headerphoto

Nieuws

Elk uur heeft Golfbreker Radio het nieuws van Novum.


Open dag in bosgebied Birkhoven Bokkeduinen

Afbeeldingsresultaat voor vleermuizenOp 8 april organiseert de gemeente Amersfoort een open dag over de natuur aan de westkant van Amersfoort. Breng tijdens de open dag een bezoek aan de vleermuisbunker en vleermuistunnel in het gebied en kom alles te weten over de fauna van het bosgebied Birkhoven en Bokkeduinen.

Geïnteresseerden zijn zaterdag 8 april tussen 12.00 en 15.30 uur welkom in het restaurant Out2Eat bij het Bosbad (Barchman Wuytierslaan 232, Amersfoort). In het restaurant is informatie te verkrijgen over de flora en fauna in en rond het bosgebied Birkhoven en Bokkeduinen. Om 12.00 uur wordt de start van de open dag gegeven door wethouder Hans Buijtelaar.

Vanaf het restaurant starten rondleidingen door het gebied. De stadsecoloog vertelt over de natuur in het gebied. Tijdens de rondleiding bezoeken de deelnemers ook een vleermuisbunker en een vleermuistunnel, een plek die normaal niet toegankelijk is voor het publiek. Een eenmalige openstelling van het vleermuizenwinterverblijf voor publiek. Leden van de KNNV- werkgroep Vleermuizen Amersfoort vertellen alles over verblijfplaatsen van de vleermuizen. Tijdens de rondleiding is in de bunker een korte videopresentatie over vleermuizen in winterslaap.

Met de realisatie van het project Westelijke ontsluiting wordt de verkeersdoorstroming aan de westkant verbeterd. Meer weten? Kijk op www.amersfoort.nl/westelijkeontsluiting.

Dit weekend gaat de Zomertijd in

Afbeeldingsresultaat voor zomertijdZomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd. In de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart gaat de klok één uur vooruit om 02:00 naar 03:00 uur. Een uur minder = dus één uur minder slapen.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het morgens langer donker, en blijft het avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok.

Er gaan ook stemmen op om het hele jaar door de zomertijd te hanteren. Voordelen daarvan zijn dat er geen moeizame overschakelingen meer zijn. In de winter heeft zomertijd het voordeel dat veel mensen vóór het duister thuiskomen. Het kleine beetje zonlicht bij thuiskomst zou al voldoende vitamine D kunnen leveren om een "winterdip" te voorkomen.

Mondriaan fietsroute

Afbeeldingsresultaat voor mondriaan fietsIn het kader van de Fietsmaand heeft de VVV Amersfoort een fietsroute door de stad uitgeven met als thema “100 jaar De Stijl, langs sporen van Mondriaan en de Amsterdamse school.” De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 opgerichte tijdschrift De stijl. De belangrijkste leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld en natuurlijk Piet Mondriaan, geboren in Amersfoort.

De fiets route leidt uiteraard langs het Mondriaanhuis en het Rietveldpaviljoen, maar ook langs indrukwekkende villa’s die door Rietveld zijn ontworpen. Ook prachtige panden in de stijl van de Amsterdamse school worden aangedaan. Deze stijl is te plaatsen in de periode van de Moderne Bouwkunst, waartoe ook de Stijl gerekend wordt. Omdat veel van deze monumenten op de Berg van Amersfoort te vinden zijn, moet er wel geklommen worden.

De route is te koop bij VVV, adres: Breestraat 1, (binnenstad),  Amersfoort (foto Mondriaan fiets)

De radiomaker(s) live zien?

Afbeeldingsresultaat voor radio studioRadio live zien? Dat kan bij Golfbreker radio. Dat is leuk. Al 61 jaar Golfbreker radio uit de stad Amersfoort. LIVE meekijken op je eigen beeldscherm. Wie is het gezicht bij het programma, de presentatie, de techniek en de studiogast.

Hoe gaat dat? Op de de website: Golfbreker.nl op de pagina: Programmering staat wanneer er LIVE radio is. Op de Beginpagina staat rechts boven (onder Loading): Webcam. Klik hierop en via Youtube kijk je in de studio (foto).

Golfbreker Radio zendt 24 uur per dag (analoog) uit via 87,5 MHz FM via Ziggo kabel in Amersfoort, Hoogland, Bunschoten Spakenburg, Leusden, Achterveld en Soest. Voorts via het internet (zie de link op de beginpagina). En via Ziggo digitaal  kanaal 918 ook te beluisteren in Barneveld, Elburg, Ermelo, Nijkerk, Hoevelaken, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Renswoude, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, Maarn en Veenendaal.

Zo doen we dat hier.... in Leusden

Mogelijk ken je Piepschuim één van de succesvolle eerdere theaterprogramma. Of je bent één van die tienduizenden mensen die Piepschuim gezien heeft op festivals als Mundial, De Boulevard of Oerol. Dan kom je zeker kijken. Ken je Piepschuim nog niet, dan is dit je kans. Laat je onderdompelen in de wereld die Piepschuim heet.

Zo doen we dat hier is een waanzinnig muzikaal en energiek programma over grote thema en kleine problemen. Het bevindt zich op het snijvlak van muziek, cabaret, en theater: tomeloze energie, prachtige teksten, virtuoze muziek, veel humor, sprekende mimiek en soms een verrassend dansje. Hoe vang je de Nederlandse geest? Wat is de mores van deze tijd? Wat voor land zijn we eigenlijk geworden? Vragen, vragen, vragen en Piepschuim (foto) zou het antwoord ook niet weten. Maar daar gaat dit programma ook niet over. Zo doen we dat hier gaat over jou, over mij, over ons dus. Over grote onderwerpen en een klein hartje. Dichtbij huis, in de achtertuin met een kopje thee of een goed glas bier.

Wanneer: zaterdag 25 maart.  Tijd: 20:00 uur. Toegang: € 13,50 Waar: theater De Tuin in Leusden (vlakbij winkelcentrum Hamershof). Website: www.detuininleusden.nl
 

Het is LENTE

Afbeeldingsresultaat voor lente prunusLente (of voorjaar) is 1 van de 4 seizoenen, naast de zomer, herfst en winter. De lente begint meestal op 20 maart. De zon gaat steeds meer schijnen en alle planten, bomen en bloemen gaan weer groeien en bloeien. In de lente zie je ook veel jonge dieren.

In de lente zie je veel bloemen boven de grond komen. Vooral de knol- en bolgewassen, zoals de krokus, de tulp, de narcis en de hyacint. Maar ook aan de bomen worden de knoppen, die er in de herfst en winter al zaten, steeds dikker. Uit sommige knoppen komen nieuwe blaadjes en uit anderen bloemen. Vooral de prunus (foto) kan prachtig bloeien. Bloemen aan de bomen zijn erg belangrijk, want uit de bloemen groeien later de nieuwe vruchten.

De dieren die in de winter een winterslaap hebben gehouden worden in de lente wakker en actiever. Reptielen en amfibieën zoals de kikkers en padden, die diep zaten weggekropen in de modder gaan op zoek naar een vrouwtje en naar een plek om hun eieren te leggen. Dieren die een winterrust hebben gehouden, waren wel weggekropen in een hol, maar zijn tussendoor wel af en toe wakker geworden om wat te eten. Deze dieren worden in de lente helemaal wakker. De eekhoorn is hiervan een goed voorbeeld.

De koudste lente die door het KNMI in Nederland is geregistreerd was het jaar 1962. De gemiddelde temperatuur bedroeg 6,7 graden. Het warmste voorjaar was 2007, met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden. Normaal is een gemiddelde temperatuur van 9,5 graden. Traditioneel wordt in Nederland de voorjaarsschoonmaak, of grote schoonmaak gehouden, waarbij het hele huis een poetsbeurt krijgt.

NATUURACADEMIE: De bodem van de Gelderse vallei

Afbeeldingsresultaat voor natuuracademie amersfoortHet verhaal van de bodem in de Gelderse Vallei is uniek en veelzijdig. Ze ligt in de laagvlakte tussen de Utrechtse heuvelrug en de Veluwe  en kent vele beken om het water af te voeren naar de Eem.  De docent geeft u letterlijk een inkijk in de diepte en neemt u mee het landschap in. Hoe heeft de bodem zich kunnen vormen? En hoe ziet die bodem er van binnen uit? Waaruit bestaat die bodem in de Gelders Vallei uit? Is dat zand, leem veen of klei?

We gaan op ontdekkingstocht en vinden  een uiterst veelzijdige bodem naast de deur! Heeft u wel eens een echte oerafzetting gezien?  We proberen die te vinden. Het is een natuurlijk gevormde bodemverontreiniging met zware metalen. Dit oerbankje is ontstaan doordat ijzerhoudend kwelwater uit dekzandgebieden ijzer en andere metalen concentreert onder invloed zuurstof en zuurgraad. Het proces voltrekt zich op het grensvlak van lucht en water en vormt een mengsel van ijzerhydroxide, klei en zand in de vorm van een harde kruimelige koek.

De cursus bestaat uit theorie en een excursie. De theorie is op woensdagavond 29 maart van 19.30 tot 21.30 uur in het gebouw van De groene Belevenis Hamersveldseweg 107 in Leusden. De veld excursie is op zaterdag 1 april van 10.00 tot 12.00 uur in het natuurgebied De Schammer. Meedoen? Opgeven kan per e-mail: cnme@amersfoort.nl. De deelname kost € 15,-, inclusief koffie, thee en een hand-out (leden KNNV en IVN Afdeling Amersfoort krijgen € 5,- korting). De Natuuracademie is een samenwerking van Landgoed Schothorst en de regionale afdelingen van KNNV en IVN in Amersfoort e.o.

Wandel en zie Amersfoort door de ogen van Mondriaan

Afbeeldingsresultaat voor mondriaan wandelingDit jaar is het 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl is opgericht. Piet Mondriaan was een van de boegbeelden van deze stroming en heeft de eerste 8 jaar van zijn leven doorgebracht in Amersfoort. Maar hoe zag de stad er toen uit? En hoe was het leven van de familie aan de Kortegracht? Amersfoortse Gidsen vertelt hierover tijdens speciale wandelingen over.

“Amersfoort is vooral bekend vanwege haar middeleeuwse erfgoed,” vertelt stadsgids Inge Vos, “maar de stad zoals wij die tegenwoordig kennen, ontstond grotendeels vanaf het einde van de 19e eeuw. Niet alleen de industrie, spoorwegen en kazernes, maar ook het stadsbeeld en de voorzieningen veranderden ingrijpend. Kun je je voorstellen dat tot die tijd de helft van de stad in armoede leefde, er nauwelijks winkels waren in de Langestraat en de straten zelf grotendeels onverhard waren?”Met afbeeldingen van Archief Eemland en brieven van Mondriaan senior brengen de gidsen de stad zoals deze er eind 19e eeuw uitzag tot leven en leggen daarbij verbanden naar het gedachtengoed van De Stijl.

Voor iedereen met interesse in Mondriaan en de 19e eeuw wordt elke laatste zondag van de maand een Mondriaanwandeling georganiseerd. Wanneer: Zondg 26 maart, zondag 30 april. Hoe laat: 12:00 uur. Waar: verzamelen achter het Mondriaanhuis (Kortegracht 11, foto) Prijs:€ 5,- p.p. na afloop € 2 korting op het museumbezoek. Het aantal plekken is beperkt, dus reserveer tijdig! Website: www.amersfoortsegidsen.nl/mondriaan

Giro555 actie Help Slachtoffers Hongersnood

Afbeeldingsresultaat voor giro555De samenwerkende hulporganisaties zijn een Nationale Actie gestart voor de slachtoffers van de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan. In totaal lijden 20 miljoen mensen in deze en omringende landen aan ernstige ondervoeding. Alleen al in Zuid-Soedan leven 100.000 mensen op de rand van de hongerdood. Giro555 is opengesteld om miljoenen levens te redden.

Farah Karimi, Giro555 actievoorzitter: “Een grote ramp, verspreid over maar liefst vier grote gebieden, is ongekend. Een dodelijke combinatie van klimaatverandering, droogte, armoede en geweld brengt miljoenen mensenlevens in gevaar. Vooral kinderen, zieken en de allerarmsten zijn in acuut levensgevaar. We kunnen niet blijven toekijken en niets doen. Daarom vraag ik vandaag aan iedere Nederlander: Geef voor eten, red levens. Geef aan Giro555.”

De Giro555 actie richt zich in eerste instantie op Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan, waar zich de ergste honger afspeelt. Waar mogelijk zal de opbrengst ook gebruikt worden voor hulp in de buurlanden, waar de hongercrisis ook snel om zich heen grijpt. Voor meer informatie kijk op de website: www.giro555.nl

Leusden steunt uitbreiding kamp Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor kamp amersfoortDe gemeente Leusden draagt 50.000 euro bij aan de eerste fase van de uitbreiding van Kamp Amersfoort (foto). De gemeenteraad heeft daarover deze week een beslissing genomen. De raad volgt daarmee het positieve advies van de omgevingscommissie. Het voormalige concentratiekamp ligt op grondgebied van de gemeente Leusden.

Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats. Kamp Amersfoort kan zich hierdoor ontwikkelen tot een centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot de uitbreidingsplannen behoren een vernieuwd bezoekerscentrum, een heringerichte binnenplaats en een paviljoen voor tentoonstellingen. Nu heeft het herinneringscentrum te maken met een groot tekort aan ruimte.

Ook de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht zijn van plan een financiële bijdrage te leveren aan de uitbreiding. De verwachting is dat zij de komende maanden een definitieve beslissing nemen. Zodra zij hun steun formeel hebben bekrachtigd, kan de schop de grond in. Eerder deden de Postcodeloterij en het vfonds al een financiële bijdrage.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Inschrijving Hooglandse Dorpsloop geopend

Afbeeldingsresultaat voor hooglandse dorpsloopOp woensdagavond 17 mei vindt de 33e Hooglandse Dorpsloop plaats. Uiteraard kent de Hooglandse Dorpsloop nog steeds het vertrouwde programma met scholierenkampioenschappen voor basisscholen in en nabij Hoogland, een jeugdloop en een prestatieloop. Nieuw is de 10 km wedstrijd op een nieuw en bovendien gecertificeerd parcours. De tijdregistratie wordt voor iedereen verzorgd door Racetimer met een chip in het startnummer. Iedereen die voor 25 april inschrijft, krijgt als bonus zijn of haar voornaam op het startnummer afgedrukt.

De Hooglandse scholieren en de overige jeugd lopen een ronde van 1100 meter. Deelnemers aan de prestatieloop lopen naar keuze een aantal ronden van 2000 meter. De wedstrijd gaat over 5 ronden. De finish is op de Kerklaan. De start bij de kruising van de Zevenhuizerstraat met de Kerklaan.

De certificering van het parcours door de Atletiekunie betekent dat er precies 10.000 meter gelopen wordt. Temeer omdat het parcours vlak en zeer snel is, is het voor veel atleten interessant om op woensdagavond een poging te doen hun PR te verbeteren of de vorm te toetsen. Inschrijven kan op de website www.hooglandsedorpsloop.nl. Hier is meer informatie te vinden.

Nieuwe banen bij nieuwe warenhuis in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor v&d amersfoortWarenhuisketen Hudson Bay, die vestigingen krijgt in Utrecht en Amersfoort, is naarstig op zoek naar personeel. Het Canadese bedrijf is begonnen met een grote wervingsactie. In juli 2016 tekende het bedrijf een huurovereenkomst voor het voormalige V&D-pand in de binnenstad van Amersfoort (foto).

De eerste nieuwe werknemers moeten vanaf 1 juli intern worden opgeleid. Hudson Bay zegt 2500 nieuwe banen in Nederland te creëren. Daarnaast rekent de warenhuisketen op 2500 tijdelijke banen in de bouw. Hudson Bay wil het gat vullen dat het faillissement van V&D heeft achtergelaten in het winkellandschap. De keten heeft vaak gekozen voor panden waar voorheen de failliete branchegenoot in was gevestigd.

Het Canadese bedrijf wil uiteindelijk ongeveer twintig filialen openen in Nederland. Nog dit jaar zal Hudson Bay winkels openen in Almere, Amsterdam, Breda, Den Bosch, Den Haag, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Zwolle. Daarna staat de opening gepland van de warenhuizen in Utrecht en Amersfoort.

Controleurs Hondenbelasting weer op pad

Afbeeldingsresultaat voor hondenbelastingDe meeste Amersfoortse hondenbezitters hebben hun hond aangegeven bij de gemeente en betalen daarvoor Hondenbelasting. Hondenbelasting betalen is verplicht. Toch melden veel mensen hun viervoeter niet aan. Daarom gaan de controleurs in maart en april weer op pad.

De controleurs bellen aan en legitimeren zich met een legitimatiebewijs van de gemeente Amersfoort. Zij stellen vragen over de aanwezigheid van een hond. Als in het huis een hond aanwezig is die niet op de lijst van de gemeente voorkomt, laat de controleur een aangifteformulier invullen. Bent u niet thuis, dan probeert de controleur het later op die dag nog een keer.

Zorgt u voor een hond van iemand anders? Heeft u geen hond meer of is uw hond overleden? Geef dit dan aan bij de gemeente.  In 2017 betaalt u als eigenaar voor het houden van een hond € 82,80 per hond, per jaar. Het kenneltarief is € 165,60. Op www.amersfoort.nl/belastingen kunt u aangifte doen via Digid. U kunt het formulier ook downloaden, of opvragen via telefoonnummer 14 033.

Mondriaanhuis, een volledig nieuwe beleving

Afbeeldingsresultaat voor mondriaanhuis verbouwdHet Mondriaanhuis in Amersfoort is grondig verbouwd. Vanaf de geboortedag van de kunstenaar (7 maart), is de volledig nieuwe tentoonstelling geopend. Een bezoek aan het vernieuwde Mondriaanhuis is voor elke leeftijd een verrassende kennismaking met Mondriaan.

Mondriaan leidde een leven van contrasten. Er zijn veel versies van de schilder in omloop; van een strenge man tot een dansfanaat, In het museum worden vele kanten van de kunstenaar belicht. Bezoekers reizen in het geboortehuis door het leven van de kunstenaar; van Amersfoort naar Winterswijk en van Amsterdam via Parijs en Londen uiteindelijk naar New York. Hier zien bezoekers zijn werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

Het Mondriaanhuis maakt in de nieuw opstelling gebruik van verschillende audiovisuele technieken, zo start je als bezoeker in een ruimte waar op dertien schermen de werken van Mondriaan te zien zijn. Het is een vijf minuten durende show waar de ontwikkeling van de kunstenaar voorbij komt. De expositie eindigt in het Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren.

De nieuwe tentoonstelling maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design. In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren, vinden er dit jaar door heel Nederland tal van evenementen en tentoonstellingen plaats. Ook Amersfoort doet mee aan dit programma. Waar: Mondriaanhuis, Korte Gracht 11 (binnenstad), Amersfoort.

Amersfoorters halen hun tegels uit de tuin...

Afbeeldingsresultaat voor betegelde tuinEen tuin is tegenwoordig geen tuin meer maar één groot tegelveld. Dat vraagt weinig onderhoud maar mooi is het niet. En goed voor de natuur ook niet. Steeds meer mensen in Amersfoort proberen hun tuin groener te maken. Aanleiding is het regenwater, dat tegenwoordig vaker voor overlast in de straten zorgt.

De Amersfoorters worden geholpen door Operatie Steenbreek. Dat  is een groeiend netwerk van mensen die anderen enthousiast proberen te maken om hun tuin weer groen te maken. De gemeente Amersfoort ondersteunt het project. Bijna de helft van de Nederlandse tuinen is bestraat en dat is volgens de stichting niet goed. "Het probleem met tegels is dat de tuin daardoor minder water op kan vangen", zegt Jori Hoving van Operatie Steenbreek. "En we krijgen in de toekomst juist steeds vaker te maken met hevige regenbuien."

Door alle bestrating kunnen er nog meer problemen ontstaan. "Het wordt door alle tegels steeds warmer in de stad. Dat is voor ouderen en kinderen niet goed." Ook dieren en insecten hebben last van volgetegelde tuinen. "Omdat je minder planten hebt, komen er minder dieren in de tuin". En het regenwater kan niet weg....

Amersfoort Revisited

Afbeeldingsresultaat voor tentoonstelling revisitedJos Letschert is een Nederlandse kunstenaar die in Duitsland woont en werkt. Hij is in 1948 in de Amersfoortse binnenstad geboren, ongeveer om de hoek van waar nu Galerie 1664 is. In Amersfoort is hij opgeleid aan de Academie voor Beeldende Vorming. In 2015 exposeerden Jos Letschert en Beate Letschert schilderijen over Amersfoort in Galerie 1664 onder de titel: Amersfoort met lens en penseel. In die tentoonstelling is de dialoog gezocht tussen schilderen en fotograferen, met de binnenstad als motief.

Nu is Jos Letschert terug met een solo-tentoonstelling. Hij laat nieuwe impressies zien van zijn geboortestad. Soms zijn die indrukken realistisch geschilderd, zoals Langegracht met Elleboogker (foto)  of Muurhuizen met Dieventorentje. Soms ook zijn het vertekende beelden, bijvoorbeeld door de spiegeling van het motief in een gracht, of door de beleving van de kunstenaar. De tentoonstelling laat een gevarieerd beeld van de stad zien, door de ogen van een oud-Amersfoorter, die weer voor even is teruggekeerd: Amersfoort revisited.

Wanneer:  elke vrijdag en zaterdagmiddag  t/m 29 april van 14.00 - 17.00 uur. Waar: Galerie 1664, Adres: Havik 25, Amersfoort. Entree is gratis.

Magazijn NS overvol met gevonden voorwerpen

Afbeeldingsresultaat voor gevonden voorwerpen nsDe NS moet het magazijn voor gevonden voorwerpen opnieuw gaan inrichten. De spullen die treinreizigers laten liggen passen niet meer in de gewone schappen. Volgens de spoorwegen hebben mensen vorig jaar (2016) zeker 111.942 voorwerpen in de trein of op een station laten slingeren. Dat is een forse toename in vergelijking met 2015, toen er nog 100.482 gevonden spullen werden gemeld.

Meestal zijn het telefoons en portemonnees die achter worden gelaten. Zo werden er het afgelopen half jaar bijna 3000 portemonnees gevonden in de coupés en op de stations. En dagelijks verliezen meer dan 18 reizigers hun mobiele telefoon in de trein. Onder de gevonden voorwerpen zijn ook veel ov-chipkaarten, sleutelbossen, maar ook skateboards, vogelkooitjes en tuinkabouters. Volgens de NS lukt het doorgaans om meer dan zestig procent van de spullen bij de eigenaren terug te bezorgen, meestal zelfs binnen vijf dagen.

Bent u een voorwerp verloren of heeft u iets gevonden in de trein of op het station? Lever het voorwerp dan in bij het treinpersoneel. Meer informatie op website: www.ns.nl onder klantenservice.

Syntus verbetert dienstregelng

Afbeeldingsresultaat voor syntus busBusvervoerder Syntus wijzigt in overleg met de provincie Utrecht per 5 maart de uitvoering van een aantal dienstregelingen van buslijnen in de provincie Utrecht. Deze verbetermaatregelen zijn een stap voorwaarts bij de verbetering van de punctualiteit. Met name in de middagspits is er nu sprake van een aantal lijnen die met vertraging rijden of waarvan ritten zelfs uitvallen als gevolg van te grote vertraging.

De start van Syntus Utrecht sinds 11 december is niet vlekkeloos verlopen. Reizigers hadden last van vertragingen, rituitval, gebrekkige informatievoorziening en chauffeurs die de weg niet wisten. Door een slepende juridische procedure had Syntus een voorbereidingstijd van slechts drie weken. Daar heeft de vervoerder nu nog steeds last van.

Wijzigingen per 5 maart:  •Lijn 6, 17 en 217: Extra rijtijd en betere aansluitingen op de treinen. Minder koppelingen tussen lijnen die van de ene lijn op een andere lijn doorrijden, waardoor vertragingen als een domino-effect doorwerken. •Lijn 202, 203, 204 en 206: Véél extra rijtijd, zodat bussen op tijd kunnen vertrekken en op tijd aankomen. Extra vroege ritten naar De Uithof en Rijnsweerd. •Lijn 107: Vroege ritten van Montfoort naar Gouda en late ritten van Gouda naar Montfoort stoppen bij meer haltes in Montfoort. •Lijn 102: Alle ritten richting Utrecht CS vertrekken in Harmelen aan dezelfde kant van de weg. •Lijn 120: Alle ritten richting Utrecht CS vertrekken in Breukelen aan dezelfde kant van de weg. •Lijn 56: Punctualiteit verbeteren door niet naar Meander MC te rijden. Extra rijtijd en keertijd om vertragingen op te vangen. Voor algemene vragen over de provincie Utrecht: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11

Waarschuwing Bosch en Siemens gaskookplaten en gasfornuizen

Afbeeldingsresultaat voor onveilig gasfornuisEr bestaat ontploffingsgevaar bij Bosch en Siemens tafelmodel gaskookplaten en vrijstaande gasfornuizen. Het bedrijf BSH Huishoudapparaten waarschuwt voor dit ernstige probleem. De waarschuwing geldt voor tafelmodel gaskookplaten en vrijstaande gasfornuizen die geproduceerd zijn van januari 2009 tot en met oktober 2011.

Het is mogelijk dat er een defect is ontstaan aan de gaskoppeling. Door dit defect kan er gas ontsnappen. In zeer zeldzame gevallen kan dit leiden tot ontploffingsgevaar. BSH Huishoudapparaten biedt consumenten, die een betroffen apparaat hebben, een gratis vervanging van de gaskoppeling aan. De vervanging zal door een erkend technicus aan huis uitgevoerd worden. Na vervanging van de gaskoppeling is het probleem opgelost.

Om te controleren of uw apparaat mogelijk een defecte gaskoppeling heeft moet u het E-nummer en het FD-nummer van uw Bosch apparaat weten. Deze nummers vindt u bij de vrijstaande tafelmodelgaskookplaten op de onderzijde van het kooktoestel of in de handleiding. Bij de vrijstaande gasfornuizen vindt u het typeplaatje aan de binnenzijde van de opberglade of aan de binnenzijde van de oven, als uw toestel niet over een opberglade beschikt.

U kunt met deze gegevens controleren of van uw toestel de gaskoppeling vervangen moet worden op de website www.gascookingsafety.com. Voor meer informatie over deze veiligheidswaarschuwing, en assistentie kunt u contact opnemen met  BSH Huishoudapparaten via het telefoonnummer 0800 – 1908 (gratis).

Gedoe bij de Spakenburgse Dagen

Afbeeldingsresultaat voor spakenburgse dagenStichting Spakenburgse Evenementen (SSE) voelt zich aan de kant gezet door de gemeente Bunschoten, nu zij de Spakenburgse Dagen niet meer mag organiseren. Vorige week liet de gemeente weten dat na ruim twintig jaar een andere partij de dagen gaat organiseren. De Spakenburgse Dagen trekken in de zomer veel bezoekers naar het centrum van Bunschoten-Spakenburg. "We organiseren de dagen al ruim twintig jaar en volgens mij naar ieders tevredenheid", zegt voorzitter Yvonne Jacobs van de stichting. "We voelen ons aan de kant gezet en zijn erg teleurgesteld."

Dit jaar worden de dagen georganiseerd door Dynamisch Spakenburg, een nieuwe organisatie. Volgens Jacobs zijn er in het verleden gesprekken geweest om samen te werken, maar Dynamisch Spakenburg stelde volgens Jacobs onmogelijke voorwaarden. Alle ruim zeventig vrijwilligers van de Stichting Spakenburgse Evenementen krijgen binnenkort een brief in de bus. "Daarin leggen we uit wat er aan de hand is. We kunnen de vrijwilligers natuurlijk niet tegenhouden om voor Dynamisch Spakenburg te gaan werken en dat willen we ook niet."

Voorzitter Jacobs is teleurgesteld in de gemeente Bunschoten. "We voelen ons echt aan de kant gezet." Wat er met de organisatie SSE moet gebeuren weet Jacobs nog niet. "Daar moeten we het nog over hebben. Wij zijn er ter bevordering van cultuur en toerisme in Spakenburg en zullen dit nu anders moeten gaan doen.

Ergernis over te hard rijdend verkeer in Hoogland

Afbeeldingsresultaat voor 30 km zone handhavingBij aanwonenden van de 30 kilometerzone van de Hamseweg in Hoogland neemt de weerstand toe tegen het veel te hard rijdende verkeer. Ze zien dikwijls situaties waarin het maar net goed gaat. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland is een buurtactie gestart.

Bettina en Annelies zijn buren die aan de Hamseweg wonen, vlakbij het zebrapad bij de Molenweg, de zijweg die kinderen fietsen naar school. Regelmatig zien beide vrouwen gevaarlijke situaties die maar net goed aflopen. Kinderen die om de gevaarlijke Hamseweg te mijden over de stoep fietsen, terwijl een geparkeerde auto achteruit rijdt vanaf een uitrit. Of bij het zebrapad waar rijdend verkeer van de ene kant wacht voor de overstekers, terwijl het verkeer van de andere weghelft juist stevig doorrijdt.

"Ik erger me aan het gedrag van veel automobilisten. Ze rijden zo hard, terwijl hier zoveel kinderen fietsen", vertelt Annelies. "Eigenlijk zijn er twee problemen. De grote drukte tijdens de spitsuren met van alle kanten dreigend gevaar en de situatie buiten de spits met het keiharde rijden, vooral van bussen."

De Vereniging Dorpsbelangen Hoogland werkt al jaren aan deze problematiek, onder meer door verkeersmetingen en -tellingen. Maar terwijl de gemeente Amersfoort de situatie verbeterd vindt door instelling van de 30 kilometerzone en de drempels, merken wij dat dertig kilometer geen dertig kilometer is. Zelfs een brommer rijdt harder. In eenrichtingsverkeer is geen oplossing. Bij een verkeersader als de Hamseweg zijn de belangen van de aanwonenden en ondernemers tegenstrijdig. Ondernemers zijn bang voor afname van hun aantal klanten.

 

Big brother is watching you

Afbeeldingsresultaat voor verkeersonderzoek met cameraGedurende het gehele jaar 2017 voert de provincie Utrecht, in samenwerking met de gemeenten Amersfoort en Utrecht, een verkeersonderzoek uit. Dit onderzoek vindt plaats in Amersfoort-Noord (Calveen, Vathorst, Hooglanderveen en De Hoef), in het centrum van Utrecht en in Rijnsweerd De Uithof in Utrecht.

De gegevens worden gebruikt voor analyse van de verkeersstromen die deze gebieden tussen 13.30 - 21.00 uur verlaten. Doel hiervan is om de leef- & bereikbaarheid van de regio te verbeteren, te komen tot maatregelen om de doorstroming uit de genoemde gebieden te bevorderen. De camera registeert alleen tussen genoemde tijden het kenteken, het passagetijdstip en de locatie van het autoverkeer. Buiten de meettijden staat de camera uit. Snelheidsovertredingen worden niet geregistreerd.

In totaal staan er 47 tijdelijke camera op diverse plekken rondom genoemde gebieden. Deze worden na het onderzoek weer verwijderd. De kentekenregistratie wordt gedurende 10 weken bewaard en na afloop van deze termijn geanonimiseerd. Uitvoering van het verkeersonderzoek is in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens. Wilt u dat uw kentekengegevens niet gebruikt worden voor het onderzoek? Maak dit dan kenbaar via www.registreer-me-niet.nl.

Nieuwe woonwijk tussen Amersfoortse treinloodsen

Afbeeldingsresultaat voor wagenwerkplaats amersfoortVeertig Amersfoorters hebben bij de Wagenwerkplaats (foto) een braakliggend terrein, gelegen tussen de bestaande wijk Soesterkwartier en het spoor, gekocht van de NS. Ze willen daar de nieuwe wijk Soesterhof bouwen en er gaan wonen. Het is de groep Amersfoorters een doorn in het oog dat het stuk grond al 20 jaar braak ligt. Toch was het nog niet zo makkelijk om het perceel aan te kopen. Niet alleen moest flink worden onderhandeld met de NS, maar ook met elkaar.

"Met veertig mensen een keuze maken over welke architect of aannemer wordt gekozen... Daar verschillen we soms van mening over en dan is het net zolang met elkaar doorpraten totdat we een keuze hebben gemaakt", zegt Joost van Alkemade, voorzitter van Soesterhof. Het overleg tussen de toekomstige bewoners zal ook voortduren als alle huizen zijn betrokken. "Het zou niet een wijk worden waar iedereen zich achter de voordeur terugtrekt", zegt van Alkemade. "We maken een grote gemeenschappelijke tuin en daarin wordt een gemeenschappelijk huis neergezet."

Er moeten dertig koopwoningen komen met een prijs van 2 tot 3,5 ton. De toekomstige bewoners steken zelf 15.000 euro in de ontwikkeling van het project. Een woningcorporatie bouwt nog eens tien huurwoningen. Alle woningen worden duurzaam en de buurt wekt zelf energie op. De toekomstige bewoners kregen eerder al goedkeuring van gemeente en provincie voor hun plannen. De Wagenwerkplaats was vroeger een plek waar onderhoud werd gepleegd aan treinen. De historische loodsen op het terrein blijven bestaan. De bouw moet in 2018 beginnen.

Bike Five in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor fietsen in amersfoortOm de bereikbaarheid van Amersfoort ook in de toekomst te kunnen garanderen wordt geïnvesteerd in fietsvoorzieningen. Een pakket van 35 maatregelen zorgt voor snellere en veilige fietsroutes, een betere samenhang in het fietsnetwerk en het verbeteren van fietsvoorzieningen, onder andere bij stations en in de binnenstad.

In mei van 2016 heeft de gemeenteraad het fietsplan Amersfoort fietst vastgesteld. Het fietsplan beschrijft in de Bike Five vijf hoofdlijnen om de stad bereikbaar en leefbaar te houden. De hoofdlijnen zijn: een compleet fietsnetwerk, betere fietsvoorzieningen, innovatie en distributie, vergroten van veiligheid en vitaliteit en fietsinclusief beleid. De 35 maatregelen zijn getoetst aan criteria zoals het bereiken van veel bestaande of potentiële fietsers, past een maatregel binnen de Bike Five, bijdrage aan vermindering van rijtijd en vragen en meldingen van bewoners.

Zo worden de drukke hoofdfietsroutes Bisschopsweg en Columbusweg ingericht als fietsstraat om fietscomfort, doorstroming en veiligheid te verbeteren. Ook worden maatregelen genomen om de veiligheid op rotonde Holkerweg-Paladijnenweg te verbeteren en worden fietsvoorzieningen, zoals de nieuwe fietskelder bij Station Amersfoort, aantrekkelijk voor fietsers om te stallen.

De maatregelen worden waar mogelijk gecombineerd met andere (geplande) werkzaamheden en uitgevoerd in de periode 2017-2020. Het budget wordt mogelijk gemaakt door budget uit de Fietsplan Meerjarenbegroting en het programma VERDER. Ook wordt bij de provincie Utrecht voor een aantal fietsprojecten subsidie aangevraagd.

Meer sociale huurwoningen in 2017

Afbeeldingsresultaat voor sociale huurwoningIn 2017 komen er in Amersfoort meer sociale huurwoningen bij van corporaties Omnia Wonen, de Alliantie en Portaal. Behalve dat er nieuwe huurwoningen worden gerealiseerd, worden ook zo min mogelijk sociale huurwoningen verkocht. Hiermee verbetert het aanbod en dat is hard nodig want de behoefte aan sociale huurwoningen is groot.

Portaal realiseert in 2017 100 nieuwe woningen in Amersfoort. Dat gebeurt aan de Keerkring, waar 80 sociale huurwoningen worden gebouwd. Daarnaast komen er 20 woningen in het voormalige kantoorpand van Portaal aan de Hooglandseweg-Noord. De Alliantie realiseert 102 nieuwe sociale huurwoningen: 59 woningen. Omnia Wonen neemt in ieder geval een investeringsbesluit voor 300 nieuwe sociale huurwoningen, waarvan een deel mogelijk al in 2017 wordt gerealiseerd.

Het beperken van de verkoop van bestaande huurwoningen door corporaties is belangrijk om het aanbod van deze woningen te verbeteren. De combinatie van nieuwbouw van sociale huurwoningen en een beperkte verkoop van bestaande woningen zorgt voor een toename in het woningaanbod voor woningzoekenden.