headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


De uittips voor dit weekend

Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen valt er nog genoeg te beleven in ons bruisend Amersfoort! Bezoek met gepaste afstand eens de nieuwe tentoonstelling This Is America  Art USA Today in Kunsthal KAdE. Ben je liever in de buitenlucht? Loop eens het culturele Rondje van de Stad of als je van architectuur houdt: doe dan eens de Takketoer.

Manifestatie WEEF

Amersfoort heeft een bijzonder rijke en boeiende textielgeschiedenis. Tijdens de manifestatie WEEF die plaatsvindt van 24 september tot 22 november maken hedendaagse kunstenaars de textielverhalen van de stad zichtbaar. Alle locaties zijn bekend, de kunstwerken veelbelovend en in het Rietveldpaviljoen wordt binnenkort de tentoonstelling Structures of Change van Maria Blaisse ingericht. Kijk voor meer informatie over het evenement hier

Herfstvakantieworkshops in Flehite

De bladeren kleuren oranje en het wordt weer wat frisser. Ga daarom heerlijk creatief aan de slag met de kleintjes bij de herfstvakantieworkshops in Flehite. Voor deze workshop maak je helemaal zelf een versierde zakdoek. Deze kun je als je wilt toe voegen aan het Ontroerdoekproject van PJ Roggeband. Je mag hem ook lekker mee naar huis nemen als aandenken! Wees er snel bij want het gaat hard met de reserveringen!

75 jaar kunst van De Ploegh

Kunstenaars van De Ploegh kijken terug, maar nog liever vooruit. Ontstaan in Amersfoort vanuit de Tweede Wereldoorlog voelt de landelijke kunstenaarsvereniging een sterke binding met de stad. De aangesloten kunstenaars beoefenen uiteenlopende disciplines, zoals grafiek, keramiek, fotografie en schilderwerk. Elkaar inspireren en uitdagen is de basis voor het maken van aansprekende kunst. Het 75-jarig jubileum wordt daarom met 4 exposities op 4 locaties in Amersfoort gevierd! 

Blijf genieten van het beste van Amersfoort!

Verrukkelijk eten, een prachtig aanbod van kunst & cultuur en unieke winkels die je nergens anders vindt. Wij verzamelen voor jou al het moois wat onze stad te bieden heeft. Van de beste afhaaladresjes, tot de gaafste musea en mooiste natuurgebieden. Geniet van Amersfoort en support tegelijkertijd jouw favorieten!

Nederlander bewuster van eigen gezondheid door coronapandemie

Het merendeel van de Nederlanders is bezig met een gezonde leefstijl. Echter, een begin maken met het verbeteren van de gezondheid is voor 21 procent moeilijk. Negatieve emoties als angst, schaamte of verdriet zijn voor twee op de vijf bepalend om hiermee te starten. Voor jongeren van 18 tot en met 24 jaar loopt dit percentage op naar 51 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Zilveren Kruis, onderdeel van Achmea, over hoe Nederlanders bezig zijn met hun gezondheid. De coronapandemie heeft grote invloed op de gezondheid. Zo geeft 36 procent van de Nederlanders aan zich door corona vermoeider en somberder te voelen. Bij de groep 18 tot en met 24-jarigen is dit zelfs 57 procent. Opvallend is dat sinds corona één op de drie Nederlanders bewuster bezig is met de eigen gezondheid.
Bewuster van eigen gezondheid sinds corona
Vier op de vijf Nederlanders geeft aan dat ze in het afgelopen jaar bezig zijn geweest met een gezonde leefstijl. Een beter voedingspatroon en meer beweging worden het meest genoemd. Meer kunnen genieten komt daar vlak achteraan. Voor vrouwen is slaap en ontspanning belangrijk, 42 procent geeft aan dat hun batterij aan het begin van de dag niet 100 procent is opgeladen versus 29 procent van de mannen. Voor 40 procent van de vrouwen is een start maken met de verbetering van het slaappatroon het moeilijkst. Met 22 procent hebben mannen daar minder last van. In het onderzoek valt op dat 32 procent van de Nederlanders bewuster bezig is met de eigen gezondheid sinds de coronapandemie en 40 procent aangeeft dat ze bewuster zijn van waar ze staan qua gezondheid.
Jongeren worstelen met gezonde leefstijl
Het bezig zijn met een gezonde leefstijl blijkt voor 33 procent van de jongere respondenten van 18 tot en met 24 jaar erg moeilijk. Deze groep heeft het afgelopen jaar specifiek aandacht gegeven aan beweging, een beter voedingspatroon en het investeren in sociale contacten. 36 procent van de Nederlanders geeft aan zich door corona vermoeider en somberder te voelen, bij de groep 18 tot en met 24-jarigen is dit zelfs 57 procent. Ook geven jongeren zichzelf het laagste cijfer voor hun geestelijke gezondheid: een 7,1. Daar heeft de generatie van 65-plussers - met een 8,2 - veel minder last van.
Werk in kleine stappen aan gezondheid
Negatieve emoties als angst, schaamte of verdriet blijken voor 40 procent van de Nederlanders belangrijke triggers. "Negatieve emoties zijn vaak nodig om daadwerkelijk van start te gaan met een gezonde leefstijl. Gelukkig maken negatieve gevoelens plaats voor positieve emoties als vreugde en liefde, als zij eenmaal bezig zijn met een gezonde leefstijl." aldus prof. dr. Hanno Pijl, internist LUMC, hoogleraar aan de Universiteit Leiden en bestuurslid van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. "Ben je bezig met het verbeteren van je leefstijl maar vind je het steeds lastig om vol te houden, hou de stappen klein om het behapbaar te maken. Loop een blokje om terwijl je belt met een vriend. Woon je in een flat, pak dan wat vaker de trap in plaats van de lift. Of probeer eens echt een half uur voor je naar bed gaat niet meer op je smartphone te kijken. Elk bescheiden resultaat is er eentje om trots op te zijn. Zo houd je het makkelijker vol", vervolgt Pijl.
Oppeppertjes tijdens coronapandemie voor mentale weerbaarheid
Afgelopen dinsdag zijn de coronamaatregelen aangescherpt. Ons leven wordt de komende weken verder beperkt op allerlei vlakken zoals minder sociale contacten, horeca die weer dicht gaat en geen sport in teamverband vanaf 18 jaar. "Natuurlijk hebben de aangescherpte maatregelen consequenties voor onze mentale en fysieke gezondheid. Nu waren we al vermoeider en somberder geworden sinds de start van corona. Juist in deze periode is het belangrijk om te werken aan die kleine stapjes, ook voor de mentale gezondheid. Want kleine successen die je behaalt zijn de oppeppertjes die we nu zo goed kunnen gebruiken. Het helpt je om positief én gezond te blijven", zegt Pijl.
Waardering eigen huis en woonomgeving door lockdown
Maar liefst 78 procent is erg te spreken over de verbeteringen van hun woonomgeving. Dit draagt bij aan een gelukkiger en gezonder gevoel. "Een prettige woonomgeving heeft invloed op het ervaren van geluk en heeft hierdoor invloed op je gezondheid. Het belang van een plek waar je echt even kunt ontspannen en bijtanken is essentieel. Het afgelopen half jaar hebben veel Nederlanders klusjes in en om hun huis aangepakt. Denk aan een likje verf geven aan je schuurtje of het verfraaien van je tuin. Bovendien zijn veel Nederlanders door corona meer aangewezen op hun huis en eigen buurt. En zijn we dit massaal ook weer meer gaan waarderen. Dit zie je dan ook terug in de cijfers", aldus Pijl.
Alles telt mee voor gezondheid
"Hoe gezonder je bent, hoe beter je je voelt. Dan heb je meer energie, beweeg je makkelijker en kun je meer aan. Maar, de lat wordt soms wel erg hoog gelegd. Strenge diëten, strakke beach-bodies of fitness apps zijn niet aan iedereen besteed. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Genieten en gezelligheid zijn óók belangrijk. En dat is voor sommigen op dit moment niet makkelijk. Maar ook hoe je woont en of je groen in de buurt hebt waar je kunt ontspannen is belangrijk. Alles telt mee als het om gezondheid gaat. Omdat ieder mens anders is, heeft Zilveren Kruis een gezondheidscheck ontwikkeld waarmee je inzicht krijgt in het totaalplaatje van je gezondheid op het gebied van voeding, beweging, ontspanning, slaap, omgeving en relaties. Je krijgt advies over welke (kleine) stappen je kunt doen om aan je gezondheid te werken", aldus Jan-Willem Evers, directeur bij Zilveren Kruis.

Meander Medisch Centrum opent Geriatrische Trauma Unit voor kwetsbare ouderen

Op maandag 5 oktober is in Meander Medisch Centrum een Geriatrische Trauma Unit (GTU) geopend. De GTU bundelt de zorg voor kwetsbare ouderen (70+) met een gebroken heup vanuit de specialismen geriatrie, traumachirurgie en orthopedie en heeft als doel om complicaties zoals een delier, decubitus of ondervoeding te voorkomen en daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren. De unit bestaat uit acht bedden en een aangepaste lounge.

Bundeling van krachten
Traumachirurg Tim Timmers legt uit "Per dag komen er gemiddeld twee patiënten met een heupfractuur binnen op de Spoedeisende Hulp van Meander Medisch Centrum. Dit zijn niet allemaal kwetsbare ouderen, maar die patiëntengroep vraagt wel om een andere aanpak. Vaak hebben oudere patiënten namelijk al andere aandoeningen, wat de zorg voor deze groep complex maakt. Als er een kwetsbare oudere met een gebroken heup op de SEH binnen komt, gaan ze een versneld traject in. Ze worden zo snel mogelijk naar de GTU gebracht, zodat ze meteen op de juiste plek liggen en bijvoorbeeld niet eerst nog een tijd op de observatie-unit. Op de GTU wordt de patiënt vervolgens helemaal gescreend, hebben ze andere gezondheidsklachten, of last van delier, vallen ze vaker en wat is daar de oorzaak van, hoe is hun thuissituatie, enzovoort. Ze worden vervolgens op de GTU geholpen door een multidisciplinair team van geriaters, traumachirurgen, orthopeden, (geriatrisch) verpleegkundigen, diëtisten, logopedisten, activiteitentherapeuten, fysiotherapeuten, transferverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Door al deze krachten te bundelen kunnen we de ligduur van deze patiënten verkorten en ze goed voorbereiden op terugkeer naar bijvoorbeeld hun huis of naar een instelling voor revalidatie. De ervaringen van andere GTU s laten zien dat de kans op complicaties afneemt met deze manier van behandelen. Ook verbetert de 1-jaars overleving en de kwaliteit van leven van de patiënt."

Aangepaste lounge
Een onderdeel van de GTU is de lounge waarin patiënten dagbesteding krijgen van een activiteitentherapeut. Hierdoor kunnen de patiënten sneller uit bed, kunnen ze aan tafel eten en komen ze weer onder de mensen. Hiervoor zijn onder andere relaxstoelen, activiteitenmaterialen en een aangepaste tafel nodig. Deze ruimte is tot stand gekomen dankzij een aantal mooie donaties aan de Vrienden van Meander. De verwachting is dat met toekomstige donaties nog een speciale belevenistafel aangeschaft kan worden.

Speerpunt Meander 
De kern van de strategie van Meander is dat het ziekenhuis iedere patiëntgroep passende zorg wil bieden die aansluit bij ieders specifieke zorgvraag, behoeftes en mogelijkheden. Kwetsbare ouderen vormen daarbinnen een van de zes speerpunten. Meander heeft als doel om kwetsbare ouderen een goed gecoördineerde behandeling te bieden, waarbij medisch specialisten, betrokken disciplines en verpleegkundigen de behandeling zodanig met elkaar afstemmen dat ouderen gepaste zorg krijgen. Daarnaast intensiveert Meander de samenwerking in de keten. Zo komen ouderen sneller op de juiste plek terecht en wordt versnippering van zorg voorkomen. Deze aanpak kent drie verschillende aandachtsgebieden: het beperken van onnodige ziekenhuisopnames en SEH-bezoeken, het leveren van gepaste zorg binnen het ziekenhuis en het versnellen van uitstroom naar een gepaste plek. De Geriatrische Trauma Unit is hier een mooie uitkomst van.

Oktober is Ik Fiets maand in Leusden

Oktober is de campagnemaand voor Ik Fiets in Leusden. De maand is bedoeld om Leusdenaren te stimuleren (nog) vaker de fiets te pakken. Fietsen is gezond, ontspannend, duurzaam en snel. En op de fiets beleef je Leusden op een heel andere manier.

Na Zeist, Nieuwegein en Amersfoort, ontvangt Leusden nu de speciale Ik Fiets fiets. De fiets staat symbool voor de campagne en toert van gemeente naar gemeente. De komende maand krijgt de fiets een prominente plek in het Huis van Leusden.

Sport- en verkeerswethouder Wim Vos neemt op vrijdag 2 oktober a.s. om 14.00 uur de Ik Fiets fiets over van de gemeente Amersfoort. Om 15.00 uur geeft hij het startsein voor de fietstocht die in Leusden in het kader van Leusden Fit en Ik Fiets wordt georganiseerd door 033opdefiets.

Tijdens de Ik Fiets maand kunnen inwoners onder andere een e-bike of speed pedelec uitproberen. Ook kunnen ze punten sparen met hun gefietste kilometers via de speciale Ikfietsapp. Deze punten kunnen worden ingewisseld voor leuke aanbiedingen en prijzen. Via de app worden ook andere acties aangekondigd. Dus download de app via de App Store en via Google Play doe mee!