leusden

Afbeeldingsresultaat voor theater de tuin leusdenHet Garden Jazz Quintet is een gelegenheidsformatie, samengesteld door drummer Clement Keyzer. Hij heeft in de loop van zijn muzikale carrière met veel verschillende musici gewerkt en heeft voor deze gelegenheid zijn favorieten om zich heen verzameld.

Michiel Buursen is een zeer getalenteerd musicus maar bovenal een veelzijdig mens. Naast pianist is hij ook componist, arrangeur, docent, healer, reader en coach én heeft hij een indrukwekkende discografie op zijn naam staan. Na zijn opleiding conservatorium ging hij les geven en ontwikkelde zich daarnaast als een begenadigd componist. Michiel is een meester-improvisator en speelt vanuit zijn hart. Zijn pianomeditaties zijn daar een prachtig voorbeeld.

Saxofonist en componist/arrangeur Thijs van Otterloo werd in 1973 geboren als jongste zoon van componist en dirigent Rogier van Otterloo. Van jongs af aan kwam hij veel in aanraking met muziek en kwamen Nederlandse jazz grootheden bij hem thuis over de vloer. Na zijn opleiding aan de HKU heeft Thijs als saxofonist en arrangeur samengewerkt met diverse beroemdheden waaronder Pim Jacobs, Thijs van Leer en Gino Vannelli.

Herman Onnen ging pas gitaarspelen op zijn 17e en belandde al snel in bandjes. Na wat behoorlijke omzwervingen besloot hij pas op zijn 34e voor het leukste te gaan: de muziek. Hij speelde in bands als Lichterlaaie en Suzy Dexter, maar verricht ook veel commerciële zaken met o.a. Guus Meeuwis, Rene Froger, Jeroen van der Boom en Xander de Buisonje.

Leen de Heer speelt al ruim 35 jaar op de bas en is in het dagelijks leven Gipsverbandmeester én docent Saxofoon aan de muziekschool in Wijk bij Duurstede. In zijn indrukwekkende muziekcarrière speelde hij met Nina Simone, Ann Burton, Diana Burta en vele anderen. Hij kent zijn klassiekers en speelt zo ongeveer alles uit zijn hoofd. Hij heeft een ongelofelijk goede timing.

Clement Keyzer drumt al ruim 35 jaar en is een echte dienaar van de muziek. Hij geniet het meest als hij zijn medemuzikanten de ruimte kan geven om hun ding te doen. Hij speelt zowel pop als jazz en is sinds een paar jaar ook een bekwame cajon-speler. Clement ziet altijd kans om fijne muzikanten om zich heen te verzamelen. Met elkaar de muzikale conversatie aangaan is daarbij het credo, wat altijd leidt tot boeiende en inspirerende concerten

Wanneer: zondag 7 mei, aanvang 15.00 uur. Entree 5 euro. Waar: theater de Tuin in Leusden (vlakbij winkelcentrum Hamershof). Website: www.detuininleusden.nl

Oranjefeest in Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor antieke tractorenStichting Oranjecomité Hoogland heeft op 26 en 27 april weer een leuk en gevarieerd programma in petto voor jong en oud. De Oranjefestiviteiten in Hoogland starten al om 19.00 uur de avond vóór Koningsdag, met straattheater, acrobatiek en dans in de overdekte manege van De Eemruiters aan de Engweg in Hoogland.

Op woensdagavond 26 april kan het publiek vanaf 19.00 uur in de overdekte manege aan de Engweg genieten van een straattheatervoorstelling met de vuilnismannen. Daarnaast zijn er geweldige demonstraties van turn- en trampolinevereniging NIKA Hoogland en twee professionele dansoptredens van dansschool A-Dance. Koningsavond wordt afgesloten met een vuurwerkshow en een borrel rond 22.00 uur. Entree  is gratis.

Op Koningsdag, donderdag 27 april, start om 10.00 uur de ballonnenverkoop op het terrein van De Eemruiters. Om 11.00 uur is de officiële aubade met burgemeester Bolsius waarbij het Wilhelmus dit jaar wordt gezongen. Daarna worden de ballonnen opgelaten in de overdekte manege.

Met maar liefst 3.000 m2 aan kleedjes heeft Hoogland op Koningsdag waarschijnlijk de grootste en gezelligste kinderkleedjesmarkt van Amersfoort. De kinderkleedjesmarkt start om 11.30 uur op het grasveld naast de manege aan de Engweg in Hoogland. Kinderen hoeven zich niet vooraf aan te melden voor een plekje.

Vanaf 11.30 uur is aan de Engweg in Hoogland het Kinderplein geopend met diverse attracties en kinderspelen. Zo staat er een springkussen en een grote zandbak voor de allerkleinsten. Kinderen kunnen ook ponyrijden of zich laten schminken. Alle kinderen die van een uitdaging houden, kunnen een 8,5 meter hoge klimtoren klimmen, strijden op de 20 meter lange stormbaan of surfen op een echte surfsimulator.

In de overdekte manage draait tussen 11.30 uur en 14.30 uur DJ Rhoo en treedt de band Simplify op. U kunt vanaf het terras ook kijken naar enthousiaste optredens van de kinderen van dansschool Moving Stars en de Telekids Musical School.

Antieke tractoren (foto) vertrekken op Koningsdag om 11.30 uur vanaf Café de Plank in Hoogland-West en maken een bezienswaardige tocht via Nieuwland naar Hoogland. De toertocht eindigt om 13.00 uur op het grasveld naast de Eemruiters. Daar staan ze van 13.00 tot 17.00 uur tentoongesteld. Kijk voor de route van de tractoren op www.oranjecomitehoogland.nl

Koningsdag in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor kleedjesmarktTijdens de Koningsdag, donderdag 27 april, is er voor iedereen wel wat leuks te doen, te zien en te horen. In de Amersfoortse binnenstad is er de bekende kleedjesmarkt (foto). Kinderen mogen spulletjes verkopen, muziek maken of een theatervoorstelling geven.

Dit jaar heeft de kleedjesmarkt een beetje meer ruimte in de Amersfoortse binnenstad. Naast de Utrechtsestraat, Arnhemsestraat en Langestraat mogen ook spulletjes worden verkocht op de Hellestraat, de Krommestraat, de Kamp, een stukje van de Stadsring, het Jorisplein en het winkelplein Amicitia. De kleedjesmarkt begint om 07.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Andere locaties waar je activiteiten zijn: plein De Hof, De Lieve Vrouwekerkhof, Groenmarkt, Varkensmarkt, Bloemendaalsestraat. En natuurlijk ook In Hoogland met een eigen programma, in de wijk Nieuwland en in de wijk Vathorst.

Kijk voor het programma voor Hoogland op: www.OranjecomiteHoogland.nl en andere wijken: www.amersfoortseoranjevereniging.nl

De Kleuren van De Stijl

Afbeeldingsresultaat voor whos afraid of red yellow and blueRood. Geel. Blauw. De drie primaire kleuren werden het gezicht van de kunstenaarsbeweging De Stijl. Zo archetypisch als rood, geel en blauw echter lijken voor de stroming, zo divers waren uiteindelijk de ideeën van de verschillende leden. Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo en Vilmos Huszár formuleerden ieder een eigen kleurvisie.

Kunsthal KAdE in Amersfoort zoomt in op het kleurgebruik van de zes protagonisten van De Stijl en kijkt vervolgens verder hoe kunstenaars na WO II onderzoek bleven doen naar de autonome kracht van kleur: via het abstract expressionisme en de concrete kunst in de jaren zestig en zeventig naar hedendaagse kunstenaars die kleur als zelfstandig element onderzoeken. Uit het Stedelijk Museum worden onder meer Who Afraid of Red Yellow and Blue III van Barnett Newman en het drieluik Untitled van Jasper Johns geleend. Uit het Van Abbemuseum komen onder meer de maquette van het kleurontwerp van Theo van Doesburg voor de Grote Zaal van café/theater Aubette in Straatsburg en werken van Piero Manzoni, Richard Serra en Joseph Kosuth. Uit de studio van Olafur Eliasson komt de lichtinstallatie Ephemeral afterimage star.

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het themajaar Mondriaan to Dutch Design, waarin de oprichting van het tijdschrift De Stijl wordt herdacht. Waar te zien: Kunsthal Kade, Eemplein 77 (Eemhuis), Amersfoort. Toegang: 12,- euro. Museumkaart: 2 euro. Te zien van 6 mei t/m 3 september. Website: www.kunsthalkade.nl

Doe mee aan de verkiezing van de Fietsstad

Afbeeldingsresultaat voor verkiezing fietsstad 2018De Fietsersbond organiseert: Fietsstad2018 een landelijke verkiezing waarbij fietsers gevraagd wordt naar hun ervaring met het fietsen in hun eigen stad. Ook inwoners van Amersfoort, Leusden, Soest, Nijkerk Spakenburg etc. kunnen hieraan meedoen.

Op de website: www. fietsstad2018.nl kunt u tot en met 31 mei 2017 een eenvoudige online enquête invullen. Daarmee draagt u niet alleen bij aan een beter fietsklimaat in de regio Eemland maar maakt u bovendien kans om een elektrische fiets te winnen. Doe mee!

Geen afvalinzameling op Koningsdag

Afbeeldingsresultaat voor afval ophalen klikoOp Koningsdag (donderdag 27 april) wordt er geen afval ingezameld in de gemeente Amersfoort. De afvalinzameling van deze dag wordt verplaatst naar zaterdag 29 april. Ook het afvalbrengstation aan de Nijverheidsweg Noord is gesloten op Koningsdag.

Het is mogelijk dat het afval op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent. Zorg daarom dat uw container op de dag van de inzameling voor 07.00 uur aan de straat staat. Kijk voor meer informatie over de inzameldagen op de website: www.rova.nl/afvalkalender of download de gratis ROVA-app.

De Japanse duizendknoop is een probleem...

Afbeeldingsresultaat voor japanse duizendknoopDe Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die zich snel uitbreidt. De stengels groeien onder de grond horizontaal en kunnen overal naar boven komen in weer een nieuwe plant. Deze plant overwoekert andere planten en zorgt voor grote schade aan o.a. natuur, wegen en gebouwen. De gemeente Amersfoort bestrijdt de plant en vraagt daarbij uw hulp.

Via de foto kunt u zien hoe de Japanse duizendknoop er uitziet om zo een vergelijking maken. De gemeente Amersfoort vraagt om uw tuin of terrein te controleren op de Japanse duizendknoop en het door te geven als de plant in uw tuin groeit. Wanneer u de Japanse duizendknoop aantreft kunt u dat via de website: www.Amersfoort.nl melden. Het is heel erg belangrijk dat u enkele foto met uw uw melding meestuurt zodat wij kunnen controleren of het inderdaad de Japanse duizendknoop is.

De gemeente neemt binnen twee weken contact met u op. Als de plant in uw tuin staat, wordt er een afspraak gemaakt om in het najaar de plant chemisch te bestrijden. De gemeente doet dit voor u. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Oplossing voor spoorlawaai in de avonduren

Afbeeldingsresultaat voor dubbeldekstreinSamen met de actiegroep spoorverdovens Soest heeft de gemeente Soest zich hardgemaakt om een oplossing te vinden voor de geluidsoverlast van de dubbeldekkers (foto) op de spoorlijn Baarn - Den Dolder. Met name in de boog bij station Soestdijk. De NS heeft op verzoek van de gemeente onderzocht inzet van ander matriaal mogelijk was. De resultaten zijn positief. Vanaf spetember gaat de NS in de avonduren z.g. Sprinters treinen inzetten op dit gedeelte.

Burgemeester Rob Metz: "Wij zijn blij met het resultaat van onze inspanningen. Wij blijven ons natuurlijk hard maken voor onze inwoners om de geluidsoverlast niet alleen in de avonduren, maar ook op andere tijdstippen van de dag op te lossen.". De gemeente Soest heeft met ProRail de afspraak gemaakt dat zij in Soest een spoorstaaf conditioneringssysteem plaatsen. De staatssecretaris heeft hiervoor geld ter beschikking gesteld.

Vanaf september 2017 stelt de NS Sprinters van het type SGM beschikbaar om tijdens de avonduren op deze spoorlijn te laten rijden. Dit wordt verwerkt in de planning van september en wordt daarmee definitief.

Als het water stijgt in Spakenburg...

Afbeeldingsresultaat voor waterkering spakenburgHet historische centrum van Spakenburg heeft een primeur. Een nieuwe flexibele waterkering die het achterland tot aan Amersfoort moet beschermen tegen hoogwater. De kering is een kunststof wand van 300 meter lang die normaal in de kade verzonken ligt (foto), maar wel in contact staat met het water in de haven.

Als het waterpeil vanuit het Eemmeer stijgt, bijv. bij een noordwesterstorm, drijft de kering 80 cm omhoog. De dam in Spakenburg ligt rondom de oude botterhaven en de nieuwe haven. Het is de langste zelfsluitende waterkering ter wereld. De 77-jarige kunstenaar en uitvinder Johann van den Noort is de bedenker van de waterkering. Hij ontwierp het systeem in 1995 toen zijn woonplaats Kampen dreigde onder te lopen. Maar het waterschap heeft besloten om de kering aan te zetten door een hendel om te draaien. Zo kunnen medewerkers van het waterschap er eerst voor zorgen enkele geparkeerde auto worden verwijderd..

Als het waterschap de hendel heeft omgedraaid, werkt het systeem als volgt: op het moment dat het waterpeil in de haven toeneemt, komt de damwand in de metalen bak omhoog. Dat gebeurt omdat er dan water in verschillende buizen onder de kade loopt. De buizen raken vol en het water duwt de damwand automatisch omhoog. De druk is zo hoog dat de damwand met geen mogelijkheid naar beneden te duwen is. Pas als het waterpeil in de haven afneemt, loop het water vanzelf weer uit de buizen en gaat de damwand naar beneden. De wand komt vanzelf op straatniveau.

Een familie expositie met Jip en Janneke in Baarn

Afbeeldingsresultaat voor kasteel groeneveld Kasteel Groeneveld (foto) eert de honderdste geboortedag van Fiep Westendorp met de familie-expositie: de natuur van Fiep Westendorp. Gedurende haar 60-jarige carrière illustreerde Fiep Westendorp voor kranten, advertenties, boekomslagen en natuurlijk de bekende kinderboeken. Haar tekeningen hebben daardoor een plek in de harten van jong en oud. Wat opvalt is dat Fiep Westendorps tekeningen vaak vol zitten met boompjes, beestjes en bloemetjes.

Op de kasteel-speelzolder zijn allerlei leuke en leerzame interactieve spellen: zo ontdek je alles over honden en hun baasjes, kampeer je in een echt bos, ga je afval scheiden met Floddertje, rij je een stukje mee met Pluk in de kraanwagen en speel je winkeltje met Jip en Janneke. In de Baarnsche vleugel van het kasteel hangen originele tekeningen van Fiep Westendorp. De verschillende dieren uit het oeuvre van Fiep Westendorp komen tot leven in een vrolijke muzikale film(/app). Even naar buiten? Een speurtocht over het landgoed leidt je langs vele mooie plekken en dier-iconen van Fiep Westendorp.

Kasteel Groeneveld is onderdeel van Staatsbosbeheer. Het kasteel is geopend van dinsdag  t/m zondag en op feestdagen van 11.00 uur tot 17.00 uur. De tentoonstelling Fiep Fiep Hoera is te zien vanaf 22 april. Waar: Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, website www.kasteelgroeneveld.nl

Wat mag wél en wat mag niet in de groene kliko?

Afbeeldingsresultaat voor groene klikoDoor afval te scheiden kunt u bijdragen aan een afvalloze stad. Gooi daarom geen groente- fruit- en tuinafval (gft) bij het restafval. In 2030 wil Amersfoort een afvalloze stad zijn. Afval is dan een grondstof voor nieuwe producten en bestaat bijna niet meer als vuilnis. Huishoudelijk afval bestaat voor bijna de helft uit gft. Het is daarom dus erg belangrijk om het goed te scheiden. Toch gooien veel mensen gft-afval bij het restafval, omdat het onduidelijk is wat wel en wat geen gft is.

Wat mag wèl bij het gft?

Schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen. Etensresten. Brood. Kaaskorsten.  Eierschalen. Pinda- en notendoppen. Theezakjes, koffiepads en filters met koffieprut. Snijbloemen en kamerplanten. Mest van kleine huisdieren zoals konijn en hamster. Onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren

Wat mag niet bij het gft?

Stofzuigerzakken. Houtskool en asresten. Kattenbakkorrels. Haren van mensen en van dieren. Wol. Hout. Grof snoeihout. Dikke takken. Luiers.

DierenPark Amersfoort: Het is een meisje...

Afbeeldingsresultaat voor pas geboren olifantHet pasgeboren olifantje in DierenPark Amersfoort is afgelopen zondagmiddag voor het eerst naar buiten geweest. Dat gebeurde onder toeziend oog van de vele bezoekers, die zich rondom het olifantenverblijf verzamelden. De kersverse dochter van moeder Indra werd  afgelopen zaterdagavond rond 22.45 uur geboren. Volgens het dierenpark was het een vlotte bevalling (foto).

Moeder Indra en haar jong maken het goed. “Het olifantje loopt veilig mee tussen moeders voorpoten en wij hebben het jong ook al zien drinken”, vertelt de dierverzorger. “Het is echt geweldig om weer een kleine slurf tussen de andere reuzen te zien rondbanjeren.”. Met dit voorjaarsweerweer is het heerlijk om samen met de rest van de kudde even een kijkje buiten gaan nemen. Vanaf 10.00 uur kunnen bezoekers onder leiding van een gids olifantenverblijf het Rijk der Reuzen in groepjes betreden om de nieuwkomer te bewonderen.

Het is nog onbekend hoe het olifantje gaat heten. Het park heeft daarvoor een wedstrijd uitgeroepen. De dierverzorgers zoeken een naam voor de kleine dame, help jij mee? De voorkeur gaat uit naar een korte en bondige naam. Website: www.dierenparkamersfoort.nl

Het leukste uitje van de provincie Utrecht: de Waterlijn in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor waterlijn rondvaarten amersfoortGeniet van een fantastisch zicht op de vele monumenten die Amersfoort rijk is. Eeuwenoude poorten, monumentale gevels, gebeeldhouwde taferelen en de indrukwekkende Muurhuizen. Dat zijn nog maar een paar van de hoogtepunten die te zien zijn tijdens derondvaarten van de Waterlijn door de Amersfoortse grachten (foto).

De  verschillende vaarroutes zijn: de  Westroute, Oostroute, Tweede Muurroute, Heiligenbergbeekroute. Er zijn ook vaarten met een thema zoals: Natuur op de kademuur, Vleermuisboot, de Droomboot, Mysterietour, Zomervaarten en de Piratenboot etc.

Het vaarseizoen begint (voorseizoen) op zaterdag 1 april en daarna op dinsdag t/m zondag van 13.00-15.00 uur. Vanaf 1 mei (hoogseizoen) elke maandag middags, en de andere dagen, de héle dag. Meevaren is 5 euro p.p. kinderen t/m  4 jaar gratis. Meer info via de Winkel: Krommestraat 5, Amersfoort. Website: www.amersfoort-rondvaarten.nl

Mondriaan fietsroute

Afbeeldingsresultaat voor mondriaan fietsIn het kader van de Fietsmaand heeft de VVV Amersfoort een fietsroute door de stad uitgeven met als thema “100 jaar De Stijl, langs sporen van Mondriaan en de Amsterdamse school.” De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 opgerichte tijdschrift De stijl. De belangrijkste leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld en natuurlijk Piet Mondriaan, geboren in Amersfoort.

De fiets route leidt uiteraard langs het Mondriaanhuis en het Rietveldpaviljoen, maar ook langs indrukwekkende villa’s die door Rietveld zijn ontworpen. Ook prachtige panden in de stijl van de Amsterdamse school worden aangedaan. Deze stijl is te plaatsen in de periode van de Moderne Bouwkunst, waartoe ook de Stijl gerekend wordt. Omdat veel van deze monumenten op de Berg van Amersfoort te vinden zijn, moet er wel geklommen worden.

De route is te koop bij VVV, adres: Breestraat 1, (binnenstad),  Amersfoort (foto Mondriaan fiets)

De radiomaker(s) live zien?

Afbeeldingsresultaat voor radio studioRadio live zien? Dat kan bij Golfbreker radio. Dat is leuk. Al 61 jaar Golfbreker radio uit de stad Amersfoort. LIVE meekijken op je eigen beeldscherm. Wie is het gezicht bij het programma, de presentatie, de techniek en de studiogast.

Hoe gaat dat? Op de de website: Golfbreker.nl op de pagina: Programmering staat wanneer er LIVE radio is. Op de Beginpagina staat rechts boven (onder Loading): Webcam. Klik hierop en via Youtube kijk je in de studio (foto).

Golfbreker Radio zendt 24 uur per dag (analoog) uit via 87,5 MHz FM via Ziggo kabel in Amersfoort, Hoogland, Bunschoten Spakenburg, Leusden, Achterveld en Soest. Voorts via het internet (zie de link op de beginpagina). En via Ziggo digitaal  kanaal 918 ook te beluisteren in Barneveld, Elburg, Ermelo, Nijkerk, Hoevelaken, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Renswoude, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, Maarn en Veenendaal.

Het is LENTE

Afbeeldingsresultaat voor lente prunusLente (of voorjaar) is 1 van de 4 seizoenen, naast de zomer, herfst en winter. De lente begint meestal op 20 maart. De zon gaat steeds meer schijnen en alle planten, bomen en bloemen gaan weer groeien en bloeien. In de lente zie je ook veel jonge dieren.

In de lente zie je veel bloemen boven de grond komen. Vooral de knol- en bolgewassen, zoals de krokus, de tulp, de narcis en de hyacint. Maar ook aan de bomen worden de knoppen, die er in de herfst en winter al zaten, steeds dikker. Uit sommige knoppen komen nieuwe blaadjes en uit anderen bloemen. Vooral de prunus (foto) kan prachtig bloeien. Bloemen aan de bomen zijn erg belangrijk, want uit de bloemen groeien later de nieuwe vruchten.

De dieren die in de winter een winterslaap hebben gehouden worden in de lente wakker en actiever. Reptielen en amfibieën zoals de kikkers en padden, die diep zaten weggekropen in de modder gaan op zoek naar een vrouwtje en naar een plek om hun eieren te leggen. Dieren die een winterrust hebben gehouden, waren wel weggekropen in een hol, maar zijn tussendoor wel af en toe wakker geworden om wat te eten. Deze dieren worden in de lente helemaal wakker. De eekhoorn is hiervan een goed voorbeeld.

De koudste lente die door het KNMI in Nederland is geregistreerd was het jaar 1962. De gemiddelde temperatuur bedroeg 6,7 graden. Het warmste voorjaar was 2007, met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden. Normaal is een gemiddelde temperatuur van 9,5 graden. Traditioneel wordt in Nederland de voorjaarsschoonmaak, of grote schoonmaak gehouden, waarbij het hele huis een poetsbeurt krijgt.

Wandel en zie Amersfoort door de ogen van Mondriaan

Afbeeldingsresultaat voor mondriaan wandelingDit jaar is het 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl is opgericht. Piet Mondriaan was een van de boegbeelden van deze stroming en heeft de eerste 8 jaar van zijn leven doorgebracht in Amersfoort. Maar hoe zag de stad er toen uit? En hoe was het leven van de familie aan de Kortegracht? Amersfoortse Gidsen vertelt hierover tijdens speciale wandelingen over.

“Amersfoort is vooral bekend vanwege haar middeleeuwse erfgoed,” vertelt stadsgids Inge Vos, “maar de stad zoals wij die tegenwoordig kennen, ontstond grotendeels vanaf het einde van de 19e eeuw. Niet alleen de industrie, spoorwegen en kazernes, maar ook het stadsbeeld en de voorzieningen veranderden ingrijpend. Kun je je voorstellen dat tot die tijd de helft van de stad in armoede leefde, er nauwelijks winkels waren in de Langestraat en de straten zelf grotendeels onverhard waren?”Met afbeeldingen van Archief Eemland en brieven van Mondriaan senior brengen de gidsen de stad zoals deze er eind 19e eeuw uitzag tot leven en leggen daarbij verbanden naar het gedachtengoed van De Stijl.

Voor iedereen met interesse in Mondriaan en de 19e eeuw wordt elke laatste zondag van de maand een Mondriaanwandeling georganiseerd. Wanneer: Zondg 26 maart, zondag 30 april. Hoe laat: 12:00 uur. Waar: verzamelen achter het Mondriaanhuis (Kortegracht 11, foto) Prijs:€ 5,- p.p. na afloop € 2 korting op het museumbezoek. Het aantal plekken is beperkt, dus reserveer tijdig! Website: www.amersfoortsegidsen.nl/mondriaan

Leusden steunt uitbreiding kamp Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor kamp amersfoortDe gemeente Leusden draagt 50.000 euro bij aan de eerste fase van de uitbreiding van Kamp Amersfoort (foto). De gemeenteraad heeft daarover deze week een beslissing genomen. De raad volgt daarmee het positieve advies van de omgevingscommissie. Het voormalige concentratiekamp ligt op grondgebied van de gemeente Leusden.

Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats. Kamp Amersfoort kan zich hierdoor ontwikkelen tot een centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot de uitbreidingsplannen behoren een vernieuwd bezoekerscentrum, een heringerichte binnenplaats en een paviljoen voor tentoonstellingen. Nu heeft het herinneringscentrum te maken met een groot tekort aan ruimte.

Ook de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht zijn van plan een financiële bijdrage te leveren aan de uitbreiding. De verwachting is dat zij de komende maanden een definitieve beslissing nemen. Zodra zij hun steun formeel hebben bekrachtigd, kan de schop de grond in. Eerder deden de Postcodeloterij en het vfonds al een financiële bijdrage.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Inschrijving Hooglandse Dorpsloop geopend

Afbeeldingsresultaat voor hooglandse dorpsloopOp woensdagavond 17 mei vindt de 33e Hooglandse Dorpsloop plaats. Uiteraard kent de Hooglandse Dorpsloop nog steeds het vertrouwde programma met scholierenkampioenschappen voor basisscholen in en nabij Hoogland, een jeugdloop en een prestatieloop. Nieuw is de 10 km wedstrijd op een nieuw en bovendien gecertificeerd parcours. De tijdregistratie wordt voor iedereen verzorgd door Racetimer met een chip in het startnummer. Iedereen die voor 25 april inschrijft, krijgt als bonus zijn of haar voornaam op het startnummer afgedrukt.

De Hooglandse scholieren en de overige jeugd lopen een ronde van 1100 meter. Deelnemers aan de prestatieloop lopen naar keuze een aantal ronden van 2000 meter. De wedstrijd gaat over 5 ronden. De finish is op de Kerklaan. De start bij de kruising van de Zevenhuizerstraat met de Kerklaan.

De certificering van het parcours door de Atletiekunie betekent dat er precies 10.000 meter gelopen wordt. Temeer omdat het parcours vlak en zeer snel is, is het voor veel atleten interessant om op woensdagavond een poging te doen hun PR te verbeteren of de vorm te toetsen. Inschrijven kan op de website www.hooglandsedorpsloop.nl. Hier is meer informatie te vinden.

Nieuwe banen bij nieuwe warenhuis in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor v&d amersfoortWarenhuisketen Hudson Bay, die vestigingen krijgt in Utrecht en Amersfoort, is naarstig op zoek naar personeel. Het Canadese bedrijf is begonnen met een grote wervingsactie. In juli 2016 tekende het bedrijf een huurovereenkomst voor het voormalige V&D-pand in de binnenstad van Amersfoort (foto).

De eerste nieuwe werknemers moeten vanaf 1 juli intern worden opgeleid. Hudson Bay zegt 2500 nieuwe banen in Nederland te creëren. Daarnaast rekent de warenhuisketen op 2500 tijdelijke banen in de bouw. Hudson Bay wil het gat vullen dat het faillissement van V&D heeft achtergelaten in het winkellandschap. De keten heeft vaak gekozen voor panden waar voorheen de failliete branchegenoot in was gevestigd.

Het Canadese bedrijf wil uiteindelijk ongeveer twintig filialen openen in Nederland. Nog dit jaar zal Hudson Bay winkels openen in Almere, Amsterdam, Breda, Den Bosch, Den Haag, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Zwolle. Daarna staat de opening gepland van de warenhuizen in Utrecht en Amersfoort.

Controleurs Hondenbelasting weer op pad

Afbeeldingsresultaat voor hondenbelastingDe meeste Amersfoortse hondenbezitters hebben hun hond aangegeven bij de gemeente en betalen daarvoor Hondenbelasting. Hondenbelasting betalen is verplicht. Toch melden veel mensen hun viervoeter niet aan. Daarom gaan de controleurs in maart en april weer op pad.

De controleurs bellen aan en legitimeren zich met een legitimatiebewijs van de gemeente Amersfoort. Zij stellen vragen over de aanwezigheid van een hond. Als in het huis een hond aanwezig is die niet op de lijst van de gemeente voorkomt, laat de controleur een aangifteformulier invullen. Bent u niet thuis, dan probeert de controleur het later op die dag nog een keer.

Zorgt u voor een hond van iemand anders? Heeft u geen hond meer of is uw hond overleden? Geef dit dan aan bij de gemeente.  In 2017 betaalt u als eigenaar voor het houden van een hond € 82,80 per hond, per jaar. Het kenneltarief is € 165,60. Op www.amersfoort.nl/belastingen kunt u aangifte doen via Digid. U kunt het formulier ook downloaden, of opvragen via telefoonnummer 14 033.

Mondriaanhuis, een volledig nieuwe beleving

Afbeeldingsresultaat voor mondriaanhuis verbouwdHet Mondriaanhuis in Amersfoort is grondig verbouwd. Vanaf de geboortedag van de kunstenaar (7 maart), is de volledig nieuwe tentoonstelling geopend. Een bezoek aan het vernieuwde Mondriaanhuis is voor elke leeftijd een verrassende kennismaking met Mondriaan.

Mondriaan leidde een leven van contrasten. Er zijn veel versies van de schilder in omloop; van een strenge man tot een dansfanaat, In het museum worden vele kanten van de kunstenaar belicht. Bezoekers reizen in het geboortehuis door het leven van de kunstenaar; van Amersfoort naar Winterswijk en van Amsterdam via Parijs en Londen uiteindelijk naar New York. Hier zien bezoekers zijn werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

Het Mondriaanhuis maakt in de nieuw opstelling gebruik van verschillende audiovisuele technieken, zo start je als bezoeker in een ruimte waar op dertien schermen de werken van Mondriaan te zien zijn. Het is een vijf minuten durende show waar de ontwikkeling van de kunstenaar voorbij komt. De expositie eindigt in het Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren.

De nieuwe tentoonstelling maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design. In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren, vinden er dit jaar door heel Nederland tal van evenementen en tentoonstellingen plaats. Ook Amersfoort doet mee aan dit programma. Waar: Mondriaanhuis, Korte Gracht 11 (binnenstad), Amersfoort.

Amersfoorters halen hun tegels uit de tuin...

Afbeeldingsresultaat voor betegelde tuinEen tuin is tegenwoordig geen tuin meer maar één groot tegelveld. Dat vraagt weinig onderhoud maar mooi is het niet. En goed voor de natuur ook niet. Steeds meer mensen in Amersfoort proberen hun tuin groener te maken. Aanleiding is het regenwater, dat tegenwoordig vaker voor overlast in de straten zorgt.

De Amersfoorters worden geholpen door Operatie Steenbreek. Dat  is een groeiend netwerk van mensen die anderen enthousiast proberen te maken om hun tuin weer groen te maken. De gemeente Amersfoort ondersteunt het project. Bijna de helft van de Nederlandse tuinen is bestraat en dat is volgens de stichting niet goed. "Het probleem met tegels is dat de tuin daardoor minder water op kan vangen", zegt Jori Hoving van Operatie Steenbreek. "En we krijgen in de toekomst juist steeds vaker te maken met hevige regenbuien."

Door alle bestrating kunnen er nog meer problemen ontstaan. "Het wordt door alle tegels steeds warmer in de stad. Dat is voor ouderen en kinderen niet goed." Ook dieren en insecten hebben last van volgetegelde tuinen. "Omdat je minder planten hebt, komen er minder dieren in de tuin". En het regenwater kan niet weg....

Amersfoort Revisited

Afbeeldingsresultaat voor tentoonstelling revisitedJos Letschert is een Nederlandse kunstenaar die in Duitsland woont en werkt. Hij is in 1948 in de Amersfoortse binnenstad geboren, ongeveer om de hoek van waar nu Galerie 1664 is. In Amersfoort is hij opgeleid aan de Academie voor Beeldende Vorming. In 2015 exposeerden Jos Letschert en Beate Letschert schilderijen over Amersfoort in Galerie 1664 onder de titel: Amersfoort met lens en penseel. In die tentoonstelling is de dialoog gezocht tussen schilderen en fotograferen, met de binnenstad als motief.

Nu is Jos Letschert terug met een solo-tentoonstelling. Hij laat nieuwe impressies zien van zijn geboortestad. Soms zijn die indrukken realistisch geschilderd, zoals Langegracht met Elleboogker (foto)  of Muurhuizen met Dieventorentje. Soms ook zijn het vertekende beelden, bijvoorbeeld door de spiegeling van het motief in een gracht, of door de beleving van de kunstenaar. De tentoonstelling laat een gevarieerd beeld van de stad zien, door de ogen van een oud-Amersfoorter, die weer voor even is teruggekeerd: Amersfoort revisited.

Wanneer:  elke vrijdag en zaterdagmiddag  t/m 29 april van 14.00 - 17.00 uur. Waar: Galerie 1664, Adres: Havik 25, Amersfoort. Entree is gratis.

Magazijn NS overvol met gevonden voorwerpen

Afbeeldingsresultaat voor gevonden voorwerpen nsDe NS moet het magazijn voor gevonden voorwerpen opnieuw gaan inrichten. De spullen die treinreizigers laten liggen passen niet meer in de gewone schappen. Volgens de spoorwegen hebben mensen vorig jaar (2016) zeker 111.942 voorwerpen in de trein of op een station laten slingeren. Dat is een forse toename in vergelijking met 2015, toen er nog 100.482 gevonden spullen werden gemeld.

Meestal zijn het telefoons en portemonnees die achter worden gelaten. Zo werden er het afgelopen half jaar bijna 3000 portemonnees gevonden in de coupés en op de stations. En dagelijks verliezen meer dan 18 reizigers hun mobiele telefoon in de trein. Onder de gevonden voorwerpen zijn ook veel ov-chipkaarten, sleutelbossen, maar ook skateboards, vogelkooitjes en tuinkabouters. Volgens de NS lukt het doorgaans om meer dan zestig procent van de spullen bij de eigenaren terug te bezorgen, meestal zelfs binnen vijf dagen.

Bent u een voorwerp verloren of heeft u iets gevonden in de trein of op het station? Lever het voorwerp dan in bij het treinpersoneel. Meer informatie op website: www.ns.nl onder klantenservice.

Syntus verbetert dienstregelng

Afbeeldingsresultaat voor syntus busBusvervoerder Syntus wijzigt in overleg met de provincie Utrecht per 5 maart de uitvoering van een aantal dienstregelingen van buslijnen in de provincie Utrecht. Deze verbetermaatregelen zijn een stap voorwaarts bij de verbetering van de punctualiteit. Met name in de middagspits is er nu sprake van een aantal lijnen die met vertraging rijden of waarvan ritten zelfs uitvallen als gevolg van te grote vertraging.

De start van Syntus Utrecht sinds 11 december is niet vlekkeloos verlopen. Reizigers hadden last van vertragingen, rituitval, gebrekkige informatievoorziening en chauffeurs die de weg niet wisten. Door een slepende juridische procedure had Syntus een voorbereidingstijd van slechts drie weken. Daar heeft de vervoerder nu nog steeds last van.

Wijzigingen per 5 maart:  •Lijn 6, 17 en 217: Extra rijtijd en betere aansluitingen op de treinen. Minder koppelingen tussen lijnen die van de ene lijn op een andere lijn doorrijden, waardoor vertragingen als een domino-effect doorwerken. •Lijn 202, 203, 204 en 206: Véél extra rijtijd, zodat bussen op tijd kunnen vertrekken en op tijd aankomen. Extra vroege ritten naar De Uithof en Rijnsweerd. •Lijn 107: Vroege ritten van Montfoort naar Gouda en late ritten van Gouda naar Montfoort stoppen bij meer haltes in Montfoort. •Lijn 102: Alle ritten richting Utrecht CS vertrekken in Harmelen aan dezelfde kant van de weg. •Lijn 120: Alle ritten richting Utrecht CS vertrekken in Breukelen aan dezelfde kant van de weg. •Lijn 56: Punctualiteit verbeteren door niet naar Meander MC te rijden. Extra rijtijd en keertijd om vertragingen op te vangen. Voor algemene vragen over de provincie Utrecht: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11

Waarschuwing Bosch en Siemens gaskookplaten en gasfornuizen

Afbeeldingsresultaat voor onveilig gasfornuisEr bestaat ontploffingsgevaar bij Bosch en Siemens tafelmodel gaskookplaten en vrijstaande gasfornuizen. Het bedrijf BSH Huishoudapparaten waarschuwt voor dit ernstige probleem. De waarschuwing geldt voor tafelmodel gaskookplaten en vrijstaande gasfornuizen die geproduceerd zijn van januari 2009 tot en met oktober 2011.

Het is mogelijk dat er een defect is ontstaan aan de gaskoppeling. Door dit defect kan er gas ontsnappen. In zeer zeldzame gevallen kan dit leiden tot ontploffingsgevaar. BSH Huishoudapparaten biedt consumenten, die een betroffen apparaat hebben, een gratis vervanging van de gaskoppeling aan. De vervanging zal door een erkend technicus aan huis uitgevoerd worden. Na vervanging van de gaskoppeling is het probleem opgelost.

Om te controleren of uw apparaat mogelijk een defecte gaskoppeling heeft moet u het E-nummer en het FD-nummer van uw Bosch apparaat weten. Deze nummers vindt u bij de vrijstaande tafelmodelgaskookplaten op de onderzijde van het kooktoestel of in de handleiding. Bij de vrijstaande gasfornuizen vindt u het typeplaatje aan de binnenzijde van de opberglade of aan de binnenzijde van de oven, als uw toestel niet over een opberglade beschikt.

U kunt met deze gegevens controleren of van uw toestel de gaskoppeling vervangen moet worden op de website www.gascookingsafety.com. Voor meer informatie over deze veiligheidswaarschuwing, en assistentie kunt u contact opnemen met  BSH Huishoudapparaten via het telefoonnummer 0800 – 1908 (gratis).

Gedoe bij de Spakenburgse Dagen

Afbeeldingsresultaat voor spakenburgse dagenStichting Spakenburgse Evenementen (SSE) voelt zich aan de kant gezet door de gemeente Bunschoten, nu zij de Spakenburgse Dagen niet meer mag organiseren. Vorige week liet de gemeente weten dat na ruim twintig jaar een andere partij de dagen gaat organiseren. De Spakenburgse Dagen trekken in de zomer veel bezoekers naar het centrum van Bunschoten-Spakenburg. "We organiseren de dagen al ruim twintig jaar en volgens mij naar ieders tevredenheid", zegt voorzitter Yvonne Jacobs van de stichting. "We voelen ons aan de kant gezet en zijn erg teleurgesteld."

Dit jaar worden de dagen georganiseerd door Dynamisch Spakenburg, een nieuwe organisatie. Volgens Jacobs zijn er in het verleden gesprekken geweest om samen te werken, maar Dynamisch Spakenburg stelde volgens Jacobs onmogelijke voorwaarden. Alle ruim zeventig vrijwilligers van de Stichting Spakenburgse Evenementen krijgen binnenkort een brief in de bus. "Daarin leggen we uit wat er aan de hand is. We kunnen de vrijwilligers natuurlijk niet tegenhouden om voor Dynamisch Spakenburg te gaan werken en dat willen we ook niet."

Voorzitter Jacobs is teleurgesteld in de gemeente Bunschoten. "We voelen ons echt aan de kant gezet." Wat er met de organisatie SSE moet gebeuren weet Jacobs nog niet. "Daar moeten we het nog over hebben. Wij zijn er ter bevordering van cultuur en toerisme in Spakenburg en zullen dit nu anders moeten gaan doen.

Ergernis over te hard rijdend verkeer in Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor 30 km zone handhavingBij aanwonenden van de 30 kilometerzone van de Hamseweg in Hoogland neemt de weerstand toe tegen het veel te hard rijdende verkeer. Ze zien dikwijls situaties waarin het maar net goed gaat. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland is een buurtactie gestart.

Bettina en Annelies zijn buren die aan de Hamseweg wonen, vlakbij het zebrapad bij de Molenweg, de zijweg die kinderen fietsen naar school. Regelmatig zien beide vrouwen gevaarlijke situaties die maar net goed aflopen. Kinderen die om de gevaarlijke Hamseweg te mijden over de stoep fietsen, terwijl een geparkeerde auto achteruit rijdt vanaf een uitrit. Of bij het zebrapad waar rijdend verkeer van de ene kant wacht voor de overstekers, terwijl het verkeer van de andere weghelft juist stevig doorrijdt.

"Ik erger me aan het gedrag van veel automobilisten. Ze rijden zo hard, terwijl hier zoveel kinderen fietsen", vertelt Annelies. "Eigenlijk zijn er twee problemen. De grote drukte tijdens de spitsuren met van alle kanten dreigend gevaar en de situatie buiten de spits met het keiharde rijden, vooral van bussen."

De Vereniging Dorpsbelangen Hoogland werkt al jaren aan deze problematiek, onder meer door verkeersmetingen en -tellingen. Maar terwijl de gemeente Amersfoort de situatie verbeterd vindt door instelling van de 30 kilometerzone en de drempels, merken wij dat dertig kilometer geen dertig kilometer is. Zelfs een brommer rijdt harder. In eenrichtingsverkeer is geen oplossing. Bij een verkeersader als de Hamseweg zijn de belangen van de aanwonenden en ondernemers tegenstrijdig. Ondernemers zijn bang voor afname van hun aantal klanten.

 

Big brother is watching you

Afbeeldingsresultaat voor verkeersonderzoek met cameraGedurende het gehele jaar 2017 voert de provincie Utrecht, in samenwerking met de gemeenten Amersfoort en Utrecht, een verkeersonderzoek uit. Dit onderzoek vindt plaats in Amersfoort-Noord (Calveen, Vathorst, Hooglanderveen en De Hoef), in het centrum van Utrecht en in Rijnsweerd De Uithof in Utrecht.

De gegevens worden gebruikt voor analyse van de verkeersstromen die deze gebieden tussen 13.30 - 21.00 uur verlaten. Doel hiervan is om de leef- & bereikbaarheid van de regio te verbeteren, te komen tot maatregelen om de doorstroming uit de genoemde gebieden te bevorderen. De camera registeert alleen tussen genoemde tijden het kenteken, het passagetijdstip en de locatie van het autoverkeer. Buiten de meettijden staat de camera uit. Snelheidsovertredingen worden niet geregistreerd.

In totaal staan er 47 tijdelijke camera op diverse plekken rondom genoemde gebieden. Deze worden na het onderzoek weer verwijderd. De kentekenregistratie wordt gedurende 10 weken bewaard en na afloop van deze termijn geanonimiseerd. Uitvoering van het verkeersonderzoek is in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens. Wilt u dat uw kentekengegevens niet gebruikt worden voor het onderzoek? Maak dit dan kenbaar via www.registreer-me-niet.nl.