headerphoto

Nieuws

Elk uur heeft Golfbreker Radio het nieuws van Novum.


Treeker Kerstfeest met midwinterwandeling en hoornblazers

Afbeeldingsresultaat voor treeker midwinterwandeling Tijdens het Treeker Kerstfeest komt u helemaal in de Kerststemming. Het landgoedkantoor wordt speciaal voor deze gelegenheid versierd en ook buiten is goed toeven rondom de vuurschuur en alle kaarsjes. U wordt om 15.00 uur ontvangen met een kop koffie of thee en lekkernijen.

Om 15.30 uur gaan we een midwinterwandeling maken met onderweg mooie Kerstverhalen en verrassende ontmoetingen in het bos. De midwinterwandeling wordt afgesloten met een optreden van de zes hoornblazers van het Sticht, een glas warme glühwein of warme chocomel en heerlijke Kerstcake.

Wanneer: zaterdag 16 december. De kosten van deze wandeling zijn € 10,- p.p.. De opbrengst wordt besteed aan het opknappen van een vleermuizenbunker op het landgoed. Adres: Treekerweg 11a in Leusden. Website: www.dentreekhenschoten.nl

Wie durft? Omhoog is 362 treden...

Afbeeldingsresultaat voor onze lieve vrouwe toren beklimmenDurf jij onze de Lieve vrouwe toren (foto) te beklimmen in het donker? Stap op de donkere trappen en laat je betoveren door sprookjesachtig verlicht Amersfoort en maak bovenin een selfie met de 11 meter hoge kerstboom, op het plein, op de achtergrond. Na afloop kun je genieten van een kopje warme chocomelk, beneden op het terras van cafe de Vier Broers (inclusief).

Wanneer: dagelijks t/m 24 december om 18.30 uur om 19.30 uur. Meedoen: Volwassenen € 8,00. Kinderen € 5,00 t/m 12 jaar. Kaartjes zijn te koop bij de VVV aan de Breestraat 1, Amersfoort of online via www.onzelievevrouwetoren.nl/tickets.

Langdurige sneeuwval

Afbeeldingsresultaat voor winterlandVandaag 11 december sneeuwt het op grote schaal en daarbij gaat het harder sneeuwen. De sneeuwval houdt ook de hele avond aan.

Op grote schaalt valt 5-10 cm en lokaal valt 15 cm. In Zuid-Limburg zal de neerslag later vanavond vallen als regen en wordt het 5 graden. In het oosten van Brabant, Noord-Limburg, het zuiden van Gelderland en de Achterhoek is kans op IJZEL.

Flitspalen op de N199 gaan aan

Afbeeldingsresultaat voor rood stoplichtDe twee nieuwe filtspalen op de kruising van de Bunschoterstraat, de N199, met de Coelhorsterweg / Zevenhuizerstraat in Hoogland (Amersfoort) gaan een dezer dagen áán. Deze flitspalen handhaven op overtredingen van de maximumsnelheid en door rood licht rijden.

Bestuurders die de regels overtreden krijgen een forse boete. In de afgelopen weken zijn de flitspalen getest. Zo is er gecontroleerd op de flitsfoto goed zijn om te lezen en of de juiste snelheid wordt vermeld op de flitsfoto.
 

Een kerstboom voor één piek

Afbeeldingsresultaat voor kerstbomenHaal de kerstsfeer in huis met een Kerstboom voor één piek. Alle winkels van het woonwarenhuis Ikea in Nederland doen voor de zevende keer mee, dus ook Ikea Amersfoort. Klanten kunnen tot zondag 17 december, of zolang de vooraad sterkt, een Nordmann spar in huis halen voor slechts één euro. Je betaald aan de kassa 20 euro en krijgt direct een waardebon mee van 19 euro te besteden in januari bij Ikea. En per verkochte kerstboom wordt één euro geschonken aan een Goed doel. 

Als onderdeel van de Lets Play for Change die tegelijk valt met de Kerstboom voor één piek actie - kiest IKEA er daarom voor om in de decemberperiode dit jaar haar lokale donatie te doen aan TeamUp, een lokaal initiatief van kinderorganisaties War Child, Save the Children en UNICEF Netherlands. De donatie komt ten goede aan projecten van TeamUp die gevluchte kinderen in Nederland de kans biedt om deel te nemen aan sport- en spelactiviteiten.

Een ode aan de club van 27

Afbeeldingsresultaat voor club van 27Wat hebben Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse met elkaar gemeen? Ze behoren allemaal tot de Club van 27. Iconische popmusici die op 27-jarige leeftijd overleden zijn. De beste musici van de Rockacademie presenteren een muziektheatervoorstelling over de Club van 27.

Het leven en markante  anekdotes maar ook de donkere kant van beroemd zijn worden met muziek, verhalen en beeldprojectie tot leven gebracht. Vanzelfsprekend komen ook de rol van drugs, drank en rock-n-roll en wat dat voor invloed ze hebben gehad aan bod. De voorstelling maakt gebruik van historisch filmmateriaal van aangrijpende momenten. Het 10-koppig orkest vertolkt hun bekendste nummers. Kortom: Een spannende documentaire van de Club van 27 met live uitgevoerde muziek erbij van o.a. Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse en vele anderen. Een avond om nooit te vergeten.

Wanneer: vrijdag 15 december. Tijd: 20:00 uur. Toegang: € 15,50. Waar: theater De Tuin in Leusden (vlakbij winkelcentrum Hamershof). Parkeren is gratis. Website: www.detuininleusden.nl

Oliebollen voor een bedfiets

Afbeeldingsresultaat voor oliebollenIn het jaar 2017 bestaan de vrienden van Meander Medisch centrum 5 jaar en ter afsluiting van dit jubileumjaar is er een smakelijke decemberactie. In de hal van het Meander ziekenhuis verkopen vrijwilligers oliebollen, appelbeignets en appelkanjers voor het Goede doel. De opbrengst van deze actie is bestemd voor een bedfiets voor patiënten die lang in het ziekenhuis moeten verblijven.

Deze patiënten, bijvoorbeeld op de afdeling longgeneeskunde, zijn niet fit genoeg om uit bed te komen. Hun conditie gaat zonder beweging sterk achteruit. Het gebruik van de bedfiets bevordert hun herstel.

De verkoop is op woensdag 6, 13, 19, 20 december én op 27 t/m 29 december van 9.30 uur tot 15.30 uur én op 30 en 31 december. Waar: De oliebollenactie wordt gehouden centraal in de Laan van Meander Medisch Centrum, Maatweg 3 in Amersfoort. Oliebollen zijn ter plekke te koop. Bestellen kan via website: www.Vriendenvan meander.nl/oliebollen.

Kerstconcert met Trio Sofietje

Afbeeldingsresultaat voor observant amersfoortMuzikale famlievoorstelling met trio Sofietje uit Amersfoort. Een warm kerstconcert voor het hele gezin, spelend op diverse instrumenten zoals accordeon, viool en gitaar. In Klingelingeling komen luisterliedjes voorbij, maar ook vrolijke dansmuziek en bekende kerstliedjes om samen te zingen.

Trio Sofietje bestaat uit Ineke Winkel (viool, ukelele, percussie, zang), Hilde Fescharek (accordeon, percussie, zang) en Susanne Mink (zang en gitaar). Zij maken muziek en zingen liederen uit alle windstreken, tijdperken en genres. Hun brede repertoire gaat van klezmer naar bluegrass, van Afrika naar Spanje en van Schotland naar China. Trio Sofietje is in 2009 ontstaan en heeft inmiddels op veel plekken in en rond Amersfoort muziek gemaakt: van verpleeghuizen tot kinderdagverblijven, op verjaardagen, begrafenissen en bij diverse evenementen zoals Sofie aan Tafel, Sofie op de Wallen en Gluren bij de Buren.

Wanneer: zondag 10 december, aanvang: 12.15 uur. Waar: Stadscafé de Observant (foto), Stadhuisplein 7, Amersfoort. Entree: volwassenen € 5,- en kinderen € 3,50. Reserveren gewenst via www.observant.nl. Toeters & Bellen wil kinderen en hun ouders op een toegankelijke manier laten kennismaken met de magie van (klassieke) muziek door concerten te organiseren die passen bij de beleving van kinderen. De kinderconcerten worden mede mogelijk gemaakt door Stadscafé De Observant en het KF Hein Fonds.

Groencement voor Kindercentrum Panta Rhei in Amersfoort

Na herkeuring wederom geslaagd! Natuurbeleving is voor ons een hele belangrijke kernwaarde en onlosmakelijk met Panta Rhei & Panta Paideia verbonden. Buiten spelen in een groene omgeving, buiten en binnen leven met de seizoenen, kiezen voor natuurlijke materialen, biologische voedingsmiddelen en producten; dit zijn een paar aspecten die illustreren dat wij letterlijk en figuurlijk dichtbij de natuur staan. Stichting Groen Cement wil bijdragen aan het grootbrengen van een generatie kinderen die de kans krijgt liefde voor de natuur te ontwikkelen. Spelenderwijs leren kinderen ontdekken hoe zij zélf goed voor de natuur kunnen zorgen en dragen dat als vanzelfsprekend over aan volgende generaties. Veel mensen voelen de behoefte om natuur weer in een kinderleven terug te brengen en toch blijkt dat hulp, inspiratie, advies, materialen en activiteiten, zo versnipperd worden aangeboden dat beide werelden elkaar moeilijk treffen. Groen Cement is een open netwerk waarin ze graag alle professionals die werken met kinderen en alle unieke specialisten binnen natuur- en milieu bij elkaar brengen. Ze zijn letterlijk cement tussen twee werelden. Omdat kinderen juist in de eerste jaren van hun leven blijvend gevoel voor natuur ontwikkelen zijn de activiteiten vooral gericht op de kinderopvang. Panta Rhei is hier een goed voorbeeld van. Wat we met zijn allen oogsten is een wereld waar kinderen vrij in en met natuur kunnen spelen en waarin zij zullen merken dat zij het cement zijn voor een gezondere en mooiere wereld. Hier dragen wij graag een steentje aan bij als kindercentrum.

DE UTRECHT REGION PASS

Met de Utrecht Region Pass kunnen internationale bezoekers gemakkelijk en zorgeloos met het openbaar vervoer van, naar en binnen regio Utrecht reizen en de meest gewaardeerde bestemmingen van de provincie bezoeken. De pas is uniek in zijn soort en onderscheidt zich door de hoge mate van dienstverlening rondom de kaart. HOE WERKT HET? De kaart is straks eenvoudig online te reserveren. Bij registratie vindt koppeling met de creditcard plaats. De kaart kan worden opgehaald bij geselecteerde locaties in Utrecht (uitgiftepunt). Na ontvangst van de kaart kan de bezoeker meteen reizen met het OV én de meest gewaardeerde bestemmingen in de regio bezoeken (destinaties). •De Utrecht Region Pass is eenvoudig in gebruik •Verrekening van de kosten vindt achteraf plaats •De kaart kan worden opgehaald en ingeleverd bij geselecteerde locaties in Utrecht (uitgiftepunten) •Achteraf ontvangt de bezoeker een specificatie van de gemaakte reizen en de bezochte destinaties met bijbehorende kosten GASTVRIJ, VERTROUWD & GEMAKKELIJK Met de Utrecht Region Pass komen we tegemoet aan de groeiende behoefte van buitenlandse bezoekers om op een vertrouwde, gemakkelijke en veilige wijze te reizen naar aantrekkelijke bestemmingen. Kernwoorden zijn: •Gastvrij – de internationale bezoeker bepaalt waar hij/zij heen wilt. Wij helpen hem/haar er te komen en genieten •Inspirerend – we helpen buitenlandse reizigers de mooie en soms ook onbekendere delen van Regio Utrecht ontdekken •Slim en flexibel – de dienst is eerlijk, duurzaam, transparant en eenvoudig SAMENWERKENDE PARTIJEN De Utrecht Region Pass is ontwikkeld in samenwerking tussen Utrecht Marketing en Tripkey B.V. Tripkey heeft al sinds de start in 2016 duizenden internationale bezoekers gefaciliteerd met zorgeloos en eenvoudig reizen door heel Nederland. Door deze samenwerking zijn de Utrecht Region Pass-houders straks verzekerd van een optimale dienstverlening.

Opnieuw schaatsen op het Eemplein in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor schaatsen amersfoortDeze winter kan er weer geschaatst worden bij het WinterparadIJS Amersfoort. Voor de vijfde keer staat er een schaatsbaan van ruim 600 vierkante meter. De schaatsbaan is ieder jaar zeer populair bij kleine kinderen die aan de hand van hun ouders hun eerste stapjes op het ijs zetten. Speciaal hiervoor wordt de krabbelbaan dit jaar twee keer zo groot.

De grote schaatsbaan blijft even groot als voorgaande jaren. Hier worden sportieve activiteiten georganiseerd zoals de ijshockeycompetitie, curling, discoschaatsen en schaatslessen. Er is hard gewerkt om het WinterparadIJS er nog mooier uit te laten zien. Zo staat er dit jaar een grote façade aan de entreekant en is er winterse bekleding rondom het paviljoen. Daarnaast trekt het horecapaviljoen vele bezoekers voor een warme chocolademelk of een lekkere glühwein.

Wanneer: vrijdag 24 november 2017  t/m  zondag 7 januari 2018. Waar: Locatie: Eemplein , Amersfoort. Entree 6 euro p.p. incl. gebruik van leenschaatsen. Het WinterparadIJS Amersfoort wordt mogelijk gemaakt door een enthousiast vrijwilligersteam. Voor meer informatie: www.winterparadijs-amersfoort.nl

Internationale Kerststallenexpositie in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor kerststalAlweer voor de 33 ste keer wordt de Internationale Kerststallenexpositie georganiseerd in de Ansfriduskerk in Amersfoort. Deze kerk is 102 jaar oud en  gebouwd in neogotische stijl en geeft daarom de tentoonstelling een bijzondere sfeer. We mogen ons verheugen op een jaarlijks grote belangstelling van bezoekers uit het gehele land. De expositie wordt gehouden van vrijdag 8 t/m zondag 17 december.

Ook dit jaar hebben we een nieuwe collectie van bijna 300 kerstgroepen uit Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa, waaronder uit de Provence in Frankrijk een kerstgroep van meer dan 45 Santons, geplaatst in een miniatuur dorpje. Tijdens de avonduren én op zaterdag en zondag zullen 28 zangkoren uit de wijde omgeving van Amersfoort zorgen voor een gevarieerde vocale omlijsting van deze expositie.

Waar te zien: Sint Ansfridus kerk, Jacob Catslaan 28,  te Amersfoort. De openingstijden zijn: op vrijdag en zaterdag 9.30 – 17.30 uur, op zondag van 12.30 - 17.30 uur en alle andere dagen van 9.30 - 21.30 uur. Entree: Volwassene € 2,00. Kinderen 4-12 jaar € 0,50. De organisatie is in handen van een groep vrijwilligers en de netto opbrengst komt ten goede aan het tuinproject voor de ernstige zieke kinderen van het Ronald Mc Donald huis Utrecht.  Meer info: www.sintansfridus.n/kerststallen

Senioren in de regio Utrecht zijn meer gaan bewegen

Afbeeldingsresultaat voor overgewicht seniorenSenioren (65-plussers) in de regio Utrecht hebben minder last van lichamelijke beperkingen en zijn de afgelopen vier jaar meer gaan bewegen. De senioren ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit en sporten meer dan volwassenen in de leeftijdscategorie van 18-65 jaar. Dit blijkt uit de gezamenlijke gezondheidsmonitor 2016 van de GGD, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder deden mee aan het vragenlijstonderzoek, waarvan ruim 38.000 inwoners uit de regio Utrecht.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zelfstandig wonende 65-plussers in Nederland minder last hebben van lichamelijke beperkingen. In 2012 gaf nog 30% van de senioren in Nederland aan last te hebben van minimaal één beperking in horen, zien of mobiliteit. In 2016 is dit percentage afgenomen tot 28%. De senioren in de regio Utrecht scoren nog beter, zo geeft bijna 75% van deze senioren aan helemaal geen beperkingen te ervaren. De 65-plussers in de regio Utrecht ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit, deze is in vergelijking met vier jaar geleden met 15% afgenomen. Vooral vrouwen en senioren in de leeftijdsgroep van 75 tot 80 jaar ervaren minder beperkingen en zijn meer gaan bewegen.

Opmerkelijk is dat het meer bewegen niet heeft gezorgd voor afname in de overgewichtcijfers. Zowel in 2012 als 2016 heeft 56% van de senioren in regio Utrecht overgewicht (foto). Hierbij is het percentage  senioren met ernstig overgewicht zelfs met 2% toegenomen. Blijvende aandacht voor een gezonde leefstijl is dus van belang. Mensen die lichamelijk actief zijn, beoordelen hun gezondheid positiever, roken minder, zijn minder vaak eenzaam en zitten beter in hun vel.

Tentoonstelling Iconen

Afbeeldingsresultaat voor icoon “Moeder Gods van Tederheid”Wat is het geheim achter deze beeltenissen die gebruikt worden in de oosters-orthodoxe kerk? Ze hebben een religieuze betekenis en nemen eenzelfde plaats in als het geschreven woord van het evangelie en maken ook deel uit van de liturgie. De afbeelding toont de icoon “Moeder Gods van Tederheid”, uit de tweede helft van de twaalfde eeuw. Deze wordt toegeschreven aan de schilder-evangelist Lucas.

Geruime tijd geleden raakte het echtpaar Voorwinden-Duurkoop geïnteresseerd in vragen als: wat is een icoon, hoe wordt die gemaakt en hoe ontwikkelde zich de inhoud en de vorm? Nadat Anke haar werk als beeldend creatief therapeute had beëindigd, schreven zij zich beiden in voor een cursus icoon-schilderen om antwoorden te vinden op deze vragen. Nadien volgde jaren van vaardigheidsontwikkeling in het atelier van Annemarie Schijf in Schoonhoven. Enige jaren geleden is Arie Voorwinden helaas overleden. Van hun werk wordt een aantal iconen tentoongesteld.

Door het schilderen ontstond voor Anke een sterke binding met het kerkelijk en liturgisch leven. Het bracht haar innerlijke rust en gaf vorm aan meditatie. Wanneer te zien: elke zondag van 5 november t/m 12 januari 2018 om 11.45 uur of op afspraak met dhr. R. Buijk, telefoonnummer: 033-4617917. Waar: Bergkerk, Dr. A. Kuyperlaan 2, Amersfoort. Entree is gratis.

Soest onderzoekt sport- en beweegdeelname

Afbeeldingsresultaat voor onderzoek doenWe weten allemaal dat sporten en bewegen belangrijk is. Maar hoeveel bewegen we in Soest om gezond te blijven? Zitten onze inwoners net zo veel als de gemiddelde Nederlander? En hoe combineren zij bewegen met gezin, (huis)werk, studie, eventuele ziekte, handicap of blessures? Wij vragen uw mening en ervaring over sport en bewegen.

De gemeente Soest voert dit iedere vier jaar samen met onderzoeksbureau Sportscan een sportdeelname onderzoek uit. Voor het onderzoek wordt een steekproef getrokken uit de inwoners van onze gemeente. Vanaf 6 november ontvangen 10.000 volwassenen tot en met 75 jaar en 3000 jongeren van 12 tot 18 jaar een persoonlijke uitnodiging. We vragen hen een online vragenlijst in te vullen. Daarnaast krijgen bijna 3000 basisscholieren het formulier op school.

Het doel van het onderzoek is om sportparticipatie en beweeggedrag van inwoners in beeld te brengen. Als gemeente Soest willen we graag inspelen op ontwikkelingen en passende maatregelen treffen om sport en bewegen onder jong en oud te stimuleren.

Veertig jaar bij Golfbreker Radio

Afbeeldingsresultaat voor christian klems golfbreker radioChristian Klems (foto), bijna veertig jaar vrijwilliger bij Golfbreker Radio, werd geboren in Amersfoort en streek via Zeven (Duitsland) en Zoetermeer in Nijkerk neer. "Mijn vader was militair en het gezin verhuisde bij iedere overplaatsing met hem mee." Vrijwilligerswerk zit in zijn genen. "Al vanaf de middelbare school".

Toen het gezin naar Zoetermeer verhuisde, klopte Christian aan bij de lokale omroep. Daarna kwam het gezin in Nijkerk terecht. Christian wilde zijn radiowerk voortzetten. "In Nijkerk zat alleen ziekenomroep De Merel. Dat was te klein voor mij. Ik belde naar Golfbreker Radio en kon meteen beginnen als technicus bij een kinderprogramma. In 1982 begon ik met een sportprogramma." En dat doet Christian nog steeds.

Naast zijn volledige baan als elektronicus is hij elke zaterdag bij Golfbreker Radio te vinden. In de ochtend als technicus bij welk programma dan ook. Hij geeft de opleidingen voor nieuwe technici en onderhoudt de apparatuur. Van twee tot zes is hij technicus/redacteur van het sportprogramma Golfbreker Sportief. "Het betreft vooral sport uit de regio, Amersfoort, Leusden, Hoevelaken, Nijkerk, Bunschoten en Soest. De meeste verenigingen hebben een contactpersoon. Zij doen dan de voor- en nabeschouwingen telefonisch live in de uitzending. Vergelijkbaar met: Langs de lijn," legt Christian uit.

In de hoogtijdagen van Golfbreker Radio waren er honderd vrijwilligers. Nu zijn dat er nog vijftig. Met zijn allen hebben we 15.000 luisteraars via de radio. Via internet nog veel meer. "Dat weten we omdat mensen reageren". Een aantal collega bij dé radio werken er nog langer. Eigenlijk zou iedereen vrijwilligerswerk moeten doen. Er zijn nooit vrijwilligers genoeg. Wil jij het team te versterken, mail naar info@golfbreker.nl. (bron: Amersfoort Nu)
 

Tentoonstelling: Het Bad. Sportfondsenbad in beelden

Afbeeldingsresultaat voor sportfondsenbad amersfoortDe bekroonde Amersfoortse fotografe Carla Kogelman maakte kiekjes van de gebruikers van het zwembad dat volgend jaar wordt afgebroken. In de tachtig jaar dat het Sportfondsenbad bestaat, brachten vele Amersfoorters menig uur door in het bad. Gastcurator Carla Kogelman maakte foto van de mensen in het Sportfondsenbad: van hen die er werken en van degenen die gebruik maken van het bad. Kogelman: “Al jaren trek ik  morgens om 07.00 uur met enige regelmaat baantjes in het in het Sportfondsenbad. In het diepe bassin word ik al spartelend wakker. Ik ben niet de enige die dan zwemt, met mij doen dat vele anderen. De fototentoonstelling is een eerbetoon aan het bad en de gebruikers ervan.”

Naast de fototentoonstelling verschijnt ook een gedenkboek over het Sportfondsenbad. De tentoonstelling sluit goed aan bij de presentatie van het gedenkboek van Madeline van Heemstra over het Sportfondsenbad. Ina Loovers, directeur Archief Eemland: “Wij kregen dit initiatief in de schoot geworpen. Het past heel goed bij ons motto: Van, voor en door de stad. Veel Amersfoorters bewaren herinneringen aan het Sportfondsenbad. Voor volgende generaties restten van het Sportfondsenbad straks alleen nog herinneringen en deze beelden.”

Waar te zien: Archief Eemland, 3e verdieping Eemhuis, Eemplein 73, Amersfoort. Open op werkdagen van 10.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. Te zien t/m 31 december 2017. Meer informatie: www.archiefeemland.nl

Inzage en inspraak in WOZ waarde woning

Afbeeldingsresultaat voor woz waarde woningenBinnenkort kunnen ongeveer 2000 eigenaren van woningen in Amersfoort de nieuwe WOZ-waarde voor het belastingjaar 2018 vooraf inzien, de gegevens beoordelen en eventuele wijzigingen doorgeven. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Amersfoort een aantal proeven gedaan met deze manier van werken. Dit werd gewaardeerd door de eigenaren die hieraan meewerkten. Ook dit jaar benadert de gemeente een willekeurig samengestelde groep huiseigenaren. Zij kunnen via DigiD inloggen op de gemeentelijke belastingsite en het formulier Voormelding taxatie woning downloaden.

De ingevulde gegevens worden vervolgens gecontroleerd. Waar nodig past de taxateur de WOZ-waarde aan. Deze waarde is terug te zien op de definitieve belastingaanslag van 2018. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal belastingen en gemeentelijke heffingen die u moet betalen, zoals de WOZ-aanslag, waterschapslasten en uw belastingaangifte. De WOZ-waarde van woningen is vanaf 1 oktober 2016 openbaar en in te zien via het WOZ-waardeloket.

Elisabeth Groen een stadspark voor én door bewoners

Afbeeldingsresultaat voor elisabeth ziekenhuis amersfoortStichting Elisabeth Groen is verantwoordelijk voor de uitvoering van het inrichting en beheerplan voor een groene inrichting van het voormalige ziekenhuisterrein Elisabeth in Amersfoort (foto). De plannen zijn ontwikkeld in samenwerking met betrokkenen Amersfoorters. Tijdens een droomavond werden 200 ideeen verzameld.

Het stadspark wordt allereerst een rijk, zeer gevarieerd natuurgebied. Langs de beek wordt de natte natuur hersteld, zodat er moerasachtige oevers ontstaan met onder meer amfibieënpoelen, de hoger gelegen bomenstrook langs de Heiligenbergerweg wordt versterkt met verse aanplant waardoor een eetbare bosstrook ontstaat en er komen nutstuinen. Maar er is natuurlijk ook ruimte voor recreatie, zoals een blotevoetenpad, een vertelplek, een sleeheuvel en een hondenspeelterrein. Het monumentale ketelhuis met de schoorsteen blijft staan. De schoorsteen is al ingericht als winterverblijf voor vleermuizen. Het ketelhuis wordt Parkhuis en zal plaats bieden aan kleinschaligen horeca.

Elisabeth Groen zou in 2016 worden opgeleverd. Maar omdat de sloop van het voormalige ziekenhuis ernstige vertraging opliep, moest de aanleg van het park steeds weer worden uitgesteld. Dat is jammer, al was het maar omdat heel Amersfoort zich nu al jaren verheugt op dit unieke stadspark. Het bestuur wordt regelmatig aangesproken door omwonenden die zich afvragen wanneer hun park eindelijk wordt aangelegd. Kortom, Amersfoort wordt ongeduldig. Kijk op www.elisabethgroen.nl

Hoe Hollands is mijn klederdracht?

Afbeeldingsresultaat voor hoe hollands is mijn klederdrachtIn Museum Spakenburg is op dit moment de tentoonstelling: Hoe Hollands is mijn klederdracht te bezichtigen. Een grote tentoonstelling waarmee uiteraard de nodige kosten waren gemoeid. Gelukkig was Rabobank bereid de helpende hand toe te steken met het toekennen van een bijdrage uit het Stimuleringsfonds. Nu de tentoonstelling al weer enige tijd geleden is geopend, kon de bijdrage definitief worden gemaakt.

Klaas Bos, directeur Rabobank Randmeren, overhandigde daartoe een cheque met het toegekende bedrag aan Arie ter Beek, directeur van Museum Spakenburg. Uiteraard is het museum bijzonder verguld met deze bijdrage waardoor het in staat was een mooie tentoonstelling te realiseren. Een tentoonstelling die bijzonder in de smaak valt. Veel bezoekers zijn benieuwd naar het verhaal achter de klederdrachtstoffen en maken de reis mee van Wimpje en Hendrikje naar de herkomst van de klederdrachtstoffen (foto). Eerder was al bijdrage toegekend door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De tentoonstelling Hoe Hollands is mijn klederdracht? is nog tot het einde van het jaar 2017 in het museum te bekijken. Waar: Museum Spakenburg, Oude Schans 47-63, Bunschoten-Spakenburg.

50-plusser winkelt vooral bij bekende webshop

Afbeeldingsresultaat voor thuiswinkelNederlandse 50 plussers shoppen massaal online en zijn zich erg bewust van hun online veiligheid. Meer dan de helft koopt alleen bij webshops die bekend bij ze zijn. Als ze een webshop niet kennen, checken ze of de webshop een keurmerk heeft of gaan ze op zoek naar reviews. Dat blijkt uit onderzoek door Kieskeurig.nl en Thuiswinkel.org onder ruim 1800 consumenten.

Online winkelen is nu ook bij deze generatie helemaal ingeburgerd. Waar slechts 3% zegt online shoppen spannend of eng te vinden, zegt 86% het leuk, ontspannen of makkelijk te vinden. Snel prijzen kunnen vergelijken (66%) en winkelen wanneer het mij uitkomt (58%) worden daarbij als belangrijkste redenen genoemd. Een uitgebreider productaanbod (40%) en goedkoper assortiment (43%) zijn tevens belangrijke argumenten om online te shoppen.

Ongeveer 60% zegt steevast voor een webshop te gaan die hij/zij kent. 15% geeft aan de prijs belangrijker te vinden dan de webshop waarbij het product wordt gekocht. “Natuurlijk letten online shoppers goed op de prijs van een product. Niemand die te veel wil betalen”, zegt Janneke ten Dam, manager content & marketing bij Kieskeurig.nl. “Maar dit onderzoek laat duidelijk zien dat voor met name oudere generaties ook de betrouwbaarheid van een webshop heel belangrijk is. Zo checkt 40% reviews van websites die ze niet kennen.

De 50+ doelgroep is niet scheutig met het delen van persoonsgegevens. Een kwart van hen doet dat alleen bij webshops die hij/zij betrouwbaar acht. De helft vult bovendien enkel de gegevens in die verplicht zijn om de aankoop te kunnen afronden. Ruim 10% geeft aan liever geen persoonsgegevens achter te laten en 60% checkt of een website een ssl-verbinding heeft.

Amersfoort blijft groeien

Afbeeldingsresultaat voor groeigemeenteAmersfoort is de afgelopen decennia sterk gegroeid. Alles wijst erop dat het nog niet gedaan is met die explosieve groei. Er moet vooral rekening gehouden worden met een sterke toename van eenpersoonshuishoudens. Volgens de laatste bevolkingsprognoses kan Amersfoort in het jaar 2040 eenvijfde groter zijn dan nu. Door een groei van 19 procent zouden er over 22,5 jaar bijna 183.000 mensen in de stad wonen. In 2030 moet al rekening worden gehouden met 175.000 inwoners, zo bleek uit de prognose in september vorig jaar. Op dit moment telt Amersfoort plm. 160.000 inwoners.

Steeds meer huizen in de stad zullen de komende jaren bewoond worden door één persoon. Vorig jaar lag dat percentage in Amersfoort al op 38 procent. Die trend heeft te maken met vergrijzing (ouderen worden steeds ouder en wonen langer zelfstandig), maar ook met de huisvesting van psychiatrische patiënten en jongeren. Nu al zijn er lange wachtlijsten voor betaalbare (sociale) huurwoningen, maar dat zou in de toekomst nog wel eens erger kunnen worden. De verwachting is dat in 2040 een kwart van de Amersfoorters ouder is dan 65 jaar. Betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in Amersfoort zijn daarmee de grote items voor de komende jaren.

Wethouder Fleur Imming heeft inmiddels een begin gemaakt met de versnelde bouw van woningen en appartementen op allerlei bestaande plekken in de stad. Er wordt nu ook gekeken naar nieuwe locaties, zoals Vathorst West, waar mogelijk 2.000 tot 3.000 huizen kunnen komen.

Betaald parkeren, ook rond de Amersfoortse binnenstad

Afbeeldingsresultaat voor betaald parkerenDe gemeente Amersfoort wil gebieden waar nu uitsluitend met een vergunning kan worden geparkeerd ook openstellen voor betaald parkeren. Ze verwacht met dit plan ongeveer twee ton per jaar op te halen. De maatregel wordt alleen van kracht in de buurten rond het centrum, en dus niet in de binnenstad zelf. Daar kunnen bezoekers hun auto al tegen betaling kwijt, onder meer in de garages.

De gemeente ziet ruimte voor betaald parkeren door bezoekers in een groot deel van de wijken Soesterkwartier, delen van het Leusderkwartier, een stuk van de Kruiskamp én het Gildenkwartier. Onderzoek leert dat daar sinds de invoering van het vergunningparkeren, zeker overdag, veel parkeerplaatsen onbenut zijn.

Door deze plekken ook open te stellen voor betaald parkeerders wordt de druk op de overvolle binnenstad verlicht én zijn bezoekers van de omliggende wijken sneller op plaats van bestemming, hoopt de gemeente. Betalen moet straks kunnen via één van de vele diensten op de mobiele telefoon en bij zuilen, waarvan er dan wel 45 nodig zijn. Omdat de 55 zuilen die nu in de stad staan verouderd zijn en het gemeentebestuur overal dezelfde soort automaten met kenteken­registratie wil, is het van plan allemaal nieuwe exemplaren te kopen.

Amersfoorters die in de betreffende gebieden wonen behouden hun huidige parkeervergunning. De prijs ervan blijft gelijk.Voor bedrijven wordt wél gedacht aan het afschaffen van de parkeervergunning. Het voorstel stelt dat betaald parkeren voor klanten en werknemers makkelijker zou zijn.

Leusden neemt afscheid van de vuilnisauto

Afbeeldingsresultaat voor vuilnisautoSinds deze week plaatst de gemeente Leusden in de diverse dorpskernen 60 nieuwe ondergrondse restafvalcontainers. Plaatsing van deze containers is de tweede belangrijke mijlpaal in de transitie naar het Nieuwe Inzamelen. Sinds januari 2017 haalt de gemeente het gescheiden verpakkingsmateriaal al huis-aan-huis op in de gehele gemeente. Inwoners in de dorpskernen hebben vorige week een brief met uitleg gekregen en een nieuwe milieupas. Met deze pas kunnen zij hun restafval in de ondergrondse containers kwijt. Op vrijdag 7 juli zijn alle ondergrondse containers in gebruik genomen. In de week er na, op dinsdag 11 juli, wordt voor de laatste keer in de vier kernen het restafval in vuilniszakken langs de weg opgehaald.

Met deze duurzame manier van afval inzamelen zorgt de gemeente ervoor dat het voor inwoners makkelijker wordt om (rest)afval te scheiden. In 2017 blijft de huidige afvalstoffenheffing nog hetzelfde. Vanaf 2018 hanteert de gemeente variabele afvalstoffentarieven, en beloont daarmee inwoners die minder restafval inleveren. De Gemeenteraad stelt in het vierde kwartaal deze tarieven voor 2018 vast.

In het kader van haar duurzaamheidsbeleid stimuleert Leusden ook hergebruik van de oude  milieupassen. Inwoners kunnen vanaf deze week hun oude afvalpas op diverse adressen in Leusden inleveren: bij de balie van het tijdelijke gemeentehuis aan de Fokkerstraat 16, bij de milieustraat Spieghel, de bibliotheek en bij milieueducatiecentrum De Groene Belevenis. Van de ingeleverde passen wordt bouwspeelgoed gemaakt, dat zij vervolgens gaat aanbieden aan de diverse basisscholen in Leusden die meedoen met het project “afvalvrije scholen”.
 

Amersfoorters zijn erg gelukkig

Afbeeldingsresultaat voor amersfoort logoEde is de gelukkigste stad van Nederland, maar inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2017. Amersfoort staat vierde op de lijst met gelukkigste steden van Nederland. In de Atlas wordt de gemeentelijke geluksindex geïntroduceerd. Die geeft aan welk deel van de bevolking van een gemeente gelukkig is. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig; in steden is dat 85 procent en in niet-stedelijke gemeenten 89 procent.

De vijf gelukkigste steden van Nederland zijn: 1. Ede; 2. Alphen aan den Rijn; 3. Amstelveen; 4. Amersfoort; 5. Gouda. Gelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen.

De ongelukkigste steden van Nederland zijn Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Heerlen, Nijmegen en Lelystad. Ongelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn of een migratieachtergrond hebben.

Volgend jaar wonen in "De Amersfoortse"

Afbeeldingsresultaat voor de amersfoortse verzekeringenVolgend jaar wonen in "De Amersfoortse" aan de Stadsring (foto). De verbouwing is gestart in het gebouw waar tot eind 2015 de verzekeringsmaatschappij zat. In het voorjaar van 2018 komen ongeveer 250 woningen in de verhuur in het gebouw. Livingstone Tree is de nieuwe initiatiefnemer en gaat van deze gewilde plek vlakbij het centrum en het station een nieuwe woonlocatie maken met appartementen waar veel vraag naar is. Het is de bedoeling dat de totale transformatie van het hoofdgebouw, het bijgebouw aan de spoorkant en de nieuwe binnentuin die wordt aangelegd, volgend jaar klaar is.

In de onderste verdiepingen komen vooral 1-persoons studio van tussen de 25 en 43m2. Deze zelfstandige woningen worden vanaf begin 2018 aangeboden via Woningnet. Daarboven komen startersappartementen van 44 tot maximaal 100m2 met één of meerdere slaapkamers en soms een dakterras. Bij het gebouw is voldoende parkeerruimte beschikbaar voor alle toekomstige bewoners.

Livingstone Tree wil dat het toekomstbestendige woningen worden. Op het gehele dak van het gebouw liggen straks zonnepanelen en de nieuwe woningen hebben geen aardgas meer. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat de woningen in de winter duurzaam worden verwarmd en in de zomer juist gekoeld. En de nieuwe bewoners gaan met schone energie elektrisch koken.

Wethouder Fleur Imming (Wonen) is blij dat het leegstaande gebouw nu zo snel mogelijk beschikbaar komt voor woningzoekenden. "De ontwikkeling van het gebouw is goed nieuws voor de stad en voor starters op de woningmarkt die in Amersfoort willen wonen. Voor eenpersoonshuishouden komen er straks via Woningnet meer dan 100 studio bij op een van de mooiste plekken in de stad. En dat is hard nodig, want de wachttijden voor sociale woningen zijn nog erg lang en ook starters staan te popelen om iets te huren in Amersfoort."

Als het water stijgt in Spakenburg...

Afbeeldingsresultaat voor waterkering spakenburgHet historische centrum van Spakenburg heeft een primeur. Een nieuwe flexibele waterkering die het achterland tot aan Amersfoort moet beschermen tegen hoogwater. De kering is een kunststof wand van 300 meter lang die normaal in de kade verzonken ligt (foto), maar wel in contact staat met het water in de haven.

Als het waterpeil vanuit het Eemmeer stijgt, bijv. bij een noordwesterstorm, drijft de kering 80 cm omhoog. De dam in Spakenburg ligt rondom de oude botterhaven en de nieuwe haven. Het is de langste zelfsluitende waterkering ter wereld. De 77-jarige kunstenaar en uitvinder Johann van den Noort is de bedenker van de waterkering. Hij ontwierp het systeem in 1995 toen zijn woonplaats Kampen dreigde onder te lopen. Maar het waterschap heeft besloten om de kering aan te zetten door een hendel om te draaien. Zo kunnen medewerkers van het waterschap er eerst voor zorgen enkele geparkeerde auto worden verwijderd..

Als het waterschap de hendel heeft omgedraaid, werkt het systeem als volgt: op het moment dat het waterpeil in de haven toeneemt, komt de damwand in de metalen bak omhoog. Dat gebeurt omdat er dan water in verschillende buizen onder de kade loopt. De buizen raken vol en het water duwt de damwand automatisch omhoog. De druk is zo hoog dat de damwand met geen mogelijkheid naar beneden te duwen is. Pas als het waterpeil in de haven afneemt, loop het water vanzelf weer uit de buizen en gaat de damwand naar beneden. De wand komt vanzelf op straatniveau.